Ansiktsbytesprogramvara är nu öppen källkod

[ware_item id=33][/ware_item]

Två korsade armar håller ett annat ansikte. Det är lite freaky, för att vara helt ärlig.


Vid2-teknik, utvecklad av experter från Massachusetts Institute of Technology och NVIDIA, tillåter vem som helst att byta ytobilder av objekt i en video.

De flesta av oss känner till den här typen av video-till-videosyntes från "ansiktsbyte", där en algoritm upptäcker ett ansikte och applicerar ett annat ansikte ovanpå det. Men tekniken kan också gälla andra objekt, till exempel bilar eller butiksfronter.

Upphovsrättsfrågor och identitetsstöld

Ansiktsbytsteknologi, som liknar alla andra tekniker för förändring av video och fotografier, fruktas allmänt för dess användning i skapandet av ärekränkande och copyrightbegränsat innehåll. När allt kommer omkring så tillåter det vem som helst att använda ansikten från kända skådespelare i hemlagade filmer (kallad Deepfake), eller kanske till och med tillskriver bevis för ett brott till fel misstänkt.

Dessutom har MIT-forskarna bakom vid2vid publicerat koden under en Creative Commons-licens, vilket innebär att vem som helst kan använda eller modifiera koden som det ser sig lämpligt (så länge de ger rätt kredit till författaren).

Massadoption är skadebegränsning

Att göra bildbytsteknologi öppen källkod är emellertid ett viktigt steg för att begränsa skada, eftersom det jämnar spelområdet mellan välfinansierade skadliga aktörer och allmänheten.

Det kan också hjälpa till att avskräcka människor från att på ett skadligt sätt använda sådan teknik, eftersom alla videoklipp är under mer omfattande granskning när de som tittar på det vet hur lätt det kan vara att "förfalska" sådant material.

I sitt papper förklarar författarna matematiken bakom sina modeller och demonstrerar förmågan hos deras kod genom att byta ansikten, träd och byggnader.

Programvara för att byta bild i aktion

I en dokumentär från februari 2018 demonstrerar ett annat team av forskare som arbetar med att byta ut programvara för deras kapacitet genom att ersätta dekoration på en vägg med stötande symboler, och en skådespelares ansikte med president Trumps ansikte.

"Tro inte allt du ser på internet."
- Abraham Lincoln

Framtiden för doktorerade bilder och videor

Trovärdigheten för onlineinformation är redan ganska låg - verktyg som Photoshop kan falskt tillskriva bilder och medvetet manipulera händelser, vilket snedvrider vårt intryck av världen.

Det kommer i ökande grad att bli svårt att verifiera onlinekällor eftersom tekniken utvecklas korrekt och vi kan se dagen då digitala bilder inte längre är tillåtna i domstol.

Teknik som decentraliserad tidsstämpling kan göra det svårare att tillskriva falska bilder till händelser i det förflutna, men de kommer fortfarande att låta någon manipulera innehållet med flyget.

Ansiktsbytesprogramvara är nu öppen källkod
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.