Varför vi alla borde vara uppmärksamma övervakning av metadata

[ware_item id=33][/ware_item]

Varför vi alla borde vara uppmärksamma övervakning av metadata


Förhoppningsvis är Snowdens avslöjanden om NSA: s övervakning av metadata för telefonsamtal fortfarande färska i dina tankar. "Men det är bara metadata!" "Det är inte riktiga data. Vem bryr sig?"

Alla borde bry sig. Dina metadata berättar en häpnadsväckande full historia om dig, som dataforskare Deepak Jagdish och Daniel Smilkov illustrerar i deras TEDx Cambridge-tal, The Power of Metadata. Om du har tid idag rekommenderar jag starkt att du tar några minuter för att titta på det.

Vad är metadata?

Metadata är information om interaktioner som du har med andra människor och organisationer när du använder teknik. Det är inte det faktiska innehållet i dessa interaktioner, utan snarare informationen om innehållet.

Exempel på metadata

  1. Vem ringde du i telefonen, och när?
  2. Vem mailade du och när?
  3. Var och när använde du ditt kreditkort?
  4. Vilka webbplatser besökte du från vilken dator och när?

Dessa kan låta ofarliga, men när du lägger till alla dessa över tid och överkorsar dem med varandra, de kan måla ett mycket exakt porträtt av dig.

Fördjupning: dina e-postmetadata, visualiserade

I MIT Media Lab beslutade Jagdish, Smilkov och deras rådgivare, Cesar Hidalgo, att skapa Immersion för att visualisera vad vi kan lära oss från metadata via e-post, det vill säga bara från, till, cc och tidsstämpel i e-postmeddelanden. (Fördjupning berör inte ämnesrader och kroppsdelar i e-postmeddelanden.)

Med bara dessa metadata skapar Immersion en informativ illustration av dina relationer med människor och hur dessa relationer har utvecklats över tid. Du kan prova det själv! Om du är tveksam till att ge appen åtkomst till din e-post kan du prova demonstrationen här.

Jag var tvungen att prova det själv. Efter att ha väntat på att Immersion skulle behandla tusentals av mina e-postmeddelanden kunde jag se hur förändringar i mitt sociala nätverk korrelerade med stora förändringar i livet - flytta städer, byta jobb osv. Den sociala nätverkskartan som Immersion skapade delade mina sociala nätverk i sociala grupper som jag kunde identifiera mig en överblick: Jag kunde se en grupp människor som jag jobbade för sex år sedan, och kluster av människor jag tillbringade tid med i olika städer.

Jag bestämde mig för att göra ett tankeexperiment. ”Vad kunde en tredje part ta reda på från mina uppgifter?” Frågade jag mig själv. "Om jag inte visste mig själv, vad skulle jag kunna ta reda på här?"

Partier. Det skulle till exempel vara väldigt lätt att dra slutsatsen om vilka mina närmaste vänner och familj är (det är de människor som jag har mailat konsekvent från det ögonblick jag fick min e-postadress). De kunde också sluta sig till vilka av mina medarbetare som är associerade med vem baserat på grupp e-posttrådar. På det sättet exponerar våra metadata inte bara information om oss själva, utan också om de människor vi också associerar med.

En av de saker som slog mig mest när det gäller TEDx-samtalet var när Smilkov påpekade att e-postgränssnitt bara ger de grundaste inblickarna i din e-posthistoria, vilket gjorde det enkelt för oss att glömma att det finns år och år av metadata som gömmer sig under våra senaste e-postmeddelanden. När vi till exempel är inloggade i Gmail eller Outlook ser vi vanligtvis bara de senaste 20-50 e-postmeddelandena som vi har fått och varje dag ersätts de av nya. Följaktligen tänker många av oss inte på tusentals på tusentals e-postmeddelanden i våra konton - och alla metadata som är associerade med dem.

