Hva er spyware og hvordan fjerner jeg det?

[ware_item id=33][/ware_item]

En serie med nuller og utgjør et øyes bilde.


Identitetstyveri berørte nesten 15 millioner amerikanere i fjor, og tapte 4 milliarder dollar i tap. Og hvis du var et av ofrene, eller hvis du kjenner noen som har blitt utsatt for kredittkortsvindel, er det høyst sannsynlig at den underliggende årsaken var spyware.

Hva er spyware?

Spyware refererer til programvare som er hemmelig installert på maskinen din med ondsinnet hensikt som å stjele privat informasjon, kredittkortdetaljer, nettleserhistorikk og flere datapunkter. Det er designet for å være diskret - du vet sannsynligvis ikke at det fungerer i bakgrunnen, da det har minimal innvirkning på systemressursene.

Når vi snakker om spionprogramvare, er det viktig å forstå at begrepet kan bety flere forskjellige ting. La oss se raskt på dem.

keyloggers

Som navnet antyder, sporer keyloggers tastaturet ditt og tar sikte på å oppdage ting som passord, økonomiske detaljer, eller til og med å holde orden på internettbruken din. Arbeidsgivere kan bruke dem for å holde et øye med ansattes vaner mens hackere bruker dem til mer avskyelige formål.

adware

Er du fornøyd med den skyggefulle gratis programvaren du nettopp lastet ned på nettet? Det er stor sjanse for at det kan forårsake en stygg overraskelse i form av ondsinnet adware.

Adware installerer i all hemmelighet sporingscookies i nettleseren din og gruver nettleserhistorikken. Målet er å samle en kritisk masse data slik at den kan selges til tredjeparts annonsører. Det kan også oversvømme deg med irriterende popup-annonser til du blir tvunget til å kjøpe. Som de sier, det er ikke noe som heter en gratis lunsj.

trojanere

Trojanere er en form for programvare som er forkledd for å fremstå som trygge, uskyldige programmer. Imidlertid ødelegger de øyeblikkelig du laster ned og installerer dem på enheten din - og avslører dine personlige opplysninger til personen som skrev kildekoden..

Når dukket opp Spyware første gang?

De første referansene til spionvare antas å ha sin opprinnelse i Usenet-diskusjoner på midten av 90-tallet. Men det var først på begynnelsen av 2000-tallet at spyware ble synonymt med giftig programvare da det fanget oppmerksomheten fra nettvirksomheter som anerkjente det som en reell trussel.

Det første programmet som ble utviklet for å motvirke skadelige effekter av spyware ble utgitt i 2000. Siden da har angrepene bare vokst i utbredelse og omfang.

Hvordan får jeg Spyware?

En vanlig metode som hackere bruker for å spre spyware er ved å utnytte sårbarheter på null dager på enheten din. Disse sårbarhetene, eller 'bugs' i vanlig parlance, er mangler i eksisterende programvare som ikke er identifisert eller oppdatert ennå.

Hackere skanner kontinuerlig populær programvare for slike sårbarheter, og kan i mange tilfeller identifisere dem før selskapet selv. Forbrukerne selv kan også forverre dette problemet ved å avvise å laste ned sikkerhetsrettelser når de er tilgjengelige. Derfor anbefaler vi at du holder enheten din oppdatert til enhver tid.

En annen foretrukket teknikk er bruk av phishing og spoofing. Dette er når hackere overtaler deg til å delta i en handling som vil gi dem tilgang til enheten din. Vanligvis er det i form av en overbevisende e-post som ser ut til å være fra noen du stoler på eller en pop-up-annonse som viderekobler deg til et nettsted med skadelig programvare.

Hvordan fjerne spyware

Hvis du tror du er blitt offer for et spionvareangrep, ville det beste handlingsmålet være å stoppe all aktivitet på enheten din til den er trygt utryddet eller i karantene..

Start med å kjøre en dyp systemscanning med det eksisterende antivirusverktøyet eller annen sikkerhetsprogramvare.

Hvis du ikke har en antivirusprogramvare ennå, er her to gratis du kan bruke til formålet:

Avast Antivirus

Avast er et av de mest populære antivirusverktøyene i verden. Det tilbyr flere betalte nivåer, men gratisversjonen er robust nok til å få jobben gjort. Avast tilbyr beskyttelse i sanntid mot virus, spionprogrammer og andre former for skadelig programvare. Det er også i stand til å varsle deg om din eksisterende wifi-forbindelse er usikker og trygt kan lagre alle passord og beskytte deg mot keyloggers.

AVG Antivirus

AVG er min personlige bærebjelke, og den er installert på alle enhetene mine så lenge jeg kan huske. Som Avast tilbyr det et freemium-produkt (jeg holder meg imidlertid til det gratis). Den kjøres i bakgrunnen uten å bremse enheten din og inkluderer planlagte skanninger for skadelig programvare, sanntids sikkerhetsoppdateringer, samt skadelige advarsler om nedlasting.

Den vil også fortelle deg om risikofylt wifi, selv om jeg føler at det overdriver disse noen ganger. Likevel er det ikke noe som heter for mye sikkerhet.

Følg god praksis for sikkerhet for å forhindre spionprogramvare

Etter noen estimater blir mer enn 350 000 nye skadelige programvare opprettet og utgitt i den offentlige sfære hver eneste dag. Antivirusverktøy gjør absolutt sitt beste for å følge med, men det er mulig at noen få vil glippe gjennom sprekkene.

Som hovedregel må du sørge for at du holder deg et skritt foran nettkriminelle. Vi nevnte tidligere hvordan det er viktig å holde enheten oppdatert, men det er andre skritt du også kan ta. For eksempel å klikke på den e-posten fra den nigerianske enken som lover deg millioner i uavhentede bankinnskudd er ikke en god ide.

Bare åpne e-postmeldinger fra adresser du kjenner og stoler på. Forsøk å unngå å besøke rare nettsteder, for eksempel de som tilbyr skyggefulle live livestrømmer eller øyeblikkelig rikdom via nettcasinoer. Og ikke klikk på irriterende popup-annonser, du kan også gå et skritt videre og installere en annonse-blokkering.

Hold deg trygg der ute: Internett kan tilsvare det ville vesten til tider.

Hva er spyware og hvordan fjerner jeg det?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.