Överklagande ändringsförslag: NSA-talan får en ny chans

[ware_item id=33][/ware_item]

nsa överklagar


Många medborgare ser Edward Snowden som linchpin som äntligen ledde till en översvämning av utmaningar och stämningar mot National Security Agency (NSA) för sin oskärpa sökning och beslag av data om webbsökning, men kampen har en mycket längre historia. 2006 lämnade watchdog-gruppen Electronic Frontier Foundation (EFF) in Hepting v. AT&T för att hantera fiberoptisk tappning. Det besegrades och ersattes av Jewel v. NSA 2008. Snowdens avslöjningar tillförde bränslen till branden, men i februari 2015 avgörde en federal domare mot Jewel. Nu tar EFF sin kamp för sekretess på Internet till domstolen för överklaganden i hopp om ett bättre resultat.

Lyser starkt

Jewel började som ett svar på Hepting-beslutet. De flesta av samma AT&T-kunder flyttade helt enkelt sina klagomål till den nya rättegången, inklusive ärendets namnmästare Caroline Jewel. Enligt EFF är insamlingen av "online-korrespondens, konversationer, webbsökningar, läsning och andra aktiviteter" ett brott mot det fjärde ändringsförslaget, som skyddar amerikanerna från orimligt sökande och beslag. Ur EFF: s perspektiv, medan fånga och kopiera delar av Internet-ryggradströmmen kan vara acceptabel praxis för NSA, blir saker smutsiga när spionbyrån börjar söka i detta innehåll baserat på väljare eller lagra denna information för framtida användning. I själva verket kämpar myndighetsagenter i privata medborgares verksamhet för specifikt beteende och tar sedan till sig denna information utan användarens samtycke.

Som noterats av registret besegrades Jewel tidigare i år i ett tio-sidigt avgörande av den amerikanska distriktsdomaren Jerry White. Problemet? Medan domstolen kallade argumenten från NSA och andra regeringar "övertygande", vägrade White att lämna en fullständig redogörelse för sitt beslut med hänvisning till problemet att "alla möjliga försvar skulle kräva otillåtlig offentliggörande av statshemlig information." Även om White uppgav att klagandena inte kunde fastställa direkt skada orsakad av NSA-datainsamling, mer oroande var påståendet att faktiskt bevisa deras fall skulle ha tvingat regeringen att avslöja exakt vad de gjorde online.

Slutsats? Det är en fångst 22: domstolen hävdar att käranden inte har tillräckligt med information för att stödja påståenden om skada med användning av offentligt tillgängliga data och de filer som Snowden har gjort tillgängliga. Domstolen erkänner också att bevis för att stödja sådana påståenden kan existera, men att be regeringen att försvara sina metoder skulle riskera allmän säkerhet. Ingen överraskning, då, att domare White avslog fallet. Men är det konstigt att EFF tilltalar?

Bevis för överklagande?

Tidiga utmaningar med domstolsbeslut har inte gått bra för EFF och andra vakthundgrupper, men tidvattnet verkar vända mot regeringens spionprogram eftersom netizens vägrar att ta integritet online för givet. I Storbritannien, till exempel, har Privacy International lanserat en officiell juridisk utmaning för GCHQ: s massa snooping-politik, med argumentera för att regeringsspionörsbyrån börjar se sig självt som "över lagen." En parlamentarisk kommitté efterlyste starkare reglering och öppenhet när det gäller datainsamling, men fann också att brittiska underrättelseorganisationer inte försökte kringgå befintliga sekretesslagar. Enkelt uttryckt? Det här var en fingervagn, ett sätt att chida spionbyråer för att vara för uppenbara med sina metoder.

EFF kan stöta på liknande utmaningar med deras Jewel-överklagande när domstolar försöker dansa runt det fjärde ändringsförslaget samtidigt som de erbjuder tung-i-kind-kritik av NSA-metoder. Det är emellertid bara möjligt att den stora mängden offentlig bevisning kommer att få domare och lagstiftare att undersöka status quo igen och kräva större granskning av byrånsmetoder när det gäller övervakning, sökning och lagring av offentliga surfningsdata.

Tack och lov är medborgare inte hjälplösa även om överklagadomstolen avgör mot Jewel. Fler rättegångar är nästan säkra att följa eftersom en allt mer tekniskt kunnig och sekretessinriktad allmänhet kräver svar. Användare kan också frustrera försök att olagligt utnyttja sina data genom att utnyttja Tor-baserade nätverk eller virtuella privata nätverk (VPN). Om spionerna inte gillar det, låt dem ta dig till domstol.

Bild: Konstantin Yuganov / Dollar Photo Club

Överklagande ändringsförslag: NSA-talan får en ny chans
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.