Metadata finns överallt

Metadata finns inte bara i e-postmeddelanden. The Guardians interaktiva guide till metadata visar hur data genereras från en rad aktiviteter, från att ta bilder på din digitala kamera till att använda en sökmotor. Studenter vid Stanford visade att telefonövervakning, även under en kort tid, kan avslöja mer än vi vill att andra ska veta:

Telefonmetadata är otvetydigt känslig [blogganteckning: betoning tillagd], även över ett litet exempel och kort tidsfönster. Vi kunde dra slutsatser om medicinska tillstånd, skjutvapenägande och mer genom att endast använda metadata för telefonen, ”sa Jonathan Meyer, datorforskare i Stanford].

Faktum är att metadata är så avslöjande att enligt New York Magazines Daily Intelligencer,

"När du tar alla dessa register över vem som kommunicerar med vem, kan du bygga sociala nätverk och samhällen för alla i världen," matematiker och NSA visselpipa William Binney - "en av de bästa analytikerna i historien," som lämnade byrån 2001 mitt i fråga om sekretess - berättade Daily Intelligencer. "Och när du gifter dig med det med innehållet," som han är övertygad om att NSA samlar in också, "har du hävstång mot alla i landet."

I ett kraftfullt tankeexperiment visar hertigens sociolog Kieran Healey hur briterna kunde ha stoppat Paul Revere genom att utföra analys av sociala nätverk med bara metadata om sociala klubbar och deras medlemmar!

Vad är takeaway?

När du skickar e-postmeddelanden och kommunicerar med andra är oundvikliga fakta i det moderna livet, konstruerar informationen om dessa interaktioner en mycket fullständig profil av oss och vem vi förknippar med och kan förråda hemligheter som vi hellre vill hålla oss själva.

Det finns små åtgärder du kan vidta för att kasta människor från din metadata doft, så att säga. Till exempel kan du använda engångs-e-postadresser och mobiltelefoner, som naturligtvis betalas kontant. Du kan också använda anonyma sökmotorer som DuckDuckGo och bläddra utan att använda cookies. Tyvärr är det inte möjligt eller hållbart att göra allt detta för de flesta. Om inte alla dina medarbetare också vidtar sådana åtgärder, kan dessa metoder bara dölja så mycket metadata.

Tack och lov kan VPN: er spela en roll för att dölja dina metadata. När du använder en VPN döljer du effektivt din IP-adress och plats bakom VPN-serverns IP-adress. Glöm inte att IP-adresser packar mycket stans - de kan avslöja din plats (i varierande grad av noggrannhet) och din Internet-leverantör till varje webbplats eller tjänst som du interagerar med.

Det mest troliga scenariot är att regeringar och andra tredje parter kommer att fortsätta på ett kritiskt sätt samla in våra metadata. När allt är kunskap är makt, och denna typ av kunskap, som Binney säger i citatet ovan, kan användas mot dig.

Jag vill inte föreställa mig hur min metadata kan användas mot mig i framtiden. Till exempel, vad händer om sjukförsäkringsbolag hade tillgång till mina tidigare Google-sökningar och skulle kunna neka mig täckning baserad på gamla sökfrågor? E-handelswebbplatser säljer redan varor till priser som varierar beroende på deras postnummer, som räknas ut med IP-adresser, som den här artikeln i Wall Street Journal rapporterar. Vad händer om jag bor i ett postnummer med högre inkomst per capita? Bör jag straffas för det?

I slutändan är metadata ett obestridligt faktum i livet, och dess kraft är absolut något som vi alla borde vara medvetna om. Vi lämnar ett digitalt spår varje gång vi besöker en webbplats eller skickar ett e-postmeddelande eller textmeddelande. Även om det är roligt och intressant att se hur verktyg som Immersion kan göra interaktiva visualiseringar av ditt liv enligt dina e-postmetadata, i fel händer, har det potentialen att användas mot oss. Och det är något vi inte bör glömma.

Varför vi alla borde vara uppmärksamma övervakning av metadata
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.