Lever vi i et orwellsk mareritt? Spådde 1984 overvåkning fra den virkelige verden?

[ware_item id=33][/ware_item]

Hvor mye av 1984 gikk i oppfyllelse?


George Orwells 1984 er en fiksjonalisert versjon av en daværende fremtidsverden der en totalitær stat gransker alle menneskelige handlinger gjennom den stadig ser Big Brother. Bokens fokus er Winston, en statsarbeider som sliter med å leve i en slik undertrykkende verden.

Det mest definerende kjennetegnet for 1984 er det brutale omfanget av Big Brothers overvåkningstilstand.

“Når det gjelder å sende et brev gjennom postene, var det uaktuelt. Etter en rutine som ikke engang var hemmelig, ble alle brev åpnet i transitt. "
George Orwell (1984)

Det høres fryktelig ut. Men vent, her er hva Snowden hadde å si om den virkelige verden:

“NSA er spesielt rettet mot kommunikasjonen til alle. Den inntar dem som standard. ”
Edward Snowden

På samme måte som i 1984, lever vi i en verden der det sannsynligvis er tryggest å anta at alt er spilt inn hele tiden. Nasjonalt sikkerhetsbyrå (NSA) vedlikeholder åpent en samtalsdatabase (MARINA) og driver med data-mining (PRISM), uten frykt for represalier.

Dessverre er borgere i den virkelige verden utsatt for mange av de samme inntrengingene som i Oceania, den fiktive staten i 1984. Drakoniske spionprogrammer, som Investigatory Powers Bill, NSAs internettovervåking og uforsvarlige wiretapping kontroverser, vil definitivt blandes sømløst inn i Orwells mesterverk.

Kanskje 1984 er nærmere hjemme enn vi tror.

Snowden kunne jobbe i sannhetsdepartementet

Det er velkjent Nasjonalt sikkerhetsbyrå overvåker våre Facebook-sider og Google-søk. Og det ser ut til at hver butikk vi besøker, eller nettsted vi ser, ønsker et telefonnummer, e-postadresse og postnummer for å fullføre en transaksjon.

Nettsteder som Facebook registrerer alle tingene vi liker eller ikke liker, og myndigheter leter alltid etter måter å hacke seg inn på datamaskinene og telefonene våre for å se hva vi vet. FBI tok til og med Apple for retten i et forsøk på å få permanent tilgang til alle iPhone-brukerdata.

Så er det overvåkning og CCTV-kameraer strødd over hele verden. Det har ikke noe å si om vi ikke gjør noe galt, hver eneste bevegelse blir sporet og spilt inn.

Da Edward Snowden avslørte omfanget av NSA-spionering, burde vi sannsynligvis ikke ha blitt overrasket.

Vi er veldig i en verden der Big Brother ser på oss alle. Og Snowden ligner selv mer enn en forbigående likhet med Winston, 1984s forteller og hovedperson, som jobber som en drone for Ministry of Truth - en organisasjon bygget for å spre propaganda og offentlige usannheter - som lett kunne dele et manifest med NSA:

"Selv om du ikke gjør noe galt, blir du sett og spilt inn."
Winston eller Snowden?

Lever vi i et mareritt fra 1984?

Nei, vår verden er sannsynligvis verre.

Et sentralt trekk i Orwells roman er teleskjermene som viser stadige strømmer av regjeringspropaganda (falske nyheter, hvis du vil) og registrerer alt rundt dem. Teleskjermer er ikke like mobile, men likhetene mellom dem og mobiltelefoner virker fryktelig tydelige.

Teknologien i vår verden, med uendelige muligheter for overvåking, datainnsamling og lagring, overgår alt Orwell forestilte seg.

Politiet snuser seg inn i livene våre etter ønske, og innfallene av en høyere makt med utrolig innflytelse gjennomsyrer alt. Totalitære figurhoder stirrer fra alle enheter rundt om i verden, og kommunikasjonsleverandører kringkaster urovekkende statsannheter ispedd en konstant strøm av kjedelig infotainment.

Men er ovenstående en beskrivelse av 1984, eller moderne liv?

Det ser ut til at vi er veldig i utro av et orwellsk mareritt, og vårt digitale personvern er under angrep hele tiden.

Men du kan ta skritt for å beskytte deg selv.

Lever vi i et orwellsk mareritt? Spådde 1984 overvåkning fra den virkelige verden?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.