5 kjente varslere som risikerte alt

[ware_item id=33][/ware_item]

En illustrasjon av en fløyte dekorert med stjernene og stripene.


“Se noe, si noe” er en sikkerhet og bevissthetskampanje som kjører over flere byer i USA.

Hvis du ser mishandling, kriminell virksomhet eller bare noe mistenkelig, forventes det at du varsler myndighetene.

Men hva hvis det er myndighetene som gjør noe galt, ved å misbruke sin makt eller handle mistenkelig? Ideelt sett bør en institusjon ha interne klagemekanismer, en ombudsperson eller et eksternt antikorrupsjonsbyrå.

Medlemmer av USAs etterretningsfellesskap synes det imidlertid er vanskelig å reise bekymringer internt, og de som gjør det blir ofte ignorert.

I tillegg gjelder beskyttelse mot varslere ofte (f.eks. For entreprenører), og må bare rapporteres til kongressen.

Hva skjer med de som klarer å blåse fløyta? Av de berømte eksemplene nedenfor er den ene i fengsel, den ene har gjort fengsel, den ene avventer rettssak, den ene er i eksil, og den andre er på flukt.

1. Edward Snowden

I 2013 forlot ‘Ed’ jobben hos en amerikansk forsvarsentreprenør for Hong Kong, og tok med seg 10.000 dokumenter som beskriver det amerikanske overvåkningsapparatet.

Snowden overrakte denne troven til journalister som i årevis fortsatte å frigjøre informasjonen i forskjellige dossierer som dekker overvåking, spionasje, hacking og brudd på borgerrettighetene.

Edward Snowden ble gitt asyl i Ecuador, men på grunn av at USA kansellerte passet underveis, ble han strandet på Sheremetyevo flyplass i Moskva. Han fikk midlertidig asyl i Russland, hvor han fortsetter å bo til i dag.

2. Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg ga ut Pentagon Papers i 1971 og detaljerte de kontinuerlige løgnene til Lyndon B. Johnson-administrasjonen angående krigen i Vietnam.

Dokumentene var fotokopier Ellsberg kunne lage under sitt arbeid i RAND Corporation, og til å begynne med prøvde han å overbevise senator Fulbright om å frigjøre papirene til senatet (fordi en senator ikke kunne bli tiltalt for noe de sier på gulvet).

Da dette mislyktes, sendte Ellsberg dokumentene til New York Times, som raskt mottok en domstol som forbød dem å publisere eller rapportere om innholdet.

Ellsberg, fremdeles på flukt fra FBI, sendte dokumentene til andre aviser, inkludert Washington Post, som til slutt publiserte historiene.

Ellsbergs rettssak i 1973 avslørte at regjeringen ulovlig hadde tappet bort Ellsberg og til og med brutt inn på psykiaterens kontor for å finne diskrediterende informasjon. Saken ble kastet ut av retten.

Pentagon Papers ble bare fullstendig utgitt og gjort tilgjengelig for publikum i 2011.

3. Chelsea Manning

Chelsea Manning var en etterretningsanalytiker med den amerikanske hæren stasjonert i Irak. Hun hadde tilgang til klassifiserte databaser som inneholder videoer, diplomatiske kabler og krigslogger fra Afghanistan og Irak - som