Hvordan overleve en internettstans

[ware_item id=33][/ware_item]

Skyvknappen vippet til


Internett-friheter synker.

For et åttende år på rad registrerte Freedom House en global nedgang i internettfriheter i 2018, noe som tilførte nedgangen til regjeringer som er fast bestemt på å kvele dissens online.

Spesielt en strategi - nedleggelser av internett - har blitt brukt i stor grad. Under valget har flere land over hele Afrika og Asia forsøkt å stille tale på nettet, spesielt på sosiale medier.

Når tungehåndsregjeringer blir mer komfortable med denne taktikken, leter brukere etter måter å unngå sensur og sikre tilgang til et gratis og åpent internett.

Hva er en internettstans?

I følge AccessNow:

"En internettstans skjer når noen - vanligvis en regjering - med hensikt forstyrrer internett- eller mobilappene for å kontrollere hva folk sier eller gjør."

Avstengning av Internett kan enten være totalt, der all tilgang er blokkert, eller delvis, hvor bare visse nettsteder eller apper (som Twitter, Google og Facebook) er utilgjengelige.

Totalt avstengning er sjeldnere fordi de økonomiske kostnadene ved å hindre folk i å gjøre forretninger på internett raskt kan tjene flere hundre millioner dollar.

Hvor skjer disse driftsstansene, og hvorfor?

Delvis nedleggelse skjer med større frekvens i Asia så vel som Øst- og Sentral-Afrika.

Allerede i 2019 er det rapportert om nedleggelser over hele Sudan, Den demokratiske republikken Kongo, Bangladesh og Gabon som svar på politisk uro, valg og kuppforsøk.

Den offisielle begrunnelsen bak disse nedleggelsene har vært å opprettholde nasjonal sikkerhet, sikre offentlig sikkerhet og forhindre at falske nyheter sprer seg. Selv om de også praktisk har gitt myndighetene midler til å stoppe protester og kontrollere valg og informasjonen rundt dem.

Med flere valg i år, fra Nigeria til India, er det høyst sannsynlig at flere internettstenger er på vei.

Hva er konsekvensene av nedleggelser av internett?

Ved å redusere frihetene til internettbrukere, kveler myndighetene sine lands vekst.

I følge Brookings Institution kostet nedleggelser i løpet av 12 måneder fra 2015 og 2016 økonomier 2,4 milliarder dollar, med India som samlet inn 968 millioner dollar av det totale beløpet. (Problemet er så gjennomgripende i India, det er nå et nettsted som er viet til å spore nedleggelser.)

Disse lockdownene krenker også den grunnleggende retten til internett-tilgang, som FNs menneskerettighetsråd vedtok ved resolusjon i 2016. Ved å legge ned nettet, risikerer land å inflamme offentlig harme overfor sine regjeringer, noe som igjen kan oppmuntre disse regjeringene til å stramme inn deres grep om internettilgang, og sender land til en digital autoritær styre. Noen land er allerede der.

Hva kan du gjøre for å overleve en internettstans?

Med den økende frekvensen av blackouter over hele verden, blir brukerne tvunget til å finne måter å omgå dem på. Selv om det ikke er mye du kan gjøre når internett er fullstendig avbrutt, er her noen få måter å forbli på nettet hvis du blir fanget i en delvis internettstans.

1. Bruk omgåelsesverktøy som Tor

Tor er en gratis og åpen kildekode-programvare som vil beskytte deg mot folk som kanskje vil spionere på surfevanene dine. Når det gjelder å oppnå anonymitet på internett, er det tilnærmet uslåelig.

2. Få en god VPN som vil beskytte deg mot deteksjon

Med en VPN kan du sikre deg tilgang til internett i sin frieste og mest åpne form.

Å bruke Tor over VPN vil øke personvernet ditt ytterligere. Bare koble til VPN og åpne Tor-nettleseren.

3. Lager opp verktøy og apper som beskytter ditt privatliv og sikkerhet

Start med å bruke HTTPS Everywhere (som ExpressVPN integrerte i Chrome-utvidelsen vår) for å sikre surfingen din på et bestemt nettsted. Forsikre deg om at du bruker en nettleser som setter personvernet ditt først - Tor er vår favoritt som vi anbefaler.

Du vil også begynne å bruke mer sikker kommunikasjon hvis du ikke allerede har gjort det, som Signal.

Etter å ha fulgt disse tre trinnene, kan du overleve i alle land med delvis avslutning av internett. Bare sørg for å være forsiktig når du bruker disse verktøyene, fordi du kanskje bor i et land der slik bruk kan bli straffet.

Hvordan overleve en internettstans
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.