Uganda beskatter nå innbyggerne for tilgang til sosiale medier

[ware_item id=33][/ware_item]

En mobiltelefon med apper som har dollartegn på seg


Fra 1. juli har ugandere ikke lenger gratis tilgang til plattformer på sosiale medier, og må betale en daglig skatt for å opprettholde tilgang til 58 nettsteder og apper, inkludert Facebook, Twitter, signal og Youtube.

Den pålagte avgift har fått intens kritikk både i Uganda og rundt om i verden, og kaller flyttingen et forsøk fra regjeringen til å sensurere online tale.

Hva er Ugandas skatt på sosiale medier?

Skatten, som ble godkjent som en del av Ugandas nasjonale budsjett 1. juni, krever at alle brukere som ønsker tilgang til tale- og meldingstjenester som regjeringen anser som "Over The Top" som Facebook, Twitter og WhatsApp, betaler 200 ugandiske shilling eller fem øre. “Per bruker per dag tilgang.”

For å kunne bruke disse appene, må ugandere betale tilsvarende fem øre om dagen, eller 18,25 dollar i året for å koble seg til noen av deres foretrukne nettsteder for sosiale nettverk - ingen liten sum når landets BNP per innbygger er på 604 dollar.

De fleste ugandere får tilgang til internett via sine mobiltelefoner og vil betale skatten via mobiltelefonoperatører via individuelle SIM-kort. Nummeret som er tilknyttet SIM-kortet er allerede bekreftet med eierens fødselsnummer, og uløselig kobler telefonen til personopplysningene til eieren.

Hvorfor beskatter Uganda bruk av sosiale medier?

Den ugandiske presidenten Yoweri Museveni har merket slike tale- og meldingstjenester som "over the top (OTT)" og hevder at disse nettstedene og appene brukes til "sladder" og at slik bruk av sosiale medier er en "luksuriøs vare" og bør skattlegges.

En mer sannsynlig årsak bak denne skatten har kommet fra kritikere, som har kalt skatten for et forsøk på å frarve ugandere sin ytringsfrihet på nettet, mens de praktisk talt blokkerte online tilgang til noen av landets mest fattige.

Dette er ikke første gang Uganda har forsøkt å blokkere tilgang til sosiale medier - under valget i 2016, blokkerte regjeringen sosiale medier i flere dager, og forhindret stemmer som motsetter seg sittende Musevenis gjenvalg. Museveni har vært Ugandas president siden 1986.

Hvordan påvirker dette ugandere?

Bekymringsverdig er skattens tiltenkte effekt på å begrense bruken av sosiale medier allerede synlig. Ifølge en rapport fra et Kampala-basert kommunikasjonsselskap, falt den totale bruken av sosiale medier med 11%, og 71% rapporterte ekstrem ulempe siden skattene trådte i kraft. 57% av de spurte bruker nå et VPN.

Foreløpig er det ingen tilsynelatende planer om å unnta bruk av sosiale medier som ikke anses som "sladder." Om dette er ment eller bare ren ineptitude er uklart, men skatten stopper likevel lærere, småbedrifter og forskere og alle som er involvert i ikke ”sladder” fra tilgang til plattformer som er avgjørende for arbeidet deres.

Ugandere kjemper tilbake for nettnøytralitet

Mens skatten har begrenset kritikk på nettet av regjeringen, saksøker flere brukere Uganda kommunikasjonskommisjon, Uganda Revenue Authority og landets riksadvokat for å begrense den grunnleggende retten til ytringsfrihet, samt for å skade virksomheter som er avhengige av sosiale medier-plattformer.

Begjæringen, inngitt av Kampala-baserte Cyber ​​Law Initiative non-profit, vil neppe bli hørt noen gang snart, med Ugandas domstoler til randen, noe som gjør en dom i denne saken usannsynlig i løpet av det neste året.

En VPN og en rettssak er imidlertid ikke nok til å gipse over den akselererende korrosjonen av online ytringsfrihet i Uganda.

Et bekymringsfullt tegn på hva internett kan bli?

For land som ikke har nettnøytralitet, er det rom for å få på plass lignende lovverk for å forhindre tilgang til nettsteder og apper som gir folk frihet til å snakke ut.

Uganda kan være den første som innfører en skatt på sosiale medier, men flere land har allerede innført begrensninger på sosiale plattformer. Tidligere i år innførte Tanzania forskrifter som krever at bloggere betaler $ 930 per år for en blogglisens - uoverkommelig dyrt for et land hvis BNP per innbygger er på $ 936.

Med regjeringer og selskaper som er opptatt av å kontrollere hva publikum ser og gjør i deres favør, vil vår grunnleggende rett til ytrings- og ytringsfrihet avta med det som en gang var et nøytralt online rom. Unødvendig å si har kampen for nettnøytralitet aldri vært viktigere.

Uganda beskatter nå innbyggerne for tilgang til sosiale medier
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.