Gratis sökmotorer: Vad letar du efter?

[ware_item id=33][/ware_item]

En lista över Googles alternativ.


Hur mycket vet din sökmotor om dig? Förhoppningen är "praktiskt taget ingenting", men i de flesta fall är det inte sant - att använda välkända sökwebbplatser har tyst överenskommelse med deras datainsamlingspolicy, som ofta är mycket bredare än vad många konsumenter tror.

För att motverka detta problem erbjuder nu flera gratis sökmotorer inga spårningstjänster för att hålla personuppgifter i användarnas händer snarare än företag. Är de värda en titt?

Så de vet ett par saker ...

De flesta sökmotorer samlar åtminstone en del användardata, men i en säkerhetsmedveten värld blir det allt större granskning av vad som exakt samlas in, varför och hur det till slut används. Fortfarande är de flesta användare glada nog att få fram sin favoritsökningssida och börja titta under antagandet att det måste finnas en övre gräns för vad som är tillåtet när det gäller att spåra deras virtuella rörelser.

Tänk på sökgiganten Google. Deras integritetspolicy fastställer tydligt vad de samlar in och säger att denna samling händer för att "visa dig mer relevant sökresultat och annonser, för att hjälpa dig att få kontakt med människor eller för att göra delning med andra snabbare och enklare." Först upp: Logginformation. När du använder någon Google-tjänst registreras alla dina sökfrågor, IP-adress och unika identifieringscookies. Så är din faktiska plats, unika applikationsnummer, personlig information lagrad lokalt på din enhet och dessutom säger företaget att de kan skicka anonyma identifierare till din enhet. Och som rapporterats av Biz Journals har Google också skannat e-postmeddelanden från användare som inte har Gmail som skickat e-post till Gmail-konton. Med all den här informationen är det inte konstigt att användare letar efter ett alternativ.

Grunder om integritet

Vill du skydda din information online? Ett alternativ är att pröva ExpressVPN, som döljer din IP-adress från nyfikna ögon och krypterar all din trafik så att skadliga aktörer och företag inte kan smyga en titt. Privata sökmotorer får också mark. vissa drar resultat från "de stora killarna" och andra använder sina egna algoritmer men ingen av dem registrerar något om vad du letar efter, hur du letar efter det eller varför du bryr dig. Visst kan det betyda färre riktade resultat men för många är det ett litet pris att betala för datasäkerhet. Så vad är några av de mest populära no-track-motorerna?

DuckDuckGo

Den här startade 2007 med ett enkelt mandat: "att ge dig fantastiska sökresultat utan att spåra dig." DuckDuckGo använder en specialdesignad algoritm för att leverera svar och låter dig ändra deras gränssnitt för att passa dina behov. Företaget säger också att de "inte samlar in någon personlig information och därför inte har någon att dela." En gemenskapsbaserad modell hjälper till att förbättra tjänsterna och översätta svar till andra språk. Även om integritet aldrig är ett problem för DuckDuckGo-användare, rapporterar vissa forumledare långsammare än genomsnittliga sökresultat gånger, men berömmer motorns totala flexibilitet.

Ixquick

En av de mest populära sökmotorerna utan spår, Ixquick började genomsöka webben 1998. Den samlar inte in IP-adresser eller kakor, samlar aldrig in personuppgifter och erbjuder en gratis proxy-tjänst för att anonymt surfa på webbplatser. Tjänsten skapar anpassade sökresultat genom att utnyttja kraften hos populära sökmotorer "samtidigt och anonymt." Ixquick erbjuder tre nyckelfunktioner: Avancerad sökning, global sökning och kraftsökning. Avancerad sökning låter användare definiera sina sökmetoder (booleska, fraser, jokertecken) och skickar sedan frågan till matchande sökmotorer. Global sökning ger tillgång till globala sökmotorer och på andra språk, medan kraftsökning gör att du kan hitta liknande svar eller ignorera liknande resultat baserat på dina specifika behov.

Ixquick har också den unika funktionen att ha en "proxyknapp under varje sökresultat. Detta gör att användaren kan komma åt sidan via proxy som behåller användarens integritet. Uppenbarligen innebär detta att Ixquick måste hämta sidan först och bromsa användarupplevelsen - men om integritet är din huvudsakliga oro kommer det inte att skada att vänta ett par sekunder.

Vi på ExpressVPN kunde inte rekommendera Ixquick tillräckligt, vi gillar hemsidefunktionerna för att kunna lägga till sökmotorn som ett Chrome-plugin.

Startsida

StartPage är en annan sökmotor från Ixquick, men en som fokuserar specifikt på Googles resultat. Detta är ingen överraskning - enligt Search Engine Land får Google 67,5 procent av USA: s söktrafik. StartPage tar de bästa Googles resultat för din sökning men utan att avslöja någon av dina personliga uppgifter. Dessutom erbjuder tjänsten URL-generator som eliminerar behovet av cookies för att komma ihåg dina webbläsarinställningar. I själva verket är det en privat sökmotor för dem som gillar Googles resultat men tar problem med deras räckvidd.

Vill du ha resultat utan sekretessrisken? Prova en privat tjänst som DuckDuckGo, Ixquick eller Startpage och se till att när du stirrar in i sökmotorns avgrund så stirrar den inte tillbaka.

Gratis sökmotorer: Vad letar du efter?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.