Laura Poitras og de digitale eksilene

[ware_item id=33][/ware_item]

Laura Poitras og de digitale eksilene


I år slapp dokumentarfilmskaperen Laura Poitras det som kanskje er hennes mest kontroversielle prosjekt ennå: Citizenfour. Filmen fokuserer på NSA-helten Edward Snowden og ikke bare det han røpet til journalister på et hotellrom i Hong Kong, men enda viktigere hvorfor. 

Mens mange vet at Snowden nå er bosatt i Russland, er det mindre vanlig kunnskap at Poitras også flyttet - til Berlin, for å beskytte kildematerialet til dokumentaren hennes.

Der er hun en del av et voksende samfunn som heter the "Digitale eksil", en gruppe ekspertjournalister, programvareutviklere og til og med MI5-agenter som alle kjemper for vår online frihet. Alle har flyktet til Tyskland på grunn av dens strenge retningslinjer for digitalt personvern. Landets hemmelige tjeneste, BND, har ikke lov til å spionere på borgere, og ethvert forsøk på å begrense personlige friheter blir møtt med sterk motstand.

Hvem er hvem?

Så hvem er de digitale eksilene? Det er vanskelig å si, siden de ikke holder ukentlige møter eller avgir åpenbare erklæringer om hvor de befinner seg på sosiale medier. De har kommet til Berlin for å få en utsettelse fra granskningen av sine egne regjeringer - i Poitras 'tilfelle var hun allerede på NSAs overvåkningsliste etter to filmer som undersøkte USAs krig mot terror, og ble ofte trukket ut av linjer på flyplasser eller utpekt på fly for ekstra avhør. Citizenfour bare økte interessen for statlige ulovlige aktiviteter.

I følge Martin Kaul, redaktør for sosiale bevegelser for Die Tageszeitung, "er de veldig høye profiler, eksilene, men jeg tror ikke det er hundrevis av dem her, eller til og med dusinvis."

Han påpeker imidlertid at hackerkulturen er sterk i Tyskland, og mange borgere var allerede opptatt av deres online frihet. Laura Poitras og Digital Exiles har lånt bevegelsen mot regjeringsovervåking en følelse av internasjonal hastegang.

Nøkkelspillere

Mens digitale eksil ikke er ute etter berømmelse og formue, er det mulig å spore noen av dem ned. I et nylig stykke for The Guardian hadde Carole Cadwalladr sjansen til å intervjue ikke bare Poitras, men flere andre, inkludert Jacob “Jake” Appelbaum og Annie Machon. Applebaum var delvis ansvarlig for etableringen av Tor-nettverket, som gjør brukerne anonyme, og jobbet også med WikiLeaks.

Machon er i mellomtiden en tidligere spion med det britiske byrået MI5. Etter at avdelingen ble offentlig i 1989 likte de en periode med rungende offentlig støtte; I 1997 avslørte Machon imidlertid hemmelige - og ulovlige - wiretaps, filer som ble holdt på regjeringsministrene og ulovlig fengsling av borgere. Hun bor nå deltid i Berlin og tilbyr assistanse til andre varslere.

Følg med

Ekspedisjonen av Laura Poitras og de digitale aktivistene til Tyskland er en sterk påminnelse for oss om at myndighetsovervåking er veldig, veldig ekte.

Så hvordan kan vi iverksette tiltak for å sikre vårt personvern på nettet og hemme regjeringers forsøk på å spionere mot oss? Å bruke en VPN for å kryptere forbindelsen din er en del av ligningen, men det er bare en start. Personvern er en mangesidig tilnærming, og av denne grunn anbefaler vi at du sjekker ut Nullstill Net's personvernpakke, som er fylt med verktøy og informasjon for å gjøre masseovervåkning vanskeligere.

Til syvende og sist beundrer vi Laura Poitras for hennes utholdenhet og tapperhet, og for den store personlige risikoen hun tok for å skape Citizenfour.  Vi er takknemlige for at globale målgrupper nå gjennom filmen har fått tilgang til Edward Snowdens avsløringer og motivasjoner, og at Poitras innsats gjør folk bevisste om hvordan regjeringer krenker vår rett til privatliv hver dag..

Laura Poitras og de digitale eksilene
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.