Reddit? Ryssland säger glöm det

[ware_item id=33][/ware_item]

ryska reddit förbud


Om du letar efter Internet-diskussioner utan hinder är Reddit ett bra ställe att börja. Tillsammans med trådar som diskuterar praktiskt taget alla ämnen som man känner till - både SFW och NSFW - är webbplatsen också värd för "fråga mig vad som helst" (AMA), vilket gör att redditors kan delta i livlig diskussion med kändisar, tekniksexperter och revolutionärer.

I Ryssland verkar det dock som att Reddit-användaren "rsocfan" gick lite långt, eftersom landets medieövervakning och censurbyrå, Roskomnadzor, har blockerat ett antal sidor för sina diskussioner om odling av Psilocybe-svamp.

Regler och förordningar

Ryssland är inte exakt känt för att ha accepterat icke-konformistiska Internet åsikter. Som BBC påpekade måste till exempel alla bloggare i Ryssland med mer än 3 000 följare registrera sig hos regeringen och följa samma regler som massmedia. Washington Post beskriver denna situation som bloggare står inför "i teoretiskt brott mot lagen hela tiden"; populära ryska bloggare lever i rädsla för att de potentiellt kan få straff om myndigheter beslutar att slå ner dem. Och de senaste månaderna har Roskomnadzor varit upptagen med att utfärda strängvarningar till webbplatser som Facebook, Google och Twitter om de inte följer ryska lagar om datahantering.

Nu är Reddit i korsstolen tack vare ett inlägg som skapades för två år sedan om odling av olagliga droger. I en nyligen reddit tråd - ”TIFU genom att få Reddit förbjuden i Ryssland” i TIFU (Today I F-ed Up) subreddit — originalplakaten rsocfan förklarar hur han fick Reddit förbjuden i Ryssland. Han hade gjort inlägget om svamp för att se hur Roskomnadzor skulle reagera, eftersom byrån tekniskt har behörighet att blockera en webbplats utan domstolsgodkännande.

Och medan Roskomnadzor var långsam att flytta, grep medieövervakningsorganet så småningom, läste inlägget och krävde att Reddit-administratörer skulle blockera det kränkande innehållet för ryska användare.

När Roskomnadzor inte fick något omedelbart svar från Reddit, förbjöd byrån stora delar av webbplatsen. Många ryssar kunde inte få tillgång till Reddit tillsammans, eftersom ungefär en tredjedel av landets internetleverantörer inte kan filtrera innehållsblock korrekt baserat på HTTPS-protokollet.

Detta fick ett svar från Reddit-webbplatsadministratörerna, som inte ville att deras ryska användare skulle förlora åtkomst till sin webbplats. En dag efter att svartlistan började lyfts den upp när administratörerna på webbplatsen kontaktade Roskomnadzor och gick med på deras villkor. Det kränkande inlägget är nu blockerat för användare i Ryssland.

Originalaffisch rsocfan älskar ironin i hela händelsen. Den kränkande tråden hade inte väckt mycket intresse när han först publicerade den, men hela denna censurhändelse kastade den i rampljuset. I själva verket uppmärksammade Roskomnadzor det som det försökte dölja!

Curating Content

Under de senaste åren har Roskomnadzor långsamt flisat bort medborgarnas friheter genom att uppmana bloggregistreringar, tillsammans med att göra webbplatsägare ansvariga för allt som har publicerats i kommentarerna på sina webbplatser av andra användare. Vissa organisationer har stängt sina forum tillsammans, medan andra har anlitat moderatorer för att sniffa ut allt ”extremistiskt” innehåll.

Byrån har också tagit flera bloggare till domstolen - Alexey Navalny fick sin blogg blockerad och dömdes till en försenad dom för att ha kallat ett "protest rally" och utlöst ett svar från riksadvokatens kontor som beordrade Roskomnadzor att förbjuda sin blogg och inleda rättsliga förfaranden.

Men den ryska regeringen är inte den enda stora organisationen som samlar Reddit-innehåll. Som noterats av en ny artikel i The Verge tar själva webbplatsen också en hårdare linje med forum som anses kränkande eller olämpliga. I juli tillkännagav Reddit att specifika samhällen som existerade ”enbart för att irritera” inte längre skulle vara sökbara och inte skulle generera några intäkter för företaget.

Nu säger VD Steve Huffman att de förbjuder det mest stötande av dessa forum och karantäriserar andra som "generellt gör Reddit värre för alla andra."

Så vad är skillnaden här? Om Reddit, liksom Ryssland, får bestämma vilka användare som har tillgång till, utövar de inte heller några censurbefogenheter? Huffmans tag på ämnet kastar lite ljus: ”Förbud är som dödsstraff. Vi tar förbud väldigt allvarligt, varför det tar så lång tid för oss att göra det. ”

Kontrast detta med Roskomnadzor, som ser ut för att förbjuda användare och inlägg för även små överträdelser och utan behov av externt godkännande. Det är ganska uppenbart att Reddit agerar när det är nödvändigt - för att göra det bättre - medan många myndigheter agerar verkar agera slumpmässigt.

Slutsats? Om du är i Ryssland och bor på Reddit, få en VPN eller annan proxy-gateway eftersom det är en säker satsning Roskomnadzor kommer inte att registrera sig för en AMA någon gång snart.

 Bild: (1) ravennka / Dollar Photo Club, (2) Psilocybe.tampanensis.one av Workman är licensierad under CC BY-SA 3.0 (bilderna har kombinerats och modifierats)

Reddit? Ryssland säger glöm det
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.