Spionerar din bil på dig?

[ware_item id=33][/ware_item]

Bilstrålkastare framträder ur dimmigt mörker Men vad är det här? De har ögon !!


Till skillnad från många andra enheter är bilar inte förinställda med ordet smart. Även om de är anslutna till internet - och har möjlighet att samla in och sälja dina uppgifter till tredje part. Och ändå, det är exakt vad de flesta moderna bilar kan göra.

Under de senaste åren har biltillverkare förvandlat ditt fordon från en produkt du äger och kontrollerar till en du bara använder och licensierar, ungefär som programvara. Mekanismerna för detta är dolda mellan dussintals sidor med villkor.

Bortsett från dess konsekvenser av vad "äganderätt" verkligen betyder, finns det rädsla för att platsen och personuppgifterna som samlas in av din bil kränker din integritet eftersom det oundvikligen överförs till biltillverkaren och säljs till tredje part. Detta liknar praxis hos telekommunikationsleverantörer, som i några av de värsta exemplen har satt människor i farliga situationer genom att sälja sina platsuppgifter till stalkers.

Har din hyra bilspionprogram?

Hyrbilsföretag var bland de första som utnyttjade möjligheterna från lättillgänglig övervakningsteknik för att börja spåra sina kunder. Detta drevs delvis av deras intresse att införa nya avgifter, minska försäkringskostnaderna, genomdriva avtalsgränser, bekämpa stöld och samla in uppgifter om sina klienters beteende.

Hertz gick så långt som att installera mikrofoner och kameror i sina bilar, även om företaget senare insisterade på att de aldrig var på. Uthyrningsföretag som bötfärdade sina kunder för fortkörning (med betalningar som gick till företaget, inte den lokala regeringen) hittades i strid med lagen.

När du hyr en bil kan du ha ett val mellan olika hyresföretag och deras policy angående övervakning. Men i slutändan äger företaget fordonen och kan installera övervakningsverktyg när som helst.

Vissa av dessa verktyg kan till och med gå utöver enkel spionering, till exempel att låsa din bil om du tar den ur en bestämd zon eller terräng. Hyresgästen kanske då måste betala böter för att få åtkomst igen.

Bilar som är hyrda eller finansierade kan också omfattas av avtal som gör det möjligt för biltillverkare eller leasingföretag att skaffa dina privata uppgifter. Mercedes-Benz fångades och överlämnade denna information till fogarna i de fall då förare var bakom sina betalningar.

Det nya normala

Nästan alla moderna lyxbilar är anslutna till internet och har en viss platsspårningsanordning installerad, antingen baserad på GPS eller dess ryska motsvarighet Glonass. Bilen spårar sin plats passivt, även om vissa aktivt skickar den till fjärrservrar när en mobil internetanslutning är tillgänglig.

Dessa system kan användas för att rädda liv, till exempel i händelse av en olycka, men kan också låta myndigheter och brottslingar hitta dig i realtid närhelst de vill. Åtminstone kan informationen erhållas från din bil med hjälp av OBD-systemen ombord, som har blivit obligatoriska för bilar som sålts i de flesta länder sedan början av 2000-talet.

Ford-chefer har offentligt skrytat över sin förmåga att veta var var och en av deras bilar är när som helst för att upptäcka trafiköverträdelser som snabbhet. Vissa bilar har till och med kameror som alltid pekar på föraren för att upptäcka om en förare sover.

Många av dessa funktioner hjälper till att göra körningen säkrare. Men med att en bils programvara blir den mest värdefulla immateriella egenskapen i en bil, förblir system kraftigt låsta, vilket gör att konsumenterna inte kan verifiera mekanismerna som kontrollerar åtkomst till kameror och sensorer.

I stället måste konsumenterna lita på tillverkaren och deras regering att respektera deras integritet och följa lagen när de får tillgång till känslig information. Detta är inte acceptabelt.

Smarta biltips: Hur du hindrar din bil att spionera på dig

Medan människor gillar att köpa smart övervakad elektronik, visar undersökningar också att de bryr sig om sekretess. Konsumenter måste vara uppmärksamma på smarta bilfaror och kräva att de ska bli informerade om deras bilens kapacitet och datapolicy.

Att köpa en äldre, begagnad bil utan internetanslutning och kameror är också alltid ett alternativ.

Så småningom ser vi antingen att biltillverkare blir mer öppna för vad de gör eller förtjänar vårt förtroende på andra sätt.

Vi kan se bilar utvecklas på samma sätt som telefoner, för vilka det öppna källkodsoperativsystemet Android konkurrerar med Apple iOS med sluten källa. Android-användare kan installera sitt operativsystem själva, medan Apple-användare litar på tillverkaren att respektera deras integritet.

I båda fallen fattar användare ofta beslutet om att välja att drakoniska övervakningsregimer och skydda deras personliga information.

Spionerar din bil på dig?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.