Hvorfor kryptering er viktig i frie samfunn

[ware_item id=33][/ware_item]

FNs logo oppå en bokstavsekvens for å skildre kryptering.


I 2011 erklærte FN internettilgang som en universell menneskerett. Det var et nødvendig skritt fremover for digital frihet, men det er langt fra tilstrekkelig - det må legge til kryptering på listen.

Selv i frie samfunn med god tilgang til World Wide Web, betyr friheten til å bruke internett ingenting hvis vi ikke har privatliv. Og personvern betyr ingenting hvis vi ikke har kryptering. Denne logikkjeden er ikke åpenbar for alle, så la oss bryte den ned i omvendt retning:

Hvorfor er kryptering nødvendig for personvern?

De fleste vil forestille seg kryptering som en hengelås. Når du sender en kryptert melding over internett, blir innholdet "låst" for alle, men mottakeren som har den eneste nøkkelen. "Det er hyggelig," kan du si. “Men hva om noen bryter låsen uten nøkkel? Hva om noen har en blåse? "

Og det er her metaforen brytes sammen. Med fysiske låser er det alltid en måte å plukke dem, så dem eller smelte dem åpne. Og hvis en lås er robust nok til å motstå alle bortsett fra de mest motiverte (og godt finansierte) låseplukkerne, så er nok selve låsen for dyr for allmennheten.

Kryptering er imidlertid ikke en fysisk lås - det er programvare. Når den er skrevet koster det praktisk talt ingenting å vedlikeholde og distribuere. Det er viktig fordi jo flere ting vi krypterer, jo sterkere er online-personvernet vårt. Hvis bare den sensitive informasjonen er kryptert, blir kryptering et signal til overvåkningsorganisasjoner om at informasjonen inne er verdt å overvåke!

Men enda viktigere, i motsetning til fysiske låser, er kryptering beskyttet av matematikkens lover, som er uknuselige i den reneste forstand som mulig. Standard krypteringsalgoritmen RSA er for eksempel basert på faktorering eller løsning av et multiplikasjonsproblem i omvendt retning.

Det er enkelt å multiplisere to primtall for å få et betydelig antall (hundrevis av sifre lange), men du trenger en superdatamaskin og mer enn noen få levetider å kaste bort hvis du ville finne ut hvilke to tall du startet med.

Kryptering fungerer. Riktig implementerte sterke kryptosystemer er en av få ting du kan stole på.

- Edward Snowden

Det gjør kryptering til det eneste praktiske verktøyet vi har for å holde data privat, selv om de blir oppfanget. Som Edward Snowden sa: “Kryptering fungerer. Riktig implementerte sterke kryptosystemer er en av de få tingene du kan stole på. ”

Hvorfor er personvern nødvendig for frihet?

“Ok,” sier du kanskje på dette tidspunktet, ”Jeg kan se hvorfor kriminelle trenger personvern. Men jeg har ingenting å skjule. NSA er ikke interessert i mine oppskrifter med sjokoladebrikke. ”Kanskje ikke. Men saken handler mindre om informasjonen de får fra dem som spionerer på oss, og mer om hva den gjør med oss.

Overvåking endrer oss. Det er et godt dokumentert psykologisk fenomen; mennesker oppfører seg annerledes når de vet at de blir overvåket, og vanligvis ikke til det bedre. Observasjon svekker ytelsen, skader tilliten og oppmuntrer til samsvar hos de som blir observert.

Det har ikke noe å si om du har noen skjeletter i skapet ditt; bare det faktum at skapet ditt er åpent for grense, begrenser beslutningene dine om hvordan du kler deg, går, snakker og samhandler med andre mennesker..

Det er en spesielt tragisk konsekvens for samfunn som påstås å være "frie." Neil Richards, professor i jus ved Washington University i St. Louis, oppsummerer det vakkert:

Når vi blir overvåket, sporet og overvåket, handler vi annerledes. Det er et økende antall bevis for at internettovervåking hindrer oss i å lese upopulære eller kontroversielle ideer. Husk at våre mest elskede ideer - at folk skulle kontrollere regjeringen, at kjetter ikke skulle brennes på bålet og at alle mennesker er like - en gang var upopulære og kontroversielle ideer. Et fritt samfunn skal ikke frykte farlige ideer, og trenger ikke fullstendig intellektuell overvåking. Eksisterende former for overvåkning og politiarbeid er nok.

- Neil Richards

Et skritt i riktig retning

Med det økende behovet for kryptering i et fritt samfunn, er det ingen overraskelse at Storbritannia har interessert seg spesielt. I en rapport fra 2015 fra Office of the High Commissioner for Human Rights, sa spesialrapportør David Kaye:

Kryptering og anonymitet, og sikkerhetskonseptene bak dem gir det personvern og sikkerhet som er nødvendig for å utøve retten til menings- og ytringsfrihet i den digitale tidsalder. Slik sikkerhet kan være avgjørende for utøvelse av andre rettigheter, inkludert økonomiske rettigheter, personvern, behørig prosess, frihet til fredelig forsamling og forening, og retten til liv og kroppslig integritet.

- David Kaye

Det er et fast skritt mot fremskritt, men rapporten gjorde det mulig for "rettsbestilt dekryptering" fra "sak-til-sak-basis" (tilsvarer det å gi TSA en universell nøkkel til bagasjen). Selskaper som Google, Microsoft og Apple har uttalt seg mot lignende lovverk i USA, til tross for at tjenestemenn på de høyeste nivåene forblir “sympatiske” for rettshåndhevelse.

La oss håpe at U.N. fortsetter å være sympatiske for koblingen mellom kryptering og frihet.

Hvorfor kryptering er viktig i frie samfunn
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.