EU keurt controversiële nieuwe auteursrechtrichtlijn goed

[ware_item id=33][/ware_item]

Een auteursrechtsymbool omgeven door gele sterren op een blauwe achtergrond


Slecht nieuws: het Europees Parlement heeft gestemd in een zeer controversiële update van de auteursrechtrichtlijn, die nieuwe auteursrechtregels bevat die de manier waarop inhoud online wordt gedeeld effectief ontmantelen.

Het is nu aan de lidstaten van de EU om de stemming goed te keuren. En als ze dat doen, hebben landen in de EU twee jaar de tijd om de nieuwe auteursrechtrichtlijn in nationale wetgeving om te zetten, die vrijwel zeker de introductie van een linkbelasting en uploadfilters zal omvatten.

Fout toegestaan ​​maatregelen passeren

Op 26 maart werd de definitieve versie van de nieuwe auteursrechtrichtlijn - bijgewerkt om modernere technologieën te reguleren - door 348 leden van het Europees Parlement in de wet gestemd, terwijl 274 tegen stemden.

Het blijkt echter dat de twee meest controversiële delen van de wet, de artikelen 11 en 13, uit de wet kunnen zijn verwijderd als er geen fout in de stemming was geweest. Ja werkelijk. (Verschillende wetgevers hebben later gezegd dat ze per ongeluk hebben gestemd om amendementen op de richtlijn te blokkeren, terwijl ze eigenlijk het tegenovergestelde wilden doen, vanwege een weinig opvallende wijziging in de stemvolgorde.)

Een nieuwe vorm van censuur in de maak

Als gevolg van de fout zijn zowel artikel 11 als artikel 13 aangenomen, en hoewel de poging van de EU om auteursrechtenregels bij te werken wellicht goedbedoeld is, zou de implementatie ervan kunnen leiden tot een steeds meer gecensureerd internet.

Artikel 11 stelt persbureaus in staat om aggregators zoals Google Nieuws en Google Search in rekening te brengen om naar hun inhoud te linken en zou aggregators kunnen benadelen die niet voldoen.

Als eerdere pogingen een indicatie zijn, kan deze koppelingsbelasting spectaculair averechts werken voor de EU. Duitsland en Spanje probeerden hun nieuwssites al in 2014 in licentie te geven, maar Google reageerde door Duitse en Spaanse nieuwssites uit hun index te verwijderen, waardoor de sites die de wetten moesten beschermen, werden geschaad.

In reactie op de richtlijn heeft Google een prototype uitgebracht van hoe zijn nieuwsfragment eruit zou kunnen zien op grond van artikel 11, en het resultaat is behoorlijk verschrikkelijk.

Een screenshot van Google Nieuws met lege fragmenten.

De vereiste van artikel 13 voor bedrijven om auteursrechtelijk beschermd materiaal op websites voor het delen van inhoud te verwijderen, kan ook moeilijk zijn op schalen zo groot als die van YouTube.

De richtlijn vermeldt niet expliciet inhoudsfilters, maar deze zullen vrijwel zeker worden geïmplementeerd op sites zoals YouTube en Reddit, zodat de bedrijven financiële boetes kunnen vermijden.

Parodieën blijven vrijgesteld van de auteursrechtregel, die onze geliefde memes lijkt te beschermen. Maar dit maakt het ongelooflijk moeilijk voor filters om het verschil te zien tussen parodieën en feitelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal. Kijk eens naar het defecte Content ID-systeem van YouTube en je krijgt een idee van hoe problematisch identificerende parodieën zullen worden.

Zoals dit antwoord op de EU-Commissie kort samengevat:

En nogmaals, dit is NIET waar we ons zorgen over maken. Het probleem is niet dat ze wettelijk worden beschermd, maar dat de implementatie van de richtlijn - uploadfilters - automatisch memes blokkeert, ongeacht hun wettigheid. https://t.co/5Lgb00Y4DA

- Paul Bernal (@PaulbernalUK) 27 maart 2019

De echte test wacht op je

Het zal moeilijk zijn om de auteursrechtrichtlijn in nationale wetgeving om te zetten. "Deze uitkomst is niet populair bij digitale diensten, en belangrijker nog, veel Europese kiezers", Raffaella De Santis, advocaat technologie en media bij Harbottle & Lewis, vertelde The Verge. "De belangrijkste focus zal nu liggen op hoe de richtlijn in de komende twee jaar in de EU wordt geïmplementeerd."

Terwijl de Europese burgers zullen moeten afwachten wat voor soort wetten binnenkomen, zal ExpressVPN blijven werken aan het bieden van wat al uw recht zou moeten zijn: een internet zonder beperkingen.

EU keurt controversiële nieuwe auteursrechtrichtlijn goed
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.