Nettnøytralitet: hva opphevelsen betyr og hvordan en VPN kan hjelpe

[ware_item id=33][/ware_item]

Dollarer som danner et sirkulært


Oppdater: Fra 11. juni 2018 er Net Neutrality offisielt opphevet, noe som betyr at reglene som krever at internettjenesteleverandører skal gi lik tilgang til webinnhold ikke lenger er i kraft.

Denne situasjonen er uakseptabel, men kampen er ikke over - gjør stemmen din hørt og la oss ta Net Neutrality tilbake!

***

Til tross for millioner av kommentarer om netto nøytralitet som oversvømmer Federal Communication Commission (FCC) nettsted, og til tross for det nesten enstemmige skriket fra offentlige tjenestemenn og tech-eksperter, ignorerte FCC den 14. desember 2017 viljen til det overveldende flertallet av publikum og i stedet gikk videre med å demontere nettnøytralitet.

Et prinsipp som har styrt internett i det meste av sin eksistens, nettnøytralitet ble opprettet for å fremme og fremme et gratis og åpent internett. Det er prinsippet at alle nettsteder og tjenester - uansett hvor store eller små - blir behandlet på samme måte, og sent på sist uke drepte FCC det.

Hva som vil skje når netto nøytralitet er snudd?

Ved å flytte internettets reguleringskraft fra Tittel II tilbake til Tittel I, gir FCC nå Internett-leverandører (ISPer) muligheten til å strupe, prioritere, blokkere og radikalt omforme internett på hvilken som helst måte de finner passende. Så lenge de oppgir sin forretningspraksis, har Internett-leverandører i USA fritt regjeringstid for å markedsføre tjenestene deres, men de vil, noe som betyr at forbrukerne igjen vil bli stående på befaring fra deres ISP..

Opphevelsen vil sannsynligvis også påvirke internettbrukere i andre land. Ettersom USA tradisjonelt blir sett på som en foregangsmann innen internetteknologi, setter denne beslutningen en presedens som andre nasjoner sannsynligvis vil antyde. USA er også den mest populære kilden til innhold konsumert internasjonalt, og påvirkningen ISP-er nå har over skjebnene til innholdsskapere og distributører som Netflix eller Spotify er dårlige nyheter for hele verden.

Dessverre er dette bare toppen av isfjellet; de langsiktige konsekvensene er fremdeles for tidlig å fortelle.

Hvordan en VPN kan hjelpe nettnøytralitet

Mens en VPN ikke kan beskytte deg mot alle virkningene av netto nøytralitet opphevelse, kan det bidra til å redusere svie. For det første kan en VPN hjelpe brukere med å unngå ISP-throttling, noe som betyr at hvis internettleverandøren din bestemmer seg for å bremse en viss tjeneste som Hulu, mens du ikke gjør det samme for en konkurrent som Netflix, kan tilkobling til en VPN-server hjelpe deg med å unngå enhver intensjonell ISP throttling og la brukerne bla gjennom og strømme normalt.

En VPN kan også hjelpe brukere med å fjerne blokkering av begrensede nettsteder. Et tilbakevendende argument mot opphevelsen er troen på at Internett-leverandører nå vil kunne svarteliste visse nettsteder - enten å gjøre dem utilgjengelige eller bare tilgjengelige for brukere som betaler et gebyr. Ved å koble til en VPN-server utenfor Internett-leverandørens jurisdiksjon, kan brukerne i all hovedsak omgå svartelistede nettsteder og bla fritt.

En VPN returnerer kontrollen til brukerne ved å la dem surfe på nettet anonymt - samtidig som de kan trøste seg med en sikker, kryptert forbindelse. Tross alt kan en Internett-leverandør ikke diskriminere bestemte nettsteder eller tjenester hvis den ikke kan se hvilke du bruker.

Hva en VPN ikke kan gjøre

Dessverre vil ikke en VPN kunne hjelpe brukere med å matche hastigheten på prioriterte nettsteder eller tjenester. Hvis en ISP for eksempel fikk Hulu-innhold til å strømme raskere enn Netflix eller Amazon Prime Video, vil ikke koble en VPN tillate brukeren å bringe Netflix og Prime Video opp til Hulus hastigheter.

Et annet bekymringsområde er hvordan Internett-leverandører vil håndtere nullrangerte nettsteder. Når en internettleverandør bestemmer seg for å markedsføre et nettsted ved å ekskludere det fra en forbrukeres dataplan, kalles det et nettsted som ikke er rangert fordi dataene som brukes på den tjenesten ikke teller med ens samlede datagrense. Når nettnøytralitetsbeskyttelsen er opphevet, har ISP-er nå mer kontroll over hvordan de håndterer nullvurderte tjenester. Å bruke en VPN kan i teorien jevne spillefeltet ved å bringe et nettsted eller en tjeneste som ikke er rangert tilbake til ens standard dataplan, men gitt at det er lite insentiv for forbrukerne å gjøre det, vil nullvurdering fremdeles ha en negativ innvirkning på konkurransen på internettet.

Kampen er langt fra over

Det anslås at nesten 83% av amerikanerne er imot FCCs holdning, og selv om FCC har stemt for å avslutte nettnøytralitet, vil opphevingen ikke tre i kraft i ytterligere noen måneder. Derfor er det fortsatt tid til å få stemmen din til å bli hørt.

Besøk https://www.battleforthenet.com/, en kampanje ledet av vennene våre på Fight for the Future, og oppfordre kongressen til å stoppe opphevelsen og bekjempe prinsippene om nøytralitet på nettet gjennom lovgivning.

Nettnøytralitet: hva opphevelsen betyr og hvordan en VPN kan hjelpe
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.