9 ting du kan gjøre med en hjemmeserver

[ware_item id=33][/ware_item]

Internettets hjemmeikon. Men større. Og rødt.


Å kjøre din egen server hjemme kan være billig og krever bare grunnleggende kunnskap om kommandolinjen. En gammel bærbar datamaskin kan konverteres til en server uten fysiske endringer, og til og med et beskjedent skrivebord fra butikken vil enkelt kunne kjøre alle applikasjonene nedenfor uten mye krefter.

Årsakene til å sette opp et slikt system kan variere veldig fra person til person. Noen mennesker tror at en datamaskin du eier, konfigurerer og fysisk holder hjemme, er den eneste serveren du helt kan stole på, spesielt når den brukes til å lagre sensitiv informasjon som kryptografiske nøkler, personopplysninger eller Bitcoin. Mange er mer komfortable med dette alternativet enn å bruke en leverandør som Dropbox.

I andre tilfeller kan ytelse også ha betydning. Hvis din personlige musikk- og filmbibliotek er for stor for den bærbare datamaskinen din, kan det å holde den i skyen bety kamper med lave internetthastigheter. Et internettbrudd hjemme vil også kutte tilgangen til filmene dine.

Her er noen ideer om hva du skal gjøre med hjemmeserveren din:

1. Lagre personlige filer

Du kan dele data på serverens harddisk med hvem du vil. Det kan være praktisk hvis du vil gjøre filer tilgjengelige for andre uten å gå gjennom Dropbox. Du kan også begrense dette til bare datamaskiner i hjemmenettverket, noe som gjør det enkelt å dele filer mellom familiemedlemmer. Hastighetsforbedringene vil bli lagt merke til, spesielt for store filer.

Som et alternativ til en server i full størrelse, kan noen eksterne harddisker også fungere som en "nettverkstilkoblet lagringsenhet".

Vanskelighet
Koste
Personvern
$$$

2. Vert en personlig webside

Med mindre du har millioner av visninger per måned eller bor i utkanten av verden, vil enhver gammel bærbar PC fungere på samme måte som skyleverandøren din. Noe som et WordPress- eller Jekyll-nettsted vil ikke koste deg noe og prestere bra. Dette er utmerket for å være vertskap for kontaktinformasjon, krypteringsnøkler og lenker til sosiale medier. Og du kan enkelt kjøre den som et løksted også!

Vanskelighet
Koste
Personvern
✱✱ $

3. Bruk SecureDrop

Hvis du må akseptere filer på en sikker og anonym måte, for eksempel som journalist, vil SecureDrop være veldig nyttig. SecureDrop er som en død postkasse i skogen som alle anonymt kan legge filer til. Du kan også bruke SecureDrop til å kommunisere med kildene dine. Selv om programvaren er sikker å bruke i skyen, gjør det lettere å stole på at ingen har tuklet med å ha den installert på en maskin fysisk i nærheten av deg.

Vanskelighet
Koste
Personvern
✱✱✱ $

4. Ha din egen chatserver

Riktignok har meldingstjenesten Jabber / XMPP mistet en god andel brukere de siste årene, først og fremst på grunn av sin dårlige ytelse på mobile enheter. Men sannheten er at ingen andre meldingsprotokoller tilfredsstiller alle betingelsene for å være godt testet, ha godt revidert kryptering og å kunne brukes uten bruk av tredjepart. Hvis du ikke bare vil at samtalene dine skal krypteres, men også metadataene dine er beskyttet, er Jabber veien å gå. Den kan også kjøres via en løkserver.

Vanskelighet
Koste
Personvern
✱✱ $

5. Kjør din egen e-postserver

Hvis du klarer å kjøre din egen e-postserver, er du så hardcore for en personvernforkjemper som det kan være. På grunn av utbredelsen av spam, er det vanskelig å få e-post fra din egen server. Det er heller ingen enkel bedrift å konfigurere krypteringsprotokollene riktig. Rekvisita for deg!

Vanskelighet
Koste
Personvern
✱✱✱✱✱ $$$

6. Lag din egen VPN

En hjemme-VPN skiller seg hovedsakelig fra en kommersiell VPN-leverandør ved at det bare er en enkelt serverplassering: hjemmet ditt. Å ha din egen VPN lar deg surfe på nettet uansett hvor du er - forutsatt at du kan stole på hjemme-leverandøren din. Imidlertid vil ikke trafikken din bli blandet med noen andres, noe som betyr at noen av personvernfordelene til en kommersiell VPN ikke er der. Du vil også gå glipp av et brukergrensesnitt (UI) og apper for alle enhetene dine, men en hjemme-VPN kan hjelpe deg ekstern tilgang til dine personlige filer og IoT-enheter sikkert.

Vanskelighet
Koste
Personvern
✱✱✱ $

7. Kjør en Tor-nod

Avhengig av din vilje til å bidra til Tor-nettverket og lovligheten av det i hjemmet ditt jurisdiksjon, kan du konfigurere Tor-noden din som enten et stafett eller en exit-node. Hvis det er en exit-knute, lar du andre bruke hjemmenettverket ditt for å surfe på internett som om det var deres eget. Dette hjelper dem å være anonyme. Hvis det bare er et stafett, gir du båndbredden til nettverket, men all trafikk inn og ut av hjemmet ditt er kryptert.

Vanskelighet
Koste
Personvern
$$$

8. Sett opp en Bitcoin-node

Hvis du eier Bitcoin og er bekymret for om reglene for Bitcoin blir fulgt, kan du sette opp en Bitcoin-nod. På denne måten kan du sjekke, uten å stole på andre, hvor mange Bitcoins det er, og at de alle blir brukt av sine rettmessige eiere. Hvis du mottar Bitcoin som betaling, kan du bruke noden din for å bekrefte at midlene har kommet i lommeboken. Det er veldig enkelt å løpe bak Tor også.

Vanskelighet
Koste
Personvern
$$

9. Kjør en lynknute

Hvis du regelmessig foretar og mottar små Bitcoin-betalinger, vil en lynknute hjelpe deg med å øke hastigheten betydelig og redusere kostnadene. For å kjøre en Lightning-node trenger du også en Bitcoin-node, men svært liten ekstra lagrings- eller databehandlingsevne. Som mange andre tjenester kan du også kjøre denne noden bak Tor.

Vanskelighet
Koste
Personvern
$

En hjemmeserver er en morsom måte å lære om internett

Å få en hjemmeserver kan være en flott læringsopplevelse. Ved å installere et nytt operativsystem på din gamle datamaskin, lære å bruke kommandolinjen og konfigurere servere, konfigurasjonsfiler og programvare, får du se hvordan internett fungerer, opprettholde noen prinsipper rundt personvern og desentralisering, og generelt bare vise hvor dårlig du er.

9 ting du kan gjøre med en hjemmeserver
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.