Online-sekretess är därför Sverige vinner internet

[ware_item id=33][/ware_item]

Sverige i matrisen.


Sverige verkar alltid vara i framkant i alla diskussioner om integritetslagar på internet. Den svenska regeringen sätter inga begränsningar för internetanvändning.

Även i samband med Edward Snowden-avslöjningarna har det inte funnits några trovärdiga rapporter om att e-postmeddelanden och chatt från svenska medborgare har övervakats utan tillräckligt rättsligt tillstånd. Faktum är att OpenNet Initiative (ONI) inte håller någon fil på Sverige alls.

Att känna mig, inte känna dig

Sverige har en lång historia av sekretesslagar. Redan 1973 blev det det första landet i världen som antog en omfattande stadga som skyddar personuppgifternas integritet på datorer.

Sveriges engagemang för integritet är så förankrat att när EU antog 2006 ”datalagringsdirektivet” beslutade den svenska regeringen att inte spela boll.

Enligt direktivet måste EU-staterna se till att alla nationella Internet-leverantörer behåller loggar över sina kunder i syfte att "utreda och åtala." Dessa uppgifter var nödvändiga att bevaras i minst sex månader, och massavverkningen skulle börjar senast den 15 september 2007.

Snabbspolning fram till 2010 och efter tre år med dragning av fot togs Sverige till domstol av Europeiska kommissionen (EG) eftersom den ännu inte hade genomfört direktivet.

En bra spark i dina sekretessregioner

EG sökte böter för varje dag som Sverige inte hade haft lagen på plats. Uppenbarligen var domstolsförfarandet en kick på baksidan, och den svenska regeringen har dragit linjen sedan dess.

Skojar bara! Naturligtvis har de inte. Det skulle ta ytterligare två år av Sverige som klamrade fast vid Lady Liberty och skrek "Don't Wanna! Inte kommer! ”Innan något förändrades. Kravet infördes slutligen 2012, men inte innan Sverige tvingades betala en rejäl böter på 3 miljoner euro till EG. Den långa förseningen orsakades av argumenter om hur man bäst kan balansera integritetslagstiftningen och önskan att bekämpa brott. Eller genom att vara en ansvarsfull regering.

Men den här lilla dansen slutade inte där. Under 2014 ogiltigförklarade Europeiska unionens domstol (CJEU) direktivet om lagring av uppgifter. Domstolen fann att det allvarligt störde de mänskliga rättigheterna.

Nästan så snart beslutet tillkännagavs började Bahnhof (en av Sveriges ledande internetleverantörer) förstöra alla uppgifter den hade varit skyldig att inneha. Bahnhofs vd, Jon Karlung, sa också att Bahnhof skulle sluta behålla nya data med omedelbar verkan.

Naturligtvis krävde EU att Bahnhof skulle börja skörda uppgifter igen, men den svenska regeringen hade ingen avsikt att tvinga dem att göra det.

Sverige började sin internetexistens på rätt sätt, och det verkar som om landet är berett att stå på marken för att hålla det så.

Tummen upp för svensk internet integritetTummen upp, Sverige. Och tack för köttbullarna.

Skaffa en svensk VPN

Super Trouper, Google kommer att hitta mig

Redan på 90-talet började allmänheten bara komma ombord med internet, men de var inte riktigt säkra på vad de skulle göra med det. Var det en annan gryning, som Betamax eller Cabbage Patch Kids?

Under de första dagarna var internet mycket som Tor är nu (en tjänst vi kommer tillbaka till inom kort). Det var vildt och gratis, men om du ville gå till en specifik webbplats måste du komma ihåg hela URL-adressen. Ibland också riktigt långa. Kommer du ihåg GeoCities chattgrupper? Det krävde en Derren Brownesque visning av mental förmåga bara för att ens dyka upp på rätt plats.

Sökmotorerna kom så småningom för att lägga till en struktur som var vettig för människor. Algoritmer indexerade internetinnehållet, vilket gjorde det tillgängligt för alla som kan skriva ett ord eller två i en sökfält.

Men det var Google som framträdde som allas de facto-hemsida. Google kontrollerar 65 procent av internetsökningarna, och deras inflytande är häpnadsväckande.

Naturligtvis ger detta inte en fri pass i Sverige. När Google Apps bröt mot landets integritetslagar förbjöds de omedelbart. Eftersom den första regeln på internet i Sverige är att du inte orkar med internet i Sverige.

Internet startade tidigt i Sverige

Sverige antog tidigt internet på grund av stående regler som främjade konkurrens i hela landet. Detta innebar att internetanslutningskostnaderna låg (och är fortfarande) långt under det globala genomsnittet.

Upptagningen var så stor att regeringen började flytta sina tjänster online, långt innan någon annan tänkte på det. 2003 skapade Sverige den första Internet Task Force, som i sin tur kom med Sveriges elektroniska kommunikationslag 2003: 389.

Denna akt syftade till att säkerställa att privatpersoner, juridiska personer och offentliga myndigheter hade säker och effektiv tillgång till internet. De var inte bara ute efter att skydda användare utan också göra internet mer robust och tillgängligt. 2008, när alla andra fortfarande köpt sina böcker från riktiga bokhandlare, ledde Sverige FN: s beredskapstest för e-regeringen. De gjorde det naturligtvis - de hade gjort det i fem år redan.

