Aantrekkelijke wijzigingen: NSA-rechtszaak krijgt nog een kans

[ware_item id=33][/ware_item]

nsa gaat in beroep


Veel burgers zien Edward Snowden als de spil die uiteindelijk leidde tot een stroom van uitdagingen en rechtszaken tegen de National Security Agency (NSA) voor zijn willekeurige zoektocht en inbeslagname van browsegegevens op internet, maar de strijd heeft een veel langere geschiedenis. In 2006 heeft watchdoggroep de Electronic Frontier Foundation (EFF) Hepting v. AT ingediend&T om vezeloptisch aftappen aan te pakken. Dat werd verslagen en vervangen door Jewel v. NSA in 2008. De onthullingen van Snowden voegden brandstof toe aan het vuur, maar in februari 2015 oordeelde een federale rechtbank tegen Jewel. Nu brengt het EVF hun strijd voor internetprivacy naar het hof van beroep in de hoop op een beter resultaat.

Lichtend helder

Jewel is begonnen als antwoord op de beslissing van Hepting. De meeste van dezelfde AT&T-klanten hebben hun klachten eenvoudig verplaatst naar de nieuwe rechtszaak, inclusief de naamgenoot Caroline Jewel van de zaak. Volgens het EVF is de verzameling van "online correspondentie, gesprekken, zoekopdrachten op internet, lezen en andere activiteiten" een schending van het vierde amendement, dat Amerikanen beschermt tegen onredelijk zoeken en inbeslagname. Vanuit het perspectief van de EFF, terwijl het onderscheppen en kopiëren van delen van de internet-backbone-stream een ​​acceptabele praktijk kan zijn voor de NSA, wordt het rommelig wanneer het spionagebureau begint met het zoeken naar deze inhoud op basis van selectors of het opslaan van deze gegevens voor toekomstig gebruik. Overheidsinstanties zijn in feite aan het rondsnuffelen in het bedrijf van particulieren voor specifiek gedrag en grijpen deze informatie vervolgens zonder toestemming van de gebruiker.

Zoals opgemerkt door The Register, werd Jewel eerder dit jaar verslagen in een uitspraak van tien pagina's door de Amerikaanse districtsrechter Jerry White. Het probleem? Terwijl de rechtbank de argumenten van de NSA en de andere regering "overtuigend" noemde, weigerde White een volledig verslag te geven van zijn beslissing onder vermelding van het probleem dat "elke mogelijke verdediging ontoelaatbare openbaarmaking van staatsgeheimen zou vereisen." Hoewel White verklaarde dat de eisers waren niet in staat om directe schade veroorzaakt door NSA-gegevensverzameling vast te stellen, zorgwekkender was de bewering dat het feitelijk bewijzen van hun zaak de overheid zou hebben gedwongen om precies bekend te maken wat ze online hadden gedaan.

Bottom line? Het is een catch-22: de rechtbank stelt dat eisers niet genoeg informatie hebben om beweringen van schade te ondersteunen met behulp van openbaar beschikbare gegevens en de bestanden die door Snowden beschikbaar zijn gesteld. De rechtbank erkent ook dat er bewijs ter ondersteuning van dergelijke claims zou kunnen bestaan, maar het vragen van de regering om hun methoden te verdedigen zou de openbare veiligheid in gevaar brengen. Geen verrassing dus dat rechter White de zaak heeft afgewezen. Maar is het een wonder dat het EVF aantrekkelijk is??

Bewijs voor beroep?

Vroege uitdagingen van rechterlijke beslissingen zijn niet goed gegaan voor het EVF en andere waakhondgroepen, maar het tij lijkt zich te keren tegen spionageprogramma's van de overheid, omdat netizens weigeren online privacy als vanzelfsprekend te beschouwen. In het Verenigd Koninkrijk heeft Privacy International bijvoorbeeld een officiële juridische uitdaging voor het massale snuffelbeleid van GCHQ gelanceerd, met het argument dat het spionagebureau van de overheid zichzelf begint te beschouwen als 'boven de wet'. Een parlementaire commissie riep op tot strengere regelgeving en transparantie wanneer het gaat om gegevensverzameling, maar ontdekte ook dat Britse inlichtingenorganisaties de bestaande privacywetten niet probeerden te omzeilen. Simpel gezegd? Dit was een vingerzweep, een manier om spionageagentschappen te berispen omdat ze te overduidelijk waren met hun methoden.

Het EVF kan met hun Jewel-beroep vergelijkbare uitdagingen tegenkomen, terwijl rechtbanken proberen rond het vierde amendement te dansen en tegelijkertijd kritiek op de NSA-methoden bieden. Het is echter gewoon mogelijk dat de enorme hoeveelheid openbaar bewijs rechters en wetgevers ertoe zal aanzetten de status-quo opnieuw te onderzoeken en meer controle van de methoden van bureaus te eisen als het gaat om het bewaken, doorzoeken en opslaan van openbare browsegegevens.

Gelukkig zijn burgers niet hulpeloos, zelfs als het hof in beroep gaat tegen Jewel. Meer rechtszaken zullen vrijwel zeker volgen, aangezien een steeds technisch onderlegd en privacybewust publiek antwoorden vraagt. Gebruikers kunnen ook de inspanningen om illegaal op hun gegevens te tikken, frustreren door gebruik te maken van op Tor gebaseerde netwerken of virtual private networks (VPN's). Als de spionnen het niet leuk vinden, laat ze je dan naar de rechtbank brengen.

Uitgelichte afbeelding: Konstantin Yuganov / Dollar Photo Club

Aantrekkelijke wijzigingen: NSA-rechtszaak krijgt nog een kans
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.