5 spørsmål om den nye WhatsApp-krypteringsoppgraderingen

[ware_item id=33][/ware_item]

5 spørsmål om den nye WhatsApp-krypteringsoppgraderingen


Fra mandag 4. april 2016 har WhatsApp blitt den største krypterte melding-appen i verden ved å starte sin end-to-end-krypteringsoppgradering på tvers av alle kommunikasjonsplattformer.

Akkurat da vi trodde Apple v. FBI-saken var en enestående uttalelse til fordel for digital frihet, bringer denne kunngjøringen krypteringsdebatten til et helt nytt nivå. Men hva har den nye WhatsApp-oppgraderingen endret, nøyaktig?

1. Hva er ende-til-ende-kryptering?

Ende-til-ende-kryptering (E2EE) er en krypteringsmetode som bare lar mottakeren av en melding lese den, og forhindrer tredjeparts tilgang til den. I E2EE blir dataene kryptert på avsenderens system, og bare mottakerens enhet kan dekryptere dem.

I ordene til WhatsApp administrerende direktør og medgründer Jan Koum:

“Nå blir hver melding, foto, video, fil og talemelding du sender kryptert av ende til ende som standard hvis du og personene du melder bruker den siste versjonen av appen vår. Til og med gruppepratene dine og taleanrop er kryptert ”

WhatsApp har satt denne krypteringen til å være slått på som standard, slik at alle brukere kan dra nytte av det uten å måtte endre noen innstillinger. Resultatet er at WhatsApp ikke kan se, avskjære eller hente noen samtaler, selv om de vil.

2. Hvorfor oppgraderte WhatsApp til E2EE?

Før denne kunngjøringen var WhatsApp ikke kjent for en effektiv forpliktelse til å beskytte brukernes data mot inntrenging fra myndighetene. Tvert imot, WhatsApp ble nylig flagget av EFF i rapporten “Who’s Got Your Back”, for at den ikke har overholdt bransjens databeskyttelsesstandarder.

Det ser imidlertid ut til at denne etterlengtede oppgraderingen har ligget på kortene ganske lenge. I følge WhatsApps medgründer Brian Acton, er det bare å gi dem tilbake det de alltid pleide å ha:

“Hvis du ser på menneskets historie totalt, utviklet mennesker seg, og sivilisasjoner utviklet seg med private samtaler og privat tale. Hvis noe, bringer vi det tilbake til enkeltpersoner.

3. Hvordan vil kryptering påvirke den gjennomsnittlige WhatsApp-brukeren?

Med denne oppgraderingen er WhatsApp nå en av de sikreste måtene å kommunisere elektronisk på.
Sensitiv informasjon - personlig informasjon, bankdetaljer, forretningsinformasjon, osv. - kan nå trygt utveksles uten at noen klarer å avskjære den. Kritisk nok betyr det også at WhatsApp ikke kan gi kopier av noen av kommunikasjonene våre til myndighetene.

4. Vil alt på WhatsApp krypteres?

Rett etter kunngjøringen fant en journalist på The Intercept, Micah Lee, en linje i WhatsApps personvernvilkår som sier at tjenesten kan arkivere dato, klokkeslett og mottakernummer for meldingene som ble sendt med tjenesten. Det faktiske meldingens innhold, hevder WhatsApp, holdes ikke på serverne i det hele tatt.

Fantastisk at @WhatsApp er kryptert, men husk at det ikke legger skjul på hvem du sender https://t.co/i8G61TUo9i pic.twitter.com/PbXN3IF8UJ

- Micah Lee (@micahflee) 5. april 2016

5. Hvorfor er Whatsapp-kryptering så viktig?

Med mer enn en milliard brukere som spenner over hele verden, har det Facebook-eide selskapet en global rekkevidde.

Ved å ta et støtende skritt mot personvern og sikre milliarder av meldinger, setter WhatsApp et eksempel som presser andre big data-selskaper til å ta et lignende valg. Hvem vil ønske å bruke en ikke-kryptert meldingstjeneste nå?

La oss håpe den Whatsapp-inspirerte oppvåkningen av krypteringsdebatten ikke vil stoppe her. Etter Jan Koums ord er det bare begynnelsen:

Krypteringsgenien er ute av flasken.

Utvalgt bilde: mrhighsky / Dollar Photo Club

5 spørsmål om den nye WhatsApp-krypteringsoppgraderingen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.