Hvordan bruke Bitcoin multisignatur lommebøker

[ware_item id=33][/ware_item]

Bitcoin's multisig lommebøker og hvordan du bruker dem


En Bitcoin kan vanligvis bare brukes av sin eier som identifisert gjennom deres offentlige nøkkel-hash, f.eks. Deres Bitcoin-adresse. Bitcoin-protokollen gir mulighet for forskjellige typer regler for å definere nøyaktig hvilke kryptografiske nøkler som kan ha hvilken kontroll over en konto.

De mest populære typene ikke-standard Bitcoin-kontoer er multisignatur (multisig) kontoer. Disse adressene, som starter med 3 i stedet for 1, har bare eksistert siden 2012 - tre år etter at Bitcoin ble startet.

Grunnleggende funksjonalitet for en multisignatur lommebok

Når du lager en multisig lommebok, kan du definere hvor mange signaturer det skal være totalt, og hvor mange av dem som skal kreves for å gjøre en transaksjon.

Den mest opprettede lommeboktypen er en lommebok 2 til 3, noe som betyr at det er totalt tre underskrifter, hvorav to er nødvendige for å signere en transaksjon.

I praksis ligner funksjonaliteten bankkontoer som krever flere signaturer. Men fordi Blockchain ikke er bygget på tillit, men på kryptografi og konsensus, er det umulig å jukse, og ingen sentrale partier vil vilkårlig kunne gripe pengene dine.

Dette er fire ganger når 2-av-3 multisignatur lommebøker kan være nyttige:

Slik bruker du multisig lommebøker som tofaktorautentisering

1. Hvordan bruke multisig lommebøker som tofaktorautentisering

To-faktor autentisering (2FA) er ikke vanlig for Bitcoin lommebøker, men anbefales på det sterkeste for online kontoer som din e-post eller skylagring. Med en multisig lommebok kan tofaktorautentisering også bli mulig for Bitcoin lommebøker.

oppsett:

 • Lommebok 1: Datamaskinen din (uten sikkerhetskopi)
 • Lommebok 2: Online 2FA-tjenesten
 • Lommebok 3: Papir lommebok i safe

Hvordan gjøre det:

Hver gang du setter i gang en transaksjon på datamaskinen din eller telefonen, må transaksjonen være logget av av online-tjenesten. Før de logger seg på transaksjonen, vil de kreve at du oppgir en to-faktor autentiseringskode.

En 2FA-kode kan genereres på telefonen din, sendes til deg via tekstmelding eller til og med komme fra en maskinvareenhet. De kan også sette transaksjonsgrenser på kontoen din eller kreve forskjellige nivåer av godkjenning for forskjellige overføringer.

ulemper:

Hvis 2FA-tjenesten går frakoblet eller blir DDoSed, vil midlene dine være utilgjengelige til du kan finne papirlommeboken i safe. Hvis noen har både enheten din og tilgang til papirlommeboken din, kan de omgå 2FA-tjenesten fullstendig.

Slik bruker du multisig lommebøker for bedre sikkerhet

2. Hvordan bruke multisig lommebøker for bedre sikkerhet

Hvis du frykter at datamaskinen eller smarttelefonen din kan bli hacket, kan du bruke en 2-av-3 multisig lommebok for å øke sikkerheten.

oppsett:

 • Lommebok 1: Mobil lommebok på telefonen (uten sikkerhetskopi)
 • Lommebok 2: Lommebok på datamaskinen din (uten sikkerhetskopi)
 • Lommebok 3: Papir lommebok på et separat sted

Merk: Vi tar ikke sikkerhetskopier av lommebøkene våre fordi vi ikke ønsker å bekymre deg for at de blir kompromittert på den måten.

Hvordan gjøre det:

Hver gang du vil foreta en transaksjon, må du sette i gang transaksjonen med en enhet (for eksempel ved å skanne en QR-kode på telefonen), og deretter gjennomgå og bekrefte transaksjonen på den andre enheten.

Det er ikke mulig å gjøre en transaksjon med bare én enhet, så hvis telefonen eller datamaskinen din er hacket, vil du ikke miste Bitcoins. Hvis du mister eller ødelegger datamaskinen eller telefonen din, kan du gjenopprette myntene dine med papirlommeboken og den andre lommeboken du fremdeles har. Hvis papirlommeboken blir stjålet, får ikke tyven tilgang til myntene dine (på grunn av multisig-kravet).

ulemper:

Hvis både datamaskinen og telefonen går i stykker samtidig, mister du Bitcoins. Du kan forberede deg på dette ved å lage sikkerhetskopier av dine digitale lommebøker, i så fall må du være forsiktig med hvordan du sikkerhetskopierer dem. Sett bare to reservefrø sammen på samme sted hvis du er sikker på at de er trygge!

