Hvordan lage en VPN

[ware_item id=33][/ware_item]

Bokstavene V, P og N. Bortsett fra at det ser ut som om de er bygd med bygningens blokker.


Et virtuelt privat nettverk (VPN) hjelper deg å beskytte surfedataene dine fra Internett-leverandører (ISPer). Det kan også hjelpe deg med å skjule IP-adressen din fra nettsteder du besøker, samt fjerne blokkering av nettsteder og omgå innholdsbegrensninger basert på din beliggenhet.

En VPN er ikke veldig vanskelig å sette opp. Kostnader og tekniske krav vil avhenge av hva du vil bruke VPN til. Det avhenger også av om du kan stole på hjemme-leverandøren din, og om du kan finne et datasenter du stoler på.

Generelt er en VPN en kryptert tunnel mellom enheten din og en ekstern server. Dette gjør at enheten din vises på nettstedene du besøker, som om du er i samme nettverk som den eksterne serveren. Enheter som lokale myndigheter og Internett-leverandører vil ikke lenger kunne se aktiviteten din på nettet. Men internettleverandøren til den eksterne serveren vil det.

Hvordan lage en VPN

Hvis du reiser mye og vil bruke internett som om du var hjemme, bør du sette opp en VPN mellom dine mobile enheter og en maskin du har hjemme. Du kan bruke en gammel bærbar PC eller en Raspberry Pi som server, og koble den til ruteren hjemme. Du installerer VPN-serverprogramvaren på denne maskinen og installerer VPN-klientprogramvaren på din telefon og bærbare datamaskin. Når du er utenfor hjemmenettverket ditt, kan du slå på din egen VPN og surfe på internett som om du var hjemme. Du kan streame video og få tilgang til alle tjenester slik du normalt ville gjort. Hjemme-leverandøren din kan se aktiviteten din, men stedene du besøker, inkludert utenlandske myndigheter og usikrede Wi-Fi-tilgangspunkter eller Internett-leverandører, kan ikke.

Slik konfigurerer du din egen VPN på en ekstern server

Hvis du ikke kan stole på hjemme-leverandøren din, hvis du trenger å skjule din online aktivitet for den lokale myndigheten, eller hvis internettilgang hjemme er blokkert, kan du sette opp en VPN på en ekstern server, vanligvis en virtuell privat server i skyen. Du må stole på ikke bare Internett-leverandøren til denne serverfarmen, men også operatøren av gården med surfedataene dine. Hvis du er i stand til å leie en server anonymt ved å betale med Bitcoin og sikre serveren din riktig, kan det hende du kan oppnå en god grad av anonymitet på nettet. Du kan koble til denne serveren når du er hjemme eller på reise, og effektivt skjule posisjonen din for nettstedene du besøker. Du trenger ikke lenger stole på Internett-leverandøren din hjemme med surfedataene dine.

Hvordan lage en VPN-server

Å sette opp din egen VPN kan ta litt teknisk kunnskap og erfaring med å konfigurere servere og nettverk. Hvis du konfigurerer et VPN hjemme, må du også vite hvordan du konfigurerer den fysiske maskinen som fungerer som VPN-serveren, samt konfigurerer hjemmeruteren.

Heldigvis er det tilgjengelige verktøy som gjør dette så enkelt som mulig for deg.

Shadowsocks

Shadowsocks er ikke en fullverdig VPN, men snarere en HTTP-proxy. Hvis alt du trenger for å rute eller usensurere er nettleseren din og en håndfull kompatible apper, vil Shadowsocks belønne deg med en enkel installasjonsprosedyre. På den bærbare datamaskinen eller telefonen din kan du installere spesiell programvare eller konfigurere nettverksinnstillingene. Apper er tilgjengelige i Play Store og App Store.

OpenVPN

OpenVPN er et av de kraftigere og omfattende open source-verktøyene. Det er langt vanskeligere å installere og konfigurere enn Shadowsocks, men er også langt mer tilpassbar. Apper er tilgjengelige i App Store og Play Store.

Wireguard

Wireguard er en nyere protokoll som allerede er i sitt tidlige betafase allerede viser stort løfte. Ikke bruk den til å forsøke å styrte en regjering, siden det fremdeles kan være noen feil og sikkerhetshull, men det kombinerer brukervennligheten av Shadowsocks med funksjonene i OpenVPN for hjemmebruk.

SSH

Hvis du prøver å unngå lange konfigurasjoner eller konfigurasjoner, er en enkel løsning å bare konfigurere eller leie en server du har SSH-tilgang til. Du kan deretter sparke tilbake trafikken din gjennom denne SSH-tunnelen med en klient som sshuttle.

Kostnadene ved å kjøre VPN

Det koster alltid å drive din egen VPN-server, selv om de varierer mye basert på hva du prøver å oppnå. Hvis du kjører et VPN hjemme og antar at du allerede har en høyhastighets internettforbindelse, vil den eneste ekstra kostnaden være enheten som VPN kjører på. Dette kan være helt ned til 20 dollar. Hvis du har en ubrukt datamaskin hjemme, kan det hende at du kan gjenbruke det.

Hvis du leier en VPS i skyen, betaler du mellom 3 USD og 10 USD for en anstendig server, lik kostnadene for betalte VPN-leverandører.

Kommersielle VPN-er

En kommersiell VPN-leverandør som ExpressVPN vil gi deg proprietær programvare i bytte mot et månedlig abonnement. De frigjør deg fra vanskeligheter med å konfigurere din egen server og klient, i tillegg til å gi deg kundestøtte 24/7. Du har også fordeler av hundrevis av servere i mange land som du kan bytte mellom sømløst. Disse serverne er optimalisert for streaming og nedlasting av innhold. Du må stole på din betalte VPN-leverandør, og bør nøye sjekke personvernreglene deres, spesielt når det gjelder deres loggføringsrutiner.

Hvordan lage en VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.