Ser noen deg akkurat nå?

[ware_item id=33][/ware_item]

En bærbar datamaskin med persienner som skrivebordsbilde. Men det er en vri! Kikkert kikker gjennom blinde. Hyggelig.


Blir du spionert på nettet? Det korte svaret er: sannsynligvis.

Dette innlegget vil se på de viktigste måtene tredjeparter kan snuse på dine online aktiviteter akkurat nå.

Regjeringsovervåking

Regjeringen din spionerer nesten med deg. I USA samler National Security Agency (NSA) lovlig inn private data, inkludert:

  • E-postmeldinger, meldinger og andre data fra kontoene dine med AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk, Skype, Yahoo, YouTube og andre
  • Internett-trafikk som går gjennom undersjøiske fiberoptiske kabler, som den tapper i samarbeid med myndigheter over hele verden
  • Mobiltelefoner i noen land utenfor USA samler rundt 5 milliarder poster per dag

I Storbritannia avskjærer Tempora-programmet internetttrafikk i overvåkningsøyemed i samarbeid med landets teleselskaper og NSA.

Dette er bare programmene vi vet om, basert på lekker informasjon. Så det er også muligheten for at nye og hemmelige overvåkningsprogrammer spionerer på oss på andre måter også.

Usikre internettforbindelser

Du kan ha sikret ditt eget nettverk og datamaskiner med brannmur og sikkerhetsprogramvare. Du har sannsynligvis også en autentisert forbindelse til Internett-leverandøren din. Men hvor sikker er stien dataene dine tar når du sender dem over internett?

Med mindre du bruker en VPN, ikke så veldig. Når du sender eller mottar datapakker online, vet du når de når målet. Men du vet ikke hvilke nettverk dataene gikk gjennom på vei til den destinasjonen - eller hvem som kan ha laget en kopi. Det er mulig at internetttrafikken blir spionert på, av andre partier så vel som offentlige etater.

Skadelig programvare

Hvis datamaskinen din er infisert med skadelig programvare, kan det være å spionere på deg også. Typer malware som kan stjele dataene dine inkluderer:

keyloggers - Disse programmene registrerer hvert tastetrykk du lager og sender det til en tredjepart, for å spore aktiviteten din eller stjele informasjon som kredittkortnummer.

adware - Nettsteder du besøker blir sporet og sendt til en tredjepart, som bruker dataene til å målrette annonser basert på nettleserloggen din.

Spionvare - Programvare som ser ut til å tjene et nyttig formål, men som også stjeler dataene dine. Den beryktede CoolWebSearch-nedlastingen presenterte seg som et nettlesertillegg, men den stjal også chatlogger, kontoopplysninger, bankinformasjon og mer.

Tredjeparts sporingscookies

Distribusjonsnettverk på nettet får en informasjonskapsel fra nettleseren din hver gang du ser en av annonsene deres. Hver informasjonskapsel inneholder informasjon som identifiserer deg, enten etter din IP-adresse eller nettleserens unike identifikator.

Hvis annonsedistributøren er stor nok, vil du se annonsene deres på mange forskjellige nettsteder. Og de får en informasjonskapsel hver gang. Resultatet er at annonsøren kan spore surfeaktiviteten din og bruke dataene til å målrette annonser mer effektivt.

De fleste kommersielle nettsteder advarer deg nå om at "Dette nettstedet bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen."

Hvorvidt dette utgjør spionering eller ikke, er et spørsmål om perspektiv. Men disse sporingskakene kan utvilsomt betraktes som en snik invasjon av personvernet ditt.

Tiltak for å beskytte deg mot spioner

Hvis du vil beskytte dataene dine mot hemmelig overvåking, bør du vurdere følgende trinn.

  • Bruk en VPN for å kryptere internetttrafikken din, slik at spioner ikke kan åpne datapakker selv om de avlytter dem
  • Installer sikkerhetsprogramvare og hold den oppdatert, for å beskytte datamaskinen din mot skadelig programvare og hackere
  • Deaktiver tredjeparts informasjonskapsler i nettleseren din. Det er et enkelt alternativ i Internet Explorer, Chrome, Firefox og andre.
Ser noen deg akkurat nå?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.