Laura Poitras och de digitala exilerna

[ware_item id=33][/ware_item]

Laura Poitras och de digitala exilerna


I år släppte dokumentärfilmskaparen Laura Poitras det som kan vara hennes mest kontroversiella projekt än: Citizenfour. Filmen fokuserar på NSA-hjälten Edward Snowden och inte bara vad han avslöjade för journalister i ett hotellrum i Hong Kong, men ännu viktigare varför. 

Medan många vet att Snowden nu är bosatt i Ryssland, är det mindre vanligt att Poitras flyttade också - till Berlin för att skydda källmaterialet för hennes dokumentär.

Där är hon en del av ett växande samhälle som kallas "Digitala exiler", en grupp expertjournalister, programutvecklare och till och med MI5-agenter som alla kämpar för vår online-frihet. Alla har flytt till Tyskland på grund av dess strikta policyer för digital integritet. Landets hemliga tjänst, BND, får inte spionera på medborgare, och alla försök att begränsa personliga friheter möts med starkt motstånd.

Vem är vem?

Så vem är de digitala förvisarna? Det är svårt att säga, eftersom de inte håller veckomöten eller gör uppenbara förklaringar om deras vistelseort på sociala medier. De har kommit till Berlin för att få ett uttalande från granskningen av sina egna regeringar - i Poitras fall var hon redan på NSA: s övervakningslista efter två filmer som undersökte USA: s krig mot terror, och drog ofta ut linjer på flygplatser eller visade ut på flygplan för extra förhör. Citizenfour helt enkelt ökar intresset för olaglig verksamhet från myndigheterna.

Enligt Martin Kaul, socialrörelseredaktör för Die Tageszeitung, "är de mycket högprofilerade, exilerna, men jag tror inte att det finns hundratals av dem här, eller till och med dussintals."

Han påpekar dock att hackerkulturen är stark i Tyskland, och många medborgare var redan bekymrade över sin online-frihet. Laura Poitras och Digital Exiles har lånat rörelsen mot regeringsövervakning en känsla av internationell brådska.

Nyckelspelare

Medan digitala exiler inte letar efter berömmelse och förmögenhet, är det möjligt att spåra några av dem. I ett nyligen stycke för The Guardian hade Carole Cadwalladr chansen att intervjua inte bara Poitras utan flera andra inklusive Jacob “Jake” Appelbaum och Annie Machon. Applebaum var delvis ansvarigt för skapandet av Tor-nätverket, vilket gör användarna anonyma, och arbetade också med WikiLeaks.

Machon är under tiden en före detta spion med den brittiska byrån MI5. Efter att avdelningen offentliggjordes 1989 fick de en period med rungande offentligt stöd; 1997 avslöjade Machon emellertid hemliga - och olagliga - wiretaps, handlingar som innehöll regeringsministrar och olaglig fängelse av medborgare. Hon bor nu deltid i Berlin och erbjuder hjälp till andra whistleblowers.

Var uppmärksam

Laura Poitras och de digitala aktivisternas utflykt till Tyskland är en tydlig påminnelse för oss om att regeringens övervakning är mycket, mycket verklig.

Så hur kan vi vidta åtgärder för att säkerställa vår integritet online och hämma regeringarnas försök att spionera på oss? Att använda en VPN för att kryptera din anslutning är en del av ekvationen, men det är bara en början. Sekretess är en mångfaldig metod, och av detta skäl rekommenderar vi starkt att du tittar på Återställ nätets sekretesspaket, som är fyllt med verktyg och information för att göra massövervakning svårare.

I slutändan beundrar vi Laura Poitras för hennes uthållighet och mod och för den stora personliga risken hon tog för att skapa Citizenfour.  Vi är tacksamma för att globala målgrupper nu har fått tillgång, genom filmen, till Edward Snowdens avslöjanden och motivationer, och att Poitras ansträngningar gör människor medvetna om hur regeringar kränker vår rätt till integritet varje dag.

Laura Poitras och de digitala exilerna
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.