Uganda beskattar nu sina medborgare för tillgång till sociala medier

[ware_item id=33][/ware_item]

En mobiltelefon med appar som har dollartecken på dem


Från 1 juli har ugandarna inte längre fri tillgång till sociala medieplattformar, utan måste betala en daglig skatt för att behålla tillgången till 58 webbplatser och appar, inklusive Facebook, Twitter, Signal och Youtube.

Den införda avgiften har fått intensiv kritik både i Uganda och runt om i världen, och kallat flyttningen ett försök från regeringen att censurera tal online.

Vad är Ugandas sociala medieskatt?

Skatten, som godkändes som en del av Ugandas nationalbudget den 1 juni, kräver att alla användare som vill få tillgång till röst- och meddelandetjänster som regeringen anser som ”Over The Top” som Facebook, Twitter och WhatsApp ska betala 200 ugandiska shilling eller fem cent "Per användare per dag åtkomst."

För att kunna använda dessa appar måste Ugandan betala motsvarande fem cent om dagen, eller 18,25 dollar per år för att ansluta till någon av deras föredragna sociala nätverkssajter - ingen liten summa när landets BNP per capita är 604 dollar.

De flesta ugandier får tillgång till internet via sina mobiltelefoner och kommer att betala skatten via mobiltelefonoperatörer via enskilda SIM-kort. Nummeret som är associerat med SIM-kortet har redan verifierats med ägarens nationella ID, vilket otydligt länkar telefonen till ägarens personuppgifter.

Varför beskattar Uganda användning av sociala medier?

Den ugandiska presidenten Yoweri Museveni har märkt sådana röst- och meddelandetjänster som "over the top (OTT)" och hävdar att dessa webbplatser och appar används för "skvaller" och att sådan användning av sociala medier är en "lyxartikel" och bör beskattas.

Ett mer troligt skäl bakom denna skatt har kommit från kritiker, som har kallat skatten för att försöka beröva ugandanerna sin ytringsfrihet online, medan de nästan blockerar onlinetillträde till några av landets mest fattiga.

Det här är inte första gången Uganda försökte blockera åtkomst till sociala medier - under valet 2016 blockerade regeringen sociala medier i flera dagar och förhindrade röster som motsätter sig sittande Musevenis omval. Museveni har varit Ugandas president sedan 1986.

Hur påverkar detta Ugandan?

Det är oroande att skattens avsedda effekt på att begränsa användningen av sociala medier är redan synlig. Enligt en rapport från ett Kampala-baserat kommunikationsföretag sjönk den totala användningen av sociala medier med 11% och 71% rapporterade extrem olägenhet sedan skatterna trädde i kraft. 57% av de svarande använder nu ett VPN.

Hittills finns det inga uppenbara planer för att undanta användning av sociala medier som inte anses vara "skvaller". Oavsett om detta är avsett eller helt enkelt bristande är oklart, men skatten stoppar ändå lärare, småföretag och forskare och alla som är involverade i icke ”skvaller” från åtkomst till plattformar som är avgörande för deras arbete.

Ugandan kämpar tillbaka för nätneutralitet

Även om skatten har begränsat onlinekritik av regeringen stämmer flera användare Ugandas kommunikationskommission, Uganda Revenue Authority och landets riksadvokat för att begränsa den grundläggande rätten till yttrandefrihet samt för att skada företag som förlitar sig på sociala medieplattformar.

Framställningen, inlämnad av den Kampala-baserade Cyber ​​Law Initiative ideell, kommer sannolikt inte att höras någon gång snart, med Ugandas domstolar till fullo, vilket gör en dom om detta fall osannolikt inom nästa år.

En VPN och en domstol räcker emellertid inte för att gipsa över den accelererande korrosionen av onlinefritt tal i Uganda.

Ett oroande tecken på vad internet kan bli?

För länder som inte har nätneutralitet finns det utrymme för att införas liknande lagstiftning för att förhindra åtkomst till webbplatser och appar som ger människor frihet att tala ut.

Uganda kan vara den första som inför en skatt på sociala medier, men flera länder har redan infört begränsningar på sociala plattformar. Tidigare i år införde Tanzania förordningar som kräver att bloggare betalar 930 $ per år för en blogglicens - oöverkomligt dyrt för ett land vars BNP per capita är 936 $.

Med regeringar och företag som är angelägna om att kontrollera vad allmänheten ser och gör till deras fördel kommer vår grundläggande rätt till yttrandefrihet och yttrandefrihet att minska med det som en gång var ett neutralt onlineutrymme. Naturligtvis har kampen för netneutralitet aldrig varit viktigare.

Uganda beskattar nu sina medborgare för tillgång till sociala medier
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.