En kort historia av Anonym

[ware_item id=33][/ware_item]

Anonym tar ut på gatorna för att protestera


Anonym har nötkött med Donald Trump.

Tidigare den här veckan släppte hackningsnätverket en video som förklarade ”totalt krig” om den amerikanska presidentens hoppfull, med påståenden om hans rasistiska ståndpunkt och okända anmärkningar som motiverade en allomfattande attack. Enligt Anonymous kommer "Operation Trump" att träda i kraft den 1 april.

Vi har hört mycket om Anonym under åren, men vem är de? Och hur orolig skulle Trump och hans kavalkad av supportrar egentligen vara?

Från Pasty Keyboard Warriors till Global Freedom Fighters

Anonym är ett löst nätverk av hacktivister (hackeraktivister) som strävar efter att ändra status quo. De är starkt emot alla former av censur såväl som regeringsövervakning. Gruppen sägs ha sitt ursprung 2003 när några slumpmässiga användare samlades för att prata om anarki, förtryck och saker och ting på 4Chan-bildtavlor.. 

"Vi är anonyma. Vi är en legion. Vi förlåter inte. Vi glömmer inte. Förvänta oss. "

År 2006 fick de sitt första glimt av uppmärksamhet efter att ha infiltrerat det finska sociala nätverkscentret Habbo och blockerat åtkomsten till vissa delar av webbplatsen. Rapporter hade dykt upp hur webbplatsen hade profilerat vissa användare rasligt, så Anonymous beslutade att slå tillbaka. 

De gav sig ett namn, men det skulle gå ytterligare två år innan någon utanför 4Chan-kretsarna skulle känna igen det.

Anonyma nådde nära gudomlighet när de hackade Scientologikyrkan

Flash fram till 2008 när Anonymous kom med rubriker genom att släppa en makaber video som förklarade krig mot Scientologikyrkan. I videon nedan hävdar gruppen att kyrkan hade utnyttjat sina medlemmar i åratal och därför förtjänade att falla ner.

"Till följd av dina följare, till mänsklighetens bästa - och för vår egen njutning - kommer vi att fortsätta att utvisa dig från Internet." 

En serie DDoS-attacker och olika vågor av personliga protester följde. Tusentals demonstranter som bär Guy Fawkes-masker flockade till Scientologicentrum runt om i världen, för evigt skadade kyrkans rykte och kostar miljoner i skadestånd.

Kyrkan led massiva attacker på deras webbplats, men värre fick de irreparabel skada på deras trovärdighet.

Detta var första gången hacktivister förenades under samma banner, av samma sak, och det satte platsen för vad som skulle hända nästa.

Hämnas Assange och störta regeringens förtryck

2010 försökte USA att stänga whistleblowing-webbplatsen WikiLeaks genom att tvinga webbplatser som Amazon, PayPal och MasterCard att ta bort sina tjänster från webbplatsen. Genom att göra det kan regeringen blockera all tillgång till webbplatsens offentliga medel. 

Som svar lanserade Anonymous en attack med namnet "Operation Avenge Assange", där de tillfälligt tog ner PayPal, Visa och MasterCards webbplatser.

PayPal uppskattade skadeståndet hade kostat företaget 5,5 miljoner dollar, vilket därefter ledde till 14 anonyma gripanden.

13 av de 14 hackarna har gjort sig skyldiga till attacken, men WikiLeaks lever vidare.

Bekämpa förtryck och ge tillbaka till folket

Strax efter tog Anonymous till Tunisien för att stödja den arabiska våren genom att lansera flera DDoS-attacker på tunisiska regeringens webbplatser. De hjälpte också till att stärka det tunisiska folket genom att ge dem rätt verktyg och information som behövs för att hacka regeringen (varav Tor är webbläsaren). 

Detta ledde till ett massivt regeringsuppror som så småningom hjälpte till att kasta diktaturet.

Liknande attacker inträffade i Egypten, där Anonym hjälpte till att återställa vissa delar av Internet som censurerades av regeringen. Gruppen hackade också och tog ner flera statliga webbplatser. Dessa webbplatser förblev offline tills dess president Hosni Mubarak officiellt avgick.

Otaliga andra attacker har dokumenterats - inklusive den berömda Westboro Baptist Church hacking, där Anonymous släppte namn, nummer, e-post och hemadresser för många av kyrkans medlemmar i en tweet. 

Westboro Baptist Church Dox | http://t.co/RDTaMpWc Ha kul, och kom ihåg att det här är fruktansvärda människor som begravde begravningar | #YAN #OpWestBor

- Anonym (@YourAnonNews) 17 december 2012

Detta är bara ett glimt av gruppens utnyttjanden. Du kan se en mer sammanhängande tidsplan här.

Hur stor är anonym?

Här är saken, Anonym är inte så mycket en organisation som en ideologi. Det som började som en enkel 4Chan-anslagstavla har omvandlats till en global orsak för förespråkare som växer under dagen.

Anonym har fått uppmärksamhet från båda sidor av förtalspektrumet, från att hyllas som hjältar till att kallas cyberterrorister. 2012 utnämndes gruppen till en av de mest inflytelserika människorna i världen av Time Magazine.

Eftersom Anonymous är allestädes närvarande, kan de sammanfogas när och hur de vill. Det finns inga företagets huvudkontor, inga (kända) dagordningar och inget riktigt sätt att binda något tillbaka till dem. Men medan detta hjälper dem att hålla sig privat så öppnar det också dörren för andra människor att hävda attacker i deras namn. Det är praktiskt taget omöjligt att säga vem som är den riktiga Anonyma och vem inte. Är dessa hot mot Trump legitima?

Även om vi inte kan svara på detta kan vi säkert säga att antalet växer.

Ska Trump och co. Vara orolig? Du berättar för oss.

Bild: “Anonym på Scientology i Los Angeles” av Vincent Diamante är licensierat under CC BY-SA 2.0.

En kort historia av Anonym
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.