Sverige och Tor-nätverket

Tor har tagit kronan från datorspel som val till gåva till syndabock för lata politiker som vill överreagera om något. Tor-nätverket är den anonyma, okategoriserade tjänsten som du känner till som Dark Web. Men det är inte bara fullt av kriminella och flickor med drattatatueringar, det är där den kresne internetanvändaren går när de inte vill bli spionerade på. Tillsammans med en VPN-tjänst är Tor helt ogenomtränglig. Oavsett hur hårt NSA försöker knäcka det.

Forskare från United States Naval Research Laboratory utvecklade Tor som ett säkert sätt att överföra amerikansk underrättelse runt om i världen. Skälen till att öppna Tor upp för allmänheten är lika schizofren som de är geniala. Trots att Tors högsta kritiker är USA fortfarande den största bidragsgivaren. Följt av ... Sverige. En filial av den svenska regeringen, SIDA, har ett mål att främja "Internet Freedom for Global development".

Men varför bryr de sig Sverige så mycket om inte bara sin egen integritet, utan resten av världen också?

Detta är internet, så svaret är uppenbarligen Hitler

Det hela började långt innan internet fanns. 1766 blev Sverige det första landet som införde en konstitutionell lag som avskaffade censur och garanterade pressfrihet. Pressen fick rapportera utan hinder och människor kunde säga sitt sinne utan rädsla för ånger. Allt var fantastiskt.

Men då dök nazisterna upp. Nazisterna pressade Sverige att inte publicera något som gjorde att det tredje riket såg dåligt ut. I ett drag som måste ha fått honom att gnugga i händerna och kackla med ond glädje, tog den tyska justitieministeren då en gammal svensk lag som förbjöd "stötande skrifter" mot en utländsk stat. En lag som antagligen införts eftersom Sverige är härlig och inte ville vara oförskämd.

Många svenska författare och förläggare blev felaktiga av detta uppenbara missbruk av makt. Ture Nerman fick tre månader i fängelse för en anti-Hitler-kolumn och Israel Holmgren fick sin bok The Nazi Hell massa (efter att han var låst fast för att skriva den, naturligtvis). I en magnifik bit av våldsamt trassel, Holmgren, publicerade han omedelbart boken efter att han släpptes från fängelset. Men med en ny, ironisk titel, naziparadiset.

Efter andra världskriget ändrade och raderade de svenska de gamla censurlagarna, så att ingen framtida fascistisk diktator försöker vända sin egen artighet mot dem igen. En ny integritetsstadga utarbetades, vilket innebär att det idag inte finns någon sensur i Sverige alls.

Håll anonym med ExpressVPNInternet. Dessa killar gör det fel.

Jag var i dina armar och trodde att jag hörde där

Som föreslagits av SIDA-programmet som nämnts tidigare, tar Sverige inte bara hand om sig själva. Internet integritet är trots allt ett globalt problem.

När WikiLeaks och Edward Snowden tappade snoopbomben på världen, var det svenska ISP Bahnhof (samma leverantör som förstörde alla sina kundregister) som Julian Assange litade på för att hålla visselpipadokumenten säkra. Assange nämnde specifikt den svenska konstitutionen, som ger totalt rättsligt skydd för informationsleverantörer, som en faktor i hans beslut att vara värd för filerna där.

Dessutom installerades servrarna i en hemlig underjordisk bergsbunker. Och om du ska ta på dig världens regeringar kan du lika gärna få dig en söt lera.

Den svenska inställningen till integritet och yttrandefrihet var avgörande för att få ordet där ute. Vi hade ingen aning om omfattningen av snopningen tills WikiLeaks visade oss. Tack vare modiga få individer har stora regeringar brusat och blivit utsatta.

Varför integritet är kungen av Sverige

Varför är Sverige i framkant på internet och dess lagar? Det finns ingen enda anledning. Men kungariket har en lång och stolt historia med yttrandefrihet. Och deras dåliga tid bredvid Nazi-Tyskland stärkte utan tvekan deras önskan att hålla den till mannen. Det tidiga antagandet av World Wide Web innebar att Sverige skapade en infrastruktur medan de flesta länder fortfarande väntade på att mamma skulle gå av telefonen så att vi kunde ansluta 48k.

Kanske finns det en känsla i Sverige att de var där först, och de vill behålla det som det brukade vara. Deras välutbildade regering engagerade sig tidigt, långt innan det handlade om spionering, kontroll och försäljning. De gjorde det rätt under de oskyldiga dagarna, tillbaka när e-post bara var en bra idé att spara papper, och ingen nigeriansk prins ville desperat ge dig gratis pengar. Reglerna var på plats innan systemet skadades.

Enkelt, internet i Sverige började precis och nu vill de inte gå bakåt. Varför ska de? De människor som arbetar i den svenska regeringen i dag växte upp med detta system. De vet inte ett annat sätt. Och deras sätt fungerar.

Sverige har konsekvent varit en sångare för internetens integritet. Och det verkliga internet, att starta. Internet utan censur. Internet som det är tänkt att vara. Detta är internet som skulle vara för alla.

Sverige, vi hälsar alla er. Och tack för den här killen.

Skaffa en svensk VPN

Bild: Stephen Finn / Dollar Photo Club
Tummen upp, Sverige image: lculig / Dollar Photo Club
Lycklig familjbild: Edyta Pawlowska / Dollar Photo Club

Online-sekretess är därför Sverige vinner internet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.