Hva er DNS-lekkasjer?

[ware_item id=33][/ware_item]

Hva er en DNS-lekkasje?


I en forrige blogg snakket vi om hva DNS er, hvordan det fungerer og hvorfor det kan gi bort mer informasjon enn du kanskje forventer.

I dette innlegget skal vi se nærmere på hva en ISP kan se og hvordan ExpressVPN kan beskytte personvernet ditt.

Enkelt sagt er en DNS-lekkasje når VPN-tilkoblingen din avslører noe eller all informasjon om DNS-forespørslene dine til en tredjepart. DNS-lekkasjer kommer for det meste i to former:

  • Dine DNS-forespørsler blir sendt til en server som ikke er vert av VPN-leverandøren
  • DNS-forespørslene dine blir sendt ukryptert, dvs. ikke gjennom VPN-tunnelen

Når det oppstår en lekkasje, vil du vanligvis bla gjennom nettsteder som tror at du gjør det privat, men faktisk kan Internett-leverandøren din (eller en annen snoopende tredjepart) se alle nettsteder du besøker. Lekkasjer er spesielt skumle nå som i mange land ISP-er kreves for å logge og registrere visse trafikker, og amerikanske ISP-er kan til og med lovlig selge internettdataene dine.

Et potensielt viktigere problem er imidlertid at du kanskje har besøkt nettsteder eller søkt etter innhold du ellers ikke ville hatt, under den tro at VPN-en din beskyttet internetthistorikken din.

Hvordan oppstår DNS-lekkasjer?

DNS-lekkasjer kan oppstå av mange årsaker, men stort sett inngår de i tre kategorier:

VPN-leverandøren har ikke DNS-beskyttelse

VPN-enheten din beskytter ikke DNS-forespørslene dine, noe som nesten helt sikkert betyr at de blir sendt til en tredjepart.

VPN-leverandørens DNS-beskyttelse er ikke robust

Å bygge robust beskyttelse mot DNS-lekkasjer er ikke lett, eller billig, og kommer med en rekke vanskelige tekniske utfordringer.

VPN kobler fra og eksponerer DNS-forespørslene dine

VPN-en din varsler deg ikke eller beskytter deg mot tapte tilkoblinger, noe som betyr at datamaskinen din vil begynne å bruke ISP-ens DNS-servere og avsløre hva du gjør på det tidspunktet.

Hvordan tester ExpressVPN for DNS-lekkasjer?

ExpressVPN har et lekkasjetestverktøy som fungerer ved å be nettleseren din om å sende en DNS-forespørsel til et ExpressVPN-eid nettsted.

ExpressVPN DNS-lekkasjetest

  1. Lekkasjetestverktøyet ber om at nettleseren din besøker tilfeldige sider (teknisk sett, underdomener) på ExpressVPN-nettstedet
  2. Nettleseren vil lage en DNS-forespørsel for disse nettstedene

Ettersom ExpressVPN eier nettstednavnene, er det garantert at DNS-forespørslene kommer til vår DNS-server og dermed lekkasjetestverktøyet vårt. Hvis lekkasjetestverktøyet bare ser ExpressVPN-server-IP-er i DNS-forespørselen, har du ikke en lekkasje. Imidlertid, hvis noen forespørsler kommer fra din ISP, kan vi rapportere dette umiddelbart til deg som en lekkasje.

For å beskytte mot en mann i midten er nettstednavnene tilfeldig for å sikre at DNS-forespørslene alltid kommer til ExpressVPN DNS-serveren og ikke til en tredjepartsserver som har lagret svaret.

ExpressVPN registrerer ikke resultatene fra lekkasjetestene; vi tilbyr det ganske enkelt som en tjeneste for din sjelefred.

Bruk alltid en pålitelig VPN for å unngå DNS-lekkasjer

For å sikre deg mot DNS-lekkasjer, bruk en VPN-tjeneste av høy kvalitet som vil ta aktive skritt for å forhindre de vanligste årsakene til DNS-lekkasje i utgangspunktet.

Med ExpressVPN er du beskyttet mot DNS-lekkasjer fordi appen vår blokkerer DNS-forespørsler til andre DNS-servere enn vår egen. Vi sørger også for at alle dine DNS-forespørsler blir kryptert og sendt gjennom VPN-tunnelen.

Når ExpressVPN-appen sier at du er beskyttet, kan du være trygg på det DNS-forespørslene dine lekker ikke til Internett-leverandøren din.

Hva er DNS-lekkasjer?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.