Varför världen måste kräva ett decentraliserat internet

[ware_item id=33][/ware_item]

Varför vi behöver ett decentraliserat internet.


Utveckling av olika paketomkopplingsnätverk som ARPANET lade grunden för det moderna internet, till exempel genom att anta Internet Protocol Suite, som vi idag känner som TCP / IP.

Internet byggdes och finansierades främst av USA: s och Västblockens växande militära budgetar. Med de apokalyptiska utsikterna för ett möjligt kärnkraft i åtanke, fokuserade skaparna av internet på att bygga en infrastruktur som skulle vara motståndskraftig mot sådana attacker.

Utan en central punkt för misslyckande kan internet inte lätt tas ut genom en kärnkraftsattack eller sabotage. Det finns ingen ryggrad, och så länge det fortfarande finns någon anslutning mellan två servrar kommer systemet att hitta ett sätt att dirigera det. Som sådan är internet anmärkningsvärt motståndskraftigt mot avbrott och felkonfigurationer.

Om ett strömavbrott inträffar även på en starkt använd switch, dirigeras data helt enkelt runt den. Som värst kommer du att märka bara för att din anslutning blir långsammare på grund av trängsel på den nya rutten, eller eftersom den nya rutten är längre.

Lyckligtvis har internetens decentraliserade natur aldrig behövt testas under ett globalt eller till och med kärnkraftkrig. Internet kunde utvecklas för civil användning och förbinder idag cirka 3,5 miljarder människor med varandra, nästan hälften av världens befolkning.

Det fysiska nätverket orsakar centralisering

Medan internet på sin kärnprotokollnivå, Internet Layer och Transport Layer, möjliggör perfekt decentralisering, i teorin, gör den fysiska infrastrukturen ofta inte.

Många jurisdiktioner reglerar kraftigt Internetleverantörer och tar fysisk kontroll, ibland med hjälp av militären, över fiberkablarna som ansluter oss. Som ett resultat kan lokal åtkomst till internet vara oöverkomligt dyr och kontrolleras av några få operatörer.

På uppåtsidan kan mobiltelefonbärare tävla i hastighet med kablar på många ställen och har infört välbehövlig konkurrens - men bara där staten tillåter det.

Censur är möjlig när fysisk infrastruktur är i handen av en enskild aktör, till exempel en stat där rättsligt skydd av medborgerliga friheter är svagt. All trafik som passerar genom enparts rör kan enkelt ändras, och hotet om våld kan användas för att beordra Internet-tjänsteleverantörer att blockera vissa användare eller domäner, eller ta ner innehåll och begränsa åtkomsten.

Sådant kan också hända i en stat som reglerar med lag, till exempel genom att missbruka skadeståndslagar eller upphovsrättsskydd.

Tillämpning leder till centralisering

Centralisering sker också genom applikation. Vissa tjänster är svåra att driva och kräver mycket underhåll, och endast ett fåtal leverantörer erbjuder dem. Att till exempel köra en e-postserver är svårt om du bara är ett medelstora företag.

Till och med stora företag lägger ofta ut e-postmeddelanden till Microsoft eller Google, och att få e-postmeddelanden levereras pålitligt kräver nästan att du har ett konto med en av endast en handfull tjänster.

Andra affärsmodeller, som internetbetalningar eller sociala nätverk, har starka nätverkseffekter som koncentrerar användare till en enda spelare. Det är svårt för ett nytt företag att utmana marknadsdominansen hos Facebook eller Paypal, även om deras tjänst är bättre.

Få människor vill byta till ett nätverk med färre användare att interagera med.

Varför vi måste decentralisera internet

Vi får inte låta någon ta kontroll över internet, oavsett hur bra deras intentioner verkar. Inget parti ska ha kontroll över hur vi kommunicerar, vad vi lär oss, hur vi uppfattar världen och beslutar om val och marknader.

På samma sätt bör vi ta dagens företag online och förvandla deras affärsmodeller från centraliserade plattformar till decentraliserade nätverk.

Om internet var ett enda företag skulle det inte vara det utjämnande och kraftfulla verktyget som det är idag. För att förhindra att aktörer tar över, oavsett på vilken nivå, måste vi decentralisera och utöka internet.

Bild: naddi / Insätt foton

Varför världen måste kräva ett decentraliserat internet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.