Slik bruker du multisig lommebøker som en escrow-tjeneste

3. Slik bruker du multisig lommebøker som en sperretjeneste

Se for deg at Alice vil kjøpe ting fra Bob over internett, men hun har aldri møtt Bob før og er usikker på om hun kan stole på ham. Alice vil ikke sende pengene først, og Bob ønsker ikke å sende varene først. For å løse problemet, og la Alice og Bob handle, kan de lage en multisig lommebok med en tredjepart-escrow, Emma.

oppsett:

 • Lommebok 1: Alice på sin telefon eller datamaskin (med sikkerhetskopi)
 • Lommebok 2: Bob på sin telefon eller datamaskin (med sikkerhetskopi)
 • Lommebok 3: Emma på sin telefon eller datamaskin (med sikkerhetskopi)

Hvordan gjøre det:

Emma kan være en person eller et selskap. Alice og Bob trenger ikke stole på Emma med pengene sine eller varene sine, men de trenger å stole på at hun ikke vil samle seg med andre deltakere. Alle tre lager en 2-av-3 multisig lommebok, og Alice sender pengene sine til den nyopprettede adressen.

Bob kan nå se at Alice har betalt. Hun kan ikke lenger ta pengene tilbake etter varene er sendt, siden hun bare har en av de nødvendige tre underskriftene.

Etter at Bob har sendt varene og har kommet med Alice, kan Alice og Bob videresende pengene til Bob. Hvis alt går bra, trengs ikke Emmas signatur i det hele tatt, da Alice og Bobs signaturer er tilstrekkelige til å fullføre transaksjonen. En 2-av-3 multisig lommebok gjør det veldig enkelt og billig for Emma å tilby den tjenesten (i motsetning til i tradisjonelle, bankbaserte escrow-løsninger).

Bare hvis noe går galt, vil Emma trå til og dømme. Hun kan velge å gå til side med en av partene, eller dele midlene i avtale med en av deltakerne. Emma kan ikke ta pengene selv, siden hun krever signatur fra enten Bob eller Alice for å overføre noen.

ulemper:

Escrow-tjenester er gunstige i situasjoner der deltakerne ikke kan stole på hverandre i det hele tatt, som når alle deltakere er anonyme. Det er imidlertid ikke lett å sikre at Alice og Emma ikke blir sammen med hverandre, eller til og med den samme personen. Alice eller Bob kunne også fortsatt prøve å bestikke Emma.

Slik sikrer du selskapsmidler med multisig lommebøker

4. Hvordan sikre selskapsmidler med multisig lommebøker

Et selskap som kjører på Bitcoin kan ha vanskelig for å sikre midlene sine i en tradisjonell lommebok med en signatur. Hvem skal ha nøklene til lommeboken og hvem som skal forberede betalingene?

Hvis nøkler kopieres for ofte mellom forskjellige autoriserte signere, er det fare for at nøklene blir hacket eller stjålet. Hvis for få mennesker har tilgang til midlene, kan de bli utilgjengelige etter en ulykke.

oppsett:

 • Lommebok 1: Administrerende direktør (uten sikkerhetskopi)
 • Lommebok 2: Regnskapsføreren (uten sikkerhetskopi)
 • Lommebok 3: Papir lommebok i en safe som er av styret

Hvordan gjøre det:

I dette oppsettet kan verken administrerende direktør eller regnskapsfører stikke av med selskapets penger. Men regnskapsføreren kan fortsatt forberede, signere og overføre betalingene til administrerende direktør, som bekrefter dem ved å legge til signaturen deres. Hvis enten regnskapsfører eller administrerende direktør forsvinner eller mister enheten, kan de gjenvinne tilgang til selskapets midler ved å forklare seg for styret for å få papirlommeboken.

ulemper:

Administrerende direktør og regnskapsfører kan fremdeles samvirke med hverandre og stikke av med selskapets midler. Men hvis de ikke gjør det, bør de unngå å bruke den samme bilen eller flyet. Hvis begge nøklene deres blir ødelagt eller blir tilgjengelige for tredjepart, blir midlene borte.

Hvorfor brukes ikke lommebøker med flere signaturer mer?

Multisig lommebøker er relativt dyre, og få lommebøker har funksjonaliteten. Siden hver transaksjon inneholder flere underskrifter, er de også mye mer kostbare å lagre på Blockchain, noe som gjør multisig-oppsett mindre attraktive i hverdagen din.

Bitcoin er ennå ikke brukt nok i situasjonene som virkelig garanterer en multisig lommebok, for eksempel internasjonal handel eller cryptocurrency-fond som krever escrow eller trenger et distribuert og trygt oppsett.

Bitcoin sitt nye transaksjonsformat, kjent som ‘Segwit,’ håndterer signaturdataene annerledes for å gi rom for billigere multisigs, men få lommebøker støtter det ennå.

Imidlertid kan du bruke Electrum Wallet til å benytte deg av rimelige Multisignature Segwit-transaksjoner.

Hvordan bruke Bitcoin multisignatur lommebøker
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.