Hyperlänkar gjorde internet fantastiskt och de får inte beskattas

[ware_item id=33][/ware_item]

Säg nej EU-länkskatten.


HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ändrade internet och katapulterade det till mainstream, men det kan vara hotat av en ny "Hyperlink Tax." Lyckligtvis kämpar vissa för att skydda webben, till exempel OpenMedia och kampanjen Save the Link.

Den första versionen av HTTP, utvecklad av den nu berömda Tim Berners-Lee, släpptes 1997 och dess efterföljare, HTTP / 2, är nu igång och stöds av alla nyckelbläsare, trots att de bara är ett år gammal.

Hyper är grekisk och betyder "över" - den har en liknande funktion som det engelska prefixet "super"

Hypertext är ungefär detsamma som vanlig text, bortsett från införandet av länkar, så kallade hyperlänkar. Det mest populära språket att skriva en sådan hypertext är Hypertext Markup Language eller HTML för kort.

Länkar är referenser till en annan punkt i hypertekststrukturen, vanligtvis en annan sida på webbplatsen, en fil, en bild, ett program eller en extern webbplats (I.E. en sida på en annan domän än den du för närvarande surfar på). En läsare kan klicka på dem för att öppna ytterligare läsmaterial i en ny flik eller fönster eller ladda ner en fil.

Hyperlänkar har format internet till vad det är idag

Det är tack vare hyperlänken som webben har utvecklat som den har. Hyperlänken hjälpte till att bygga ett öppet och öppet internet, där URL-strängar identifierar varje innehåll.

Sökmotorer, som Google, har använt hypertekststrukturen, som ytterligare har incitamentat webbplatser för att kunna använda hypertekstsystemet korrekt. Sökmotorer, sociala medier och bloggar driver stor trafik - vilket innebär intäkter. Oavsett om du säljer något eller tjänar pengar genom annonser måste du respektera hyperlänkar för att människor ska hitta dig och din webbplats (er).

Novellen 1941 The Garden of Forking Paths nämns ofta som inspiration för hypertexter

Konceptet med en hyperlänk är att vara fritt, enhetligt och inte ägas eller kontrolleras av någon - vilket har gjort dem otroligt kraftfulla när det gäller att jämna ut spelfältet för onlinemedier. Ett enda inlägg från en okänd författare kan generera lika många klick som en månad inlägg från en etablerad tidning. Tack vare hyperlänkar och projekt som archive.org kan internetposter registreras och kommer därför aldrig att försvinna från det mänskliga kollektiva minnet.

Ett internet utan hyperlänkar är en pool utan vatten

Det är lätt att föreställa sig internet utan hyperlänkar, men det är inte en trevlig tanke. Tänk på Youtube, men utan att varje video har en direktlänk. Det enda sättet att söka efter videor skulle vara via YouTubes webbgränssnitt, och det enda sättet att bokmärka dem är att logga in och lägga till dem i dina spellistor. Du skulle inte kunna dela dessa videor såvida inte ett avtal med YouTube om intäktsgenerering och begränsningar för varje länk görs.

Om du följer den första länken i en Wikipedia-artikel kommer du till filosofinsidan

Även om användarupplevelsen skulle bli mycket sämre, föredrar webbgiganter och förlag ett sådant system. Om det var nödvändigt att logga in på en tjänst för att hitta, bokmärka och dela något, skulle det vara lätt för upplevelsen att kontrolleras, spåra och begränsas. Ditt internet kan vara begränsat på grund av saker som din ålder, kön och geolokalisering, och ännu viktigare, din plånbok.

AOL: s olika version av internet

Då världswebben dök upp på 1990-talet fanns det faktiskt ett välfinansierat och lovande företag som försökte bygga exakt det här slaget internet utan hyperlänk: America Online (AOL).

AOL började med att sälja enkel uppringd åtkomst till webben men ville snart kontrollera hela upplevelsen genom att erbjuda en snabbmeddelanden, nyheter, aktiehandel och allmän webbläsning. I likhet med Bloomberg Terminals som fortfarande används idag i finansföretag, var innehåll och tjänster endast tillgängliga för prenumeranter.

Välj dina egna äventyrsböcker är en tidig form av hypertextfiktion

Från slutet av 1990-talet var det Netscape som fick öppet internet och hyperlänkar att lyckas (och köptes av AOL 1999 för 10 miljarder dollar). AOL tvingades av marknaden att öppna sina tjänster och så småningom försvann dess märke från allmänheten.

Ett nytt hot mot hyperlänkar från Europa

Hyperlänkar gör innehåll lätt tillgängligt. Bloggare och sociala medier kan sammanställa innehåll åt dig och du kan söka uttryckligen efter en sida med en sökmotor.

Föreställ dig att du måste gå till en publikations första sida i hopp om att du hittar det du letar efter. Och när du har läst artikeln finns det inget sätt att dela vad du har hittat med andra. För närvarande konsumerar vi media på internet genom att kontrollera en länk på ett socialt mediefoder, kort läsa innehållet och sedan gå tillbaka till våra sociala medier.

FRESS var ett hypertekstsystem som användes vid Brown University. Används för att lära dig poesi 1976, var det utan tvekan den första onlinekursen i historien

Förlag fruktar att utan deras målsidor och interna hänvisningar kommer deras varumärken att minska och de kommer att försämras till bara innehållstillverkare, som nyhetsbyråer. Det finns också oro för att deras vinster kommer att underskrides av bloggare som skriver om ämnen lika passionerade, men utan ekonomiska intressekonflikter eller betalar.

Europeiska lagstiftningen hotar den öppna webben

Europeiska och särskilt franska nyhetsställen har varit kända för att ondska bekämpa oberoende webbplatser som länkar till dem. Till att börja med kan detta verka absurd, eftersom länkar skickar trafik. Men det passar bra i den övergripande bilden av rädsla för att förlora sin marknadsposition.

Etablerade publiceringsplattformar ser innehållskureringen som en inneboende del av sin roll och affärsmodell, och hyperlänken tillåter vem som helst att ta bort det.

Europeiska kommissionen (EG) har upprepade gånger försökt att skapa en "hyperlänkskatt." I likhet med den avgift som en radiostation måste betala för att spela en låt, måste varje bloggare, nyhetssajt eller sökplats betala varje gång de hänvisar till besökare.

Varför EG har fel om hyperlänkskatt

Naturligtvis har EG allt fel. En hyperlänk är helt enkelt en hänvisning, inte en återgivning av innehåll; situationen är mer besläktad med att en restaurangkritiker måste betala en restaurang för att skriva om det - ovanpå vad de redan betalar för mat.

Vad tycker du om EG: s försök att beskatta internetlänkar? Dela dina tankar i kommentarerna nedan.

Hyperlänkar gjorde internet fantastiskt och de får inte beskattas
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.