Hva er en gjennomsiktig proxy?

[ware_item id=33][/ware_item]

proxy-vpn-HTTPS


En transparent proxy (også kalt inline proxy, intercepting proxy eller tvungen proxy) er en server som sitter mellom datamaskinen og Internett og omdirigerer forespørsler og svar uten å endre dem. En proxy-server som endrer forespørsler og svar, er definert som en ikke-gjennomsiktig proxy.

En gjennomsiktig proxy kan brukes av forskjellige grunner, for eksempel innholdsfiltrering på skoler og biblioteker, og siden den ikke trenger noen konfigurasjon på klientsiden, kan det være et lett å vedlikeholde alternativ til andre proxy-typer.

Programvare som Squid kan gjøre det relativt enkelt å sette opp en gratis transparent proxy-server som du kontrollerer. Men i motsetning til andre proxy-tjenester eller VPN-er, trenger du ikke nødvendigvis å laste ned en app eller et program for å bruke en gjennomsiktig proxy. I stedet avhenger det av hvordan nettverket ditt er konfigurert.

Internett-effektivitet gjennom hurtigbufring

På steder der Internett-hastigheten er knapp, gir en gjennomsiktig proxy økt effektivitet av den begrensede båndbredden. Det er spesielt nyttig hvis en stor gruppe mennesker forventes å åpne den samme siden, for eksempel forsiden til en populær avis eller en video. Innholdet kan bufres av proxy og serveres fra hurtigbufferen til brukeren, i stedet for å måtte lastes ned flere ganger over en overbelastet forbindelse.

En fullmektig gir muligheten til å sensurere og overvåke

Gjennomsiktige fullmakter har muligheten til selektiv sensurering og overvåking av trafikken din, selv om Internett-leverandører og nettverksadministratorer har mange andre måter å enkelt gjøre dette på.

Når forbindelsen din til et nettsted er kryptert med HTTPS, eller du er på en VPN, klarer ikke fullmektigen å lese dataene som er overført til og fra deg. Trafikken kan ikke overvåkes, og proxyen mister muligheten til å cache innholdet du ber om.

Fordi Transparent Proxies opprettes og administreres av de som allerede har ansvaret for nettverket, brukes de vanligvis ikke til å omgå sensur. Det er imidlertid mulig å konfigurere en slik proxy for å oppheve blokkering av innhold for brukere, ligner på å kjøre en VPN på ruteren din.

gratis wifi-proxyMenneskelige krav trumfer ofte med hensyn til sikkerhet. Mennesker tar ofte feil.

Offentlige Wi-Fi-flekker bruker proxy for å autentisere brukere

En gjennomsiktig proxy kan brukes til selektivt å begrense tilgangen til Internett. Dette brukes ofte på hoteller og offentlige Wi-Fi-steder, der brukere blir bedt om å bekrefte vilkår, oppgi et telefonnummer eller legge til annen identifiserende informasjon før de får tilgang til Internett. De fleste av disse Wi-Fi-flekkene er ukryptert, eller kanskje kryptert med utdatert teknologi. I tillegg til å bli overvåket av proxy, risikerer brukeren å få trafikk overvåket og avlyttet av noen i nærheten.

Mobiltelefonen din viser vanligvis en lås ved siden av Wi-Fi-nettverk som tilbyr kryptering.

Hvis dårlig implementering, kan hurtigbufring og omdirigering av webtrafikk føre til problemer med Internett-tilkoblinger, spesielt når autentisering er involvert, da en datamaskin kanskje ikke skjønner at den ikke snakker direkte med en server.

En proxy kan fungere begge måtene

Noen ganger kjøres en gjennomsiktig proxy ikke bare på brukersiden, men også på serverne. Dette har ofte som formål å beskytte nettsteder mot DDoS-angrep, eller å øke kapasiteten til serveren, for eksempel når det serveres store filer eller videoer til mange brukere.

Innholdsleveringsnettverk bruker hurtigbufferfunksjonen til en gjennomsiktig proxy for å betjene innholdet på et nettsted raskere for brukere ved å lagre kopier av det over hele verden. Når du ber om en video fra et nettsted som bruker en slik tjeneste, blir du sannsynligvis servert videoen fra en proxy-server i nærheten av stedet ditt, i stedet for fra den opprinnelige serveren.

Dette er ikke spesielt problematisk, selv om Content Delivery Networks er blitt kritisert for å være i stand til å potensielt spionere på brukerne av kundene sine..

Hvordan oppdage om du står bak en proxy

Avhengig av konfigurasjonen er det enkelt å oppdage noen proxy-servere, selv om andre er mer skjult og vanskelig å oppdage.

En god måte å sjekke er å prøve å koble til en server som du vet ikke eksisterer. Nettleseren din vil ofte kaste en gjenkjennelig feil når tilkoblingen mislykkes. Men hvis du står bak en proxy, kan denne feilen være en annen, eller i stedet kan du bli omdirigert til en søkeside.

Noen nettsteder lar deg sjekke om du står bak en proxy eller ikke, men med varierende pålitelighet.

Utvalgt bilde: timbrk / Deposit Photos

Hva er en gjennomsiktig proxy?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.