Whistleblowing guide: Å blåse fløyta er tøft

[ware_item id=33][/ware_item]

Hvordan blåse fløyta trygt.


** Dette er del av ExpressVPNs varslingsveiledning. **

Del 2: Veiledningsveiledning: Hvordan være anonym når du blåser fløyta
Del 3: Whistleblowing guide: Hvordan beskytte kildene dine
Del 4: Whistleblowing guide: Hvorfor du bør fjerne metadataene

En advarende guide for deg som trenger å snakke ut

Varsling betyr å avdekke og dele ulovlig eller uetisk atferd i organisasjonen din. Viktige varslere inkluderer Edward Snowden, Chelsea Manning og Reality Winner.

Enhver organisasjon kan bli gjenstand for varsling. Det kan være en offentlig eller privat organisasjon - enten for non-profit eller non-profit), en samfunnsgruppe eller en multinasjonal. Det er også viktig å merke seg at å blåse i fløyten ikke nødvendigvis betyr å varsle publikum eller hele verden.

Intern varsling blir ofte sett på som mer legitim, selv om det er mer sannsynlig at organisasjoner bøyer seg utenfor, offentlig press mer enn en intern etterforskning. Men med mindre etikkbruddet er av allmenn interesse, kan det være vanskelig for en varsler å finne et publikum utenfor organisasjonen.

Hva risikerer du av varsleren din??

Selv om det kan virke åpenbart for deg at ulovlige brudd og etisk oppførsel i organisasjonen må stoppe, kan det større bildet være komplisert og kreve nøye vurdering.

Er du villig til å offentliggjøre påstandene dine og muligens miste jobben eller karrieren? Er du villig til å bli forvist, til og med? Er en del av målet ditt å bevare organisasjonens integritet, eller er du klar til å se den demontert?

Tenk på alternativene dine fra det øyeblikket du bestemmer deg for å bringe påstander frem. Å registrere det internt om bekymringene dine kan gjøre det vanskelig å gå til publikum senere anonymt. Imidlertid kan det ikke alltid være det mest effektive alternativet å nå ut til publikum hvis du ønsker å opprettholde integriteten til organisasjonen.

Hvis en regjering eller bedrift bruker ulovlig innhentet informasjon for å finne deg, er det sannsynligvis ikke tillatt for retten. Selv om ikke-antagelige bevis kan stoppe en organisasjon fra å fengsle deg, vil det sannsynligvis ikke hindre dem i å gjengjelde mot deg på andre måter.

Det er veldig mye verdt å konsultere en advokat før du blåser i fløyten, da de presise omstendighetene for hvordan du røper kunnskapen din kan utgjøre forskjellen mellom lovbeskyttelse og "prøvd i en hemmelig militær domstol."

Det er imidlertid verdt å merke seg at advokater kan være uoverkommelig dyre og vanskelige å kontakte i hemmelighet.

Hvem vil du nå?

Å nå ut direkte til øverste ledelse er en effektiv måte å løse problemer på, men det kan være mer komplisert enn det ser ut, spesielt hvis ledelsen ikke deler dine bekymringer.

Noen organisasjoner har interne vakthunder, men de er kanskje ikke egnet. Det er vanskelig å evaluere hvem du kan stole på, og vakthundgrupper er kanskje ikke utstyrt med teknologien eller kunnskapen for å motta anonyme tips..

Tilsynsmyndigheter kan ikke alltid stole på. I mange land og næringer kan regulatorer og de de skal regulere være veldig nærme.

Enten du når ut til øverste ledelse, et internt team, rettshåndhevelse eller presse vil utgjøre en stor forskjell for OPSEC. Imidlertid er det best å anta at fiendene dine er sterkere enn du forventer.

Du bør ikke stole på beskyttelse mot dem du lekker til; de kan ha venner, hjelpere eller troskap på steder du ikke forventer, og de er kanskje ikke så kyndige eller forsiktige som du trenger at de skal være. Det er jo ikke huden deres i spillet - den er din.

Hva vil du avsløre?

Hold kommunikasjonen til et minimum. Unngå unødvendig skravling, og send bare relevant informasjon til dine krav. Uansett hvor lite informasjon du kan gjøre, kan det føre til din oppdagelse.

Jo mindre data du filtrerer ut, jo lettere vil det være å fly under radaren. Hvis du laster ned en hel harddisk, er det mer sannsynlig at du blir lagt merke til det enn om du kopierer en enkelt fil. Likeledes er lange telefonsamtaler mer utsatt for en etterforskning enn korte, som kan sendes bort som en feilbetegnelse.

I del to av denne serien ser ExpressVPN på potensielle farer når du lekker materiale ut av organisasjonen din og kommuniserer med journalister eller regulatorer.

Whistleblowing guide: Å blåse fløyta er tøft
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.