3,2 miljoonaa ‘oikeutta unohtaa’ -pyyntöä vuodesta 2014 lähtien

[ware_item id=33][/ware_item]

Kuva pyyhekumi, joka pyyhki Google-logon.


On kulunut yli viisi vuotta siitä, kun Euroopan unionin "oikeus unohtaa" tuli voimaan. Tietysti yhteisö, johon lainsäädäntö vaikuttaa eniten - mikä antaa ihmisille mahdollisuuden pyytää, että heitä koskevat negatiiviset tiedot poistetaan hakukoneista - on ollut Google.

Viime kuussa Google julkaisi raportin siitä, miten se on toistaiseksi käsitellyt oikeutta unohtaa, ja se on täynnä miljoonien URL-osoitteiden tilastoja, joita ihmiset ovat pyytäneet poistamaan hakukoneesta. Tarkastellaan ja pohdimme tiedon saatavuuden ja yksityisyyden suojan vaikutuksia.

Mikä on oikeus unohtaa?

Ensimmäinen voimaantulo tuli toukokuussa 2014, ja oikeus unohtaa on yksilöiden oikeus saada negatiivisia tietoja heistä, jotka on poistettu Internet-hakuista. Pyydäksesi poistamista hakukoneesta henkilön on lähetettävä lomake hakukoneen verkkosivustolla, jossa on lueteltava poistettavat URL-osoitteet.

[Haluatko viimeisimmät Internet-tietosuojauutiset? Tilaa ExpressVPN -uutiskirje.]

EU: n ja Googlen välisen pitkäaikaisen oikeudellisen taistelun jälkeen Eurooppalainen tuomioistuin päätti syyskuussa, että maastapoistamista sovelletaan vain etsintään EU: n sisällä. Tämä tarkoittaa, että jokainen, joka etsii jotakin blokin ulkopuolelta, voi silti nähdä henkilön kiusalliset valokuvat tai rikoshistorian, vaikka heidät olisi poistettu eurooppalaisista hauista.

Oikeus unohtaa - jota kutsutaan "oikeudeksi pyyhkiä" EU: n yleisen tietosuojaasetuksen (GDPR) lakien nojalla - on kiistanalainen. Toisaalta tarvitaan yksityisyyttä ja torjutaan ilmiöitä, kuten kostoa pornoa. Toisaalta kansalaisten oikeus saada tietoa ja vaara luoda sensuuriympäristöä. Hakukoneiden ylläpitäjien on punnittava nämä kaksi vastakkaista tarvetta päättäessään, poistetaanko URL-osoite listalta.

Viisi vuotta myöhemmin, lukujen mukaan

Googlen raportissa tarkastellaan paitsi sitä, miten ihmiset käyttävät oikeuttaan unohtaa, myös sitä, miten yritys on punninnut yleistä etua ja yksityisyyden suojaa koskevia tarpeita. Tässä on joitain tietoja, jotka Google on julkaissut toukokuun 2014 ja toukokuun 2019 välisenä aikana vastaanotetuista URL-osoitteiden poistopyynnöistä.

Poistettavat URL-osoitteet: 3231693
Yksilölliset pyynnöt: 502648
Listautumiskurssi: 44,5%

Hallitseva URL-osoitteiden poistopyynnöt
Henkilökohtaiset tiedot sosiaalisessa mediassa ja hakemistosivustoilla: 29%
Uutispisteiden ja hallituksen sivujen ilmoittama oikeudellinen historia: 21%

Mitä piilottaa?

Luettelosta poistamiseen vaadittavat tiedot
Ammatillinen tieto: 24% (20,7% pyynnöt hyväksyttiin)
Rikos: 9% (48,2% pyynnöt hyväksyttiin)
Itsetehty: 9% (34,4% pyynnöt hyväksyttiin)
Ammattimaiset väärinkäytöt: 8% (19,5% pyynnöt hyväksyttiin)
Henkilökohtaiset tiedot: 8% (96,8% pyynnöt hyväksyttiin)
Poliittinen foorumi: 4% (3,4% pyynnöistä hyväksyttiin)
Arkaluontoiset henkilökohtaiset tiedot: 2% (92,6% pyynnöstä hyväksyttiin)

Suurin osa listalta poistamispyynnöistä liittyi henkilön nykyiseen ammattiin. Näiden tietojen katsottiin usein olevan yleisen edun mukaisia ​​saatavana hakukoneissa, joten Google sallii vain pienen prosenttiosuuden poistamisen listalta. Oli paljon vähemmän pyyntöjä poistaa henkilökohtaisia ​​tietoja, kuten kotiosoitteita ja yhteystietoja, koskevia arkaluontoisia henkilökohtaisia ​​tietoja, kuten seksuaalinen suuntautuminen, mutta melkein kaikki nämä pyynnöt hyväksyttiin.

Raportissa lisätään: "Tapahtumat, jolloin URL-osoite ilmestyi hakijan nimen hakutuloksissa, vaikka siinä ei kuitenkaan ollut viittausta pyynnön esittäjään sisällössä, listalta poistumisprosentti oli 100%, koska ei ollut kilpailevaa yleistä etua."

Vaihtelu maittain

10 suosituinta URL-osoitteiden poistopyyntöä maittain
Ranska: 20,1%
Saksa: 16,6%
Yhdistynyt kuningaskunta: 13,4%
Italia: 8,7%
Espanja: 8,0%
Alankomaat: 5,5%
Puola: 3,3%
Ruotsi: 3,0%
Belgia: 2,6%
Sveitsi: 1,9%

Miksi ranskalaiset osallistuvat niin voimakkaasti oikeuteen unohtaa? Ranskan väkiluku on suunnilleen sama kuin Ison-Britannian ja on pienempi kuin Saksan, mutta se muodostaa suurimman osan listalta poistamispyynnöistä..

Googlen analyysi osoittaa suositulle ranskalaiselle hakemistosivustolle etsimään henkilöiden ja ammattilaisten osoitteita ja puhelinnumeroita. Tämän sivuston URL-osoitteiden poistamisesta listalta on vastaanotettu suuri määrä pyyntöjä. Vaikka hakemistosivu voidaan kuitenkin poistaa listalta hakukoneelta, hakemistoilla on yleensä omat hakutoiminnot, joten yksilöitä voidaan silti löytää tällä tavalla.

Kuka haluaa unohtaa?

Pyynnöntekijöiden poistaminen listalta
Yksityishenkilöt: 84%
Alaikäiset: 6%
Julkiset henkilöt: 4%
Poliitikot: 4%
Yritykset: 2%

Vaikka 84 prosenttia pyynnöistä oli yksityishenkilöiden esittämiä, oikeushenkilöiden ja poliitikkojen käsitystämme muuttaa kenties eniten oikeus unohtaa. Julkkikset ja valtion virkamiehet pyrkivät käyttämään lakiasiaintoimistoja ja maineenhallintapalveluita lukuisten pyyntöjen esittämiseen. Itse asiassa loput 16% pyynnöistä vastasi vain 0,2% pyynnöistä.

3,2 miljoonaa 'oikeutta unohtaa' -pyyntöä vuodesta 2014 lähtien
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.