To høyesterettssaker som vil omdefinere ditt digitale personvern i 2018

[ware_item id=33][/ware_item]

Høyesteretts bygning overfylt med data


I løpet av det neste halvåret vil den amerikanske høyesterett avgjøre to saker som vil avgjøre om den amerikanske regjeringens allerede omfattende rekkevidde for å innhente personopplysningene til sine, og andre land, borgere bør være begrenset.

Begge sakene bringer den lagrede kommunikasjonsloven (SCA) til disposisjon, en lov så utdatert at den amerikanske regjeringen for sjokkerende ikke trenger noen garanti for å sile gjennom noen av dine gamle personlige meldinger og søk på nettet.

Hva er den lagrede kommunikasjonsloven? Og hvordan er det utdatert?

Den lagrede kommunikasjonsloven ble introdusert i 1986 for å utvide rekkevidden til den amerikanske grunnlovens fjerde endringsrett, som beskytter personvern for en amerikansk statsborger “personer, hus, papirer og effekter”, for også å beskytte disse “papirer og effekter” online.
SCA krever derfor rettshåndhevelse for å skaffe en søkeordre før den kan få tilgang til innholdet i elektronisk kommunikasjon som er lagret av tjenesteleverandører (som telekom og ISPer) i løpet av de siste 180 dagene.

Men gitt den hastigheten som slik teknologi har utviklet seg, tar ikke språket i loven hensyn til de nåværende maskineringene i nettområdet. Loven ble vedtatt for over 30 år siden - før world wide web eksisterte - og kongressen mente kommunikasjon over 180 dager gammel ville være foreldet.

Nå er slik kommunikasjon lagret på ubestemt tid, noe som betyr at enhver form for kommunikasjon på nettet som er over seks måneder gammel (som tekstene, e-postmeldingene og Facebook-meldingene dine) er et rettferdig spill for regjeringen.

Dette store smutthullet i SCA har brakt to saker helt opp til Høyesterett, angående dens anvendelse i forbindelse med fjerde endring.

Med forventede beslutninger innen utgangen av juni i år, ExpressVPN ser på hva som er på linjen.

1. Carpenter v. United States

Denne saken søker å svare på spørsmålet:

Bruker regjeringen det fjerde endringen når den får tilgang til den enkeltes mobiltelefonplasseringsdata uten garanti?

Arrestert i 2011 begikk Timothy Carpenter en serie væpnede ran av smarttelefoner i Michigan. Imidlertid ble han først med hell dømt to år senere etter at FBI ba om mobildata med bare en rettsoppgjør fra en sorenskriverdommer.

Over 127 dagers poster ble overført til FBI fra hans mobilselskap, og ga aktorene nok informasjon, ikke bare for å dømme Carpenter, men også vite hvor han sov, og om han gikk til kirken på søndager.

Det ble ikke gitt noen garanti for postene, som American Civil Liberties Union (ACLU) hevder er i strid med fjerde endring og gjør dataene som er samlet inn av FBI, grunnlovsstridige. Imidlertid kunne dataene fremdeles skaffes uten garanti etter lagringskommunikasjonsloven, gitt at informasjonen var mer enn 180 dager gammel.

Hvorfor denne saken er viktig for alle

Hvis Høyesterett regler til fordel for USAs regjering, kan ikke bare posisjonsdata for mobiltelefonen din anskaffes av rettshåndhevelse, men den vil også sette en presedens for andre data som er tilgjengelige uten garanti..

Hvis domstolen finner det til fordel for Carpenter, da vil den uforsvarlige anskaffelsen av posisjonsdata bli utelukket som grunnlovsstridig, noe som delvis vil fikse smutthullet i SCA.

2. Microsoft mot USA

Denne saken søker å svare på spørsmålet:

Med en garanti, er en e-postleverandør pålagt å gi den føderale regjeringen e-post, selv når e-postadressene utelukkende er lagret utenfor USA?

Microsofts nettbaserte e-posttjeneste, nå kalt Outlook.com, lagrer mye av dataene sine i utenlandske datasentre - hvorav den ene ligger i Dublin, Irland. Microsoft mottok en amerikansk garanti i 2013 for en brukers e-postkommunikasjonsdata lagret i Dublin.

Mens Microsoft ga responsive kommunikasjonsdata som var lagret i USA, utfordret de garantien for informasjonen som er lagret i Dublin. Domstolene opprettholdt opprinnelig kjennelsesretten, men da Microsoft anket i 2016, ble den ugyldig. Det amerikanske justisdepartementet svarte med en motankel til Høyesterett, som i oktober 2017 gikk med på å høre saken.

Hvorfor denne saken er viktig for alle

Hvis Høyesterett regler til fordel for U.S.A.., den amerikanske regjeringen får full tilgang til informasjonen til både amerikanske og ikke-amerikanske statsborgere som er lagret i amerikanske selskapseide datasentre over hele verden.

For eksempel kan en tysk statsborger som bruker Microsofts Outlook ha informasjonen sin lagret i et datasenter i Tyskland, men den amerikanske regjeringen vil fremdeles ha muligheten til å få et søkeord for å se på e-postkommunikasjonen deres - noe som ellers vil ligge utenfor U.S. jurisdiksjon.

Ytterligere komplikasjoner med hensyn til hva som regnes som en ordentlig søkeord vil føre til, ettersom hvert land nesten helt sikkert har forskjellige (og muligens motstridende) standarder.

Men hvis Høyesterett regler for å ugyldiggjøre garantien, Dette vil beskytte den private lagrede kommunikasjonen til brukere av ikke bare Microsoft, men andre teknologigiganter som Google og Facebook, som begge har datasentre spredt over hele verden.

Høyesterett vil høre muntlige argumenter fra begge sider 27. februar 2018.

Hvorfor disse sakene er så viktige for digitalt personvern

Hvis en av disse sakene hersker til fordel for den amerikanske regjeringen, vil det gi en juridisk presedens for regjeringen å skaffe enda mer av din personlige informasjon på en av to nye måter: data om mobiltelefon etter seks måneder uten garanti, eller e-postmeldinger som er lagret på et amerikansk selskaps server utenlands.

At begge sakene har nådd Høyesterett, vekker også oppmerksomhet til de blende hullene i den utdaterte og arkaiske SCA. De to beslutningene vil indikere om erosjonen av vårt online personvern av den amerikanske regjeringen vil vakle eller vedvare.

To høyesterettssaker som vil omdefinere ditt digitale personvern i 2018
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.