EU godkjenner “koblingsskatt” og “sensurmaskiner” for en endelig avstemning

[ware_item id=33][/ware_item]

Et kjedeledd med etikett som sier


Onsdag godkjente EU sitt kontroversielle copyright-direktiv for endelig avstemning i januar 2019. Hvis det ble vedtatt, ville lovforslaget permanent skade måten vi bruker internett på.

Hvordan sensurerer copyright-direktivet internett?

Europakommisjonen ble introdusert i 2016 og publiserte opphavsrettsdirektivet i et forsøk på å modernisere EUs lov om opphavsrett. Inkludert i den gjeldende versjonen av direktivet er tre artikler som søker å kontrollere flyten av informasjon på nettet.

1. Nyhetsaggregatorer kan ikke lenger fritt koble til og dele innhold

Artikkel 11 vil tvinge nyhetsaggregatorer og plattformer som Reddit, Facebook og Google News å betale for en lisens for å publisere delte artikler og innhold. Talsmenn for denne bestemmelsen inkluderer tradisjonelle nyhetsutsalg som hevder at lenking til innholdet deres bare burde være tillatt hvis aggregatoren betalte for innholdet.

Hvis de sendes, vil disse utsalgsstedene kunne kreve utpressingshastigheter for innholdet eller forby å dele og sitere innhold helt. Nyhetsaggregatorer må bli stadig mer selektive om nettstedene de velger å koble til og begrense det de deler, noe som igjen begrenser mengden informasjon den ydmyke brukeren kan få tilgang til.

Tidligere forsøk på å skyve lisenser på nyhetsaggregater har spektakulært fått tilbake. Da Spania og Tyskland prøvde lignende lovgivning allerede i 2014, svarte Google ved bare å avliste tyske og spanske nyhetssider fra deres indeks, noe som kraftig reduserte nettrafikken til disse utgiverne, og skadet selve nyhetsorganisasjonene deres lov prøvde å beskytte. Hvis artikkel 11 blir implementert, vil vi sannsynligvis være vitne til noe rotere.

2. Et opphavsrettsfilter vil overvåke alt du deler på nettet

Det kanskje mest skadelige språket i direktivet ligger i Artikkel 13, hvilken foreslår et automatisert opphavsrettsregistreringssystem som kan overvåke og flagge innhold som anses som en krenkelse.

Logistikken til dette vil forkaste mindre plattformer som må jobbe med alle rettighetshaverne som påberoper seg brudd på opphavsretten proaktivt, og krever betydelige ressurser.

Hvis YouTubes feilutsatte Content ID-system er noe å gå etter, vil ethvert forsøk på å implementere dette på statlig nivå være intet mindre enn katastrofalt. Fra copyright-troll som hevder eierskap over åndsverk til frenetiske påstander om verk av virkelig bruk (for eksempel remixer, memes og public domain-verk) som brudd på opphavsrett, vil det overveldende antallet rapporter utvilsomt avskrekke plattformer og deres innholdsskapere fra å starte kostbare lovlige kamper.

Det er ingen straff for uriktige opphavsrettskrav planlagt.

3. Dine bilder og videoer av sportskamper er brudd på opphavsretten

I følge Artikkel 12a, bare sportsarrangøren vil få lov til å dele og publisere bilder og videoer av sine spill og kamper. Alle dine selfies og håndholdte videoer av minnene dine som ser på et spill, tilsvarer et brudd på opphavsretten og blir fjernet.

Julia Reda, en MEP som motsetter seg direktivet, oppsummerer konsekvensene av denne artikkelen perfekt:

"Tilhengere er det som gjør sport verdifull i utgangspunktet ... - denne nye retten vil være et åpenbart angrep på sportsarrangørers største støttespillere."

Hvordan stopper vi ødeleggelsen av internett slik vi kjenner det?

Det er ingen måte å sukkerlakker dette på: Onsdagens godkjenning gjør betydelig tilbakesporing på disse artiklene utrolig vanskelig.

Som EFFs Cory Doctorow skisserer i EUs tidslinje for dette lovforslaget, er det sannsynlig at direktivet vil passere uten større endringer, noe som betyr at alle de tre artiklene som er beskrevet ovenfor vil gå inn i loven.

Den eneste realistiske måten å gjenvinne våre internettfriheter er å stemme på noen som er imot dette direktivet. Det dukker opp valg i EU, og hvis det økende momentumet for å gjenopprette Net Neutrality i USA er noe å gå etter, kan noe lignende være mulig i EU.

EU godkjenner "koblingsskatt" og "sensurmaskiner" for en endelig avstemning
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.