Slik bytter du gamle eller skadede harddisker sikkert

[ware_item id=33][/ware_item]

safe-harddisk-deponering


Hvis du er som de fleste andre databrukere, vil du sjelden kaste bort eller slette data. Og med at diskplass blir billigere og billigere, trenger du sjelden å gjøre det. Men hvis du noen gang trenger å bli kvitt en gammel harddisk, er det viktig å ta forholdsregler først.

Kostnadene for lagring av minne har sunket dramatisk de siste årene. I følge data samlet av John C. McCallum, ville en harddisk med nok plass til å inneholde to Terabytes (TB) data ha kostet deg $ 1.360 USD i 2004. Tre år senere, i 2007, var denne prisen nede til $ 530 USD. I 2010 ville det bare kostet $ 140 USD, og ​​i 2013 $ 110 USD.

I dag kan du få nesten dobbelt så mye plass for $ 110 USD, og ​​to TB-stasjoner er nå i den mindre enden av det tilgjengelige spekteret av harddisker.

Slik forbereder du deg på en harddiskfeil

Det er viktig å konfigurere datamaskinen riktig, for å sikre at harddisken er kryptert. Dette er enkelt å sette opp på en Mac med det innebygde FileVault. Windows-brukere kan bruke programmer som Bitlocker for å kryptere harddiskene sine, og de fleste Linux-distribusjoner, som Ubuntu, har denne naturlige krypteringsfunksjonen.

Det anbefales å beholde en fysisk andre harddisk (ikke bare en egen partisjon på den interne harddisken). En stasjonær datamaskin kan ofte enkelt plassere en annen harddisk i tårnet, og en ekstern harddisk vil gjøre for mindre tårn eller bærbare datamaskiner. Hvis du bare tar sikkerhetskopi av de viktigste dataene dine, vil ikke lagringskravene være dyre i det hele tatt.

Uansett hvilken sikkerhetskopiløsning du velger, husk å kryptere sikkerhetskopiene. Kryptering brukes vanligvis bare ved å krysse av for en boks og vil sikre at dataene er beskyttet mot anfall, tyveri eller tap.

Harddiskfeil kan være vanskelig å forutse, og noen ganger er de brå og øyeblikkelig dødelige. Det meste av tiden vil imidlertid harddiskfeilen sakte krype på deg, med flere og flere feil som oppstår når du starter datamaskinen din, flere systemkrasj og et økende antall utilgjengelige filer.

Forhåpentligvis vil den typisk trege feilen gjøre at du kan flytte filer til en ny stasjon uten betydelig tap av data.

Bytte ut harddisken

Gitt hastigheten som harddiskene blir større og billigere, vil du sannsynligvis bytte ut maskinens harddisk før du bytter ut datamaskinen. Harddisker har deler som beveger seg raskt og er en av de minst holdbare delene av en datamaskin, med en gjennomsnittlig levetid på bare tre til fem år.

Til tross for så kort levetid, er det et livlig marked for brukte harddisker. Noen mennesker kjøper dem for billig datalagring, mens andre, som kriminelle grupper, systematisk kjøper opp gamle harddisker for å lete etter private data og bedriftshemmeligheter.

Passord og informasjonskapsler som er lagret på harddisker kan være spesielt verdifulle, men din personlige informasjon kan også være etterspurt av mange grunner, inkludert identitetstyveri.

Hvordan håndtere din gamle stasjon

Når du har flyttet dataene dine til en ny enhet, må du kvitte seg med den gamle harddisken. Ideelt sett fungerer den gamle harddisken din fortsatt, og du kan formatere den med de innebygde verktøyene i operativsystemet ditt, for eksempel DiskWipe på Windows, Disk Utility på Mac OS X eller Gnome Disk Utility på Ubuntu.

Formater ganske enkelt hele stasjonen, overskriv den med nuller (velg dette alternativet i diskverktøyet), og gjenta prosessen eventuelt en eller to ganger, bare for å være sikker.

Å gjenopprette dataene dine nå vil være utrolig vanskelig og uoverkommelig dyrt. Selv om en godt finansiert motstander, for eksempel spionbyrået til en stor regjering, fremdeles kan være i stand til å gjenopprette noen av dataene dine.

Høyprofilerte mål for overvåking vil trolig måtte gjennomgå noen ekstra trinn for å gjøre harddiskene deres uleselige, for eksempel å demontere stasjonen og slipe overflaten på disken eller makulere delene. Imidlertid anbefales ikke disse prosessene for uerfarne brukere og kan utgjøre alvorlige helsefarer.

Sørg for at gamle systemer er beskyttet

Det er aldri for sent å sikre at gamle harddisker ikke inneholder ukryptert personlig data. Kryptering var ikke så utbredt som den er nå, selv så sent som for tre år siden, så sannsynligvis er de gamle stasjonene ikke ordentlig sikret.

Hvis du ikke har muligheten til å tørke harddisken din, for eksempel fordi datamaskinen ikke lenger er i stand til å oppdage den, kan det hende at andre ikke har tilgang til dataene dine. Imidlertid er det noen ganger vanskelig å vurdere hvor lett en harddisk kan fikses, og at usikkerhet kan bære risiko.

Den enkleste måten å gjøre harddisken din uleselig, i tilfeller der du ikke får tilgang til den, er å bore et hull på eller smadre den med en hammer.

Å ødelegge en harddisk på en slik måte krever stor forsiktighet og erfaring med boring. Du vil sannsynligvis trenge å bruke mye kraft som kan skade deg eller omgivelsene dine.

Kast gamle harddisker sikkert og ansvarlig

Husk at harddisker ikke bare kan kastes i søppel til husholdningen, siden de inneholder giftige materialer og delvis kan gjenvinnes. Det nærliggende elektronikkmarkedet eller gjenvinningsstasjonen skal kunne hjelpe deg.

Utvalgt bilde: KirillM / Deposit Photos

Slik bytter du gamle eller skadede harddisker sikkert
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.