Hvorfor verden må kreve et desentralisert internett

[ware_item id=33][/ware_item]

Hvorfor vi trenger et desentralisert internett.


Utvikling av forskjellige pakkeromkoblingsnettverk som ARPANET la grunnlaget for det moderne internett, for eksempel ved å ta i bruk Internet Protocol Suite, som vi i dag kjenner som TCP / IP.

Internett ble bygget og finansiert først og fremst av de stadig voksende militære budsjettene i USA og Western Bloc. Med de apokalyptiske utsiktene til en mulig atomkrig i tankene, fokuserte skaperne av internett på å bygge en infrastruktur som ville være motstandsdyktig mot slike angrep.

Uten et sentralt mislykkingspunkt kan ikke internett lett tas ut av en atomangrep eller sabotasje. Det er ingen ryggrad, og så lenge det fortsatt eksisterer en forbindelse mellom to servere, vil systemet finne en måte å rute det på. Som sådan er internett bemerkelsesverdig spenstig mot strømbrudd og feilkonfigurasjoner.

Hvis det oppstår en strømbrudd selv på en sterkt brukt bryter, blir data ganske enkelt dirigert rundt den. På det verste vil du bare legge merke til fordi forbindelsen din blir tregere på grunn av overbelastning på den nye ruten, eller fordi den nye ruten er lengre.

Heldigvis har internettets desentraliserte natur aldri trengt å bli testet under en global eller til og med atomkrig. Internett var i stand til å utvikle seg for sivilt bruk og kobler i dag rundt 3,5 milliarder mennesker med hverandre, nesten halvparten av verdens befolkning.

Det fysiske nettverket forårsaker sentralisering

Mens internett på sitt kjerneprotokollnivå, Internett-laget og transportlaget, åpner for perfekt desentralisering, i teorien, gjør den fysiske infrastrukturen ofte ikke.

Mange jurisdiksjoner regulerer sterkt internettleverandører og tar fysisk kontroll, noen ganger ved bruk av militæret, over fiberkablene som forbinder oss. Som et resultat kan lokal tilgang til internett være uoverkommelig dyrt og kontrollert av bare noen få operatører.

På oppsiden kan mobiltelefontransportere konkurrere i hastighet med kabler mange steder, og har innført sårt tiltrengt konkurranse - men bare der staten tillater det.

Sensur er mulig der fysisk infrastruktur er i hånden av en enkelt aktør, for eksempel en stat der juridisk beskyttelse av borgerlige friheter er svak. All trafikk som går gjennom en enkelt parts rør kan enkelt endres, og trusselen om vold kan brukes til å beordre Internett-leverandører om å blokkere bestemte brukere eller domener, eller ta ned innhold og begrense tilgangen.

Slikt kan også skje i en stat som bestemmer med lov, for eksempel ved å misbruke injurielov eller copyright.

Søknad fører til sentralisering

Sentralisering skjer også etter søknad. Noen tjenester er vanskelige å drive og krever mye vedlikehold, og bare noen få tilbydere tilbyr dem. Det er vanskelig å kjøre en e-postserver hvis du bare er et mellomstort selskap.

Selv store selskaper outsource e-post til Microsoft eller Google, og å få levert e-post pålitelig krever nesten at du har en konto hos en av bare en håndfull tjenester.

Andre forretningsmodeller, for eksempel internettbetalinger eller sosiale nettverk, har sterke nettverkseffekter som konsentrerer brukere blant en enkelt aktør. Det er vanskelig for et nytt selskap å utfordre markedsdominansen til Facebook eller Paypal, selv om tjenesten deres er bedre.

De færreste ønsker å bytte til et nettverk med færre brukere å samhandle med.

Hvorfor vi må desentralisere internett

Vi må ikke la noen ta kontroll over internett, uansett hvor godt intensjonen deres ser ut. Ingen partier skal ha kontroll over hvordan vi kommuniserer, hva vi lærer, hvordan vi oppfatter verden og bestemmer valg og markeder.

På samme måte bør vi ta dagens selskaper online og gjøre forretningsmodellene deres fra sentraliserte plattformer til desentraliserte nettverk.

Hvis internett var et enkelt selskap, ville det ikke være det utjevende og kraftige verktøyet det er i dag. For å forhindre at aktører overtar, uansett på hvilket nivå, må vi desentralisere og utvide internett.

Utvalgt bilde: naddi / Sett inn bilder

Hvorfor verden må kreve et desentralisert internett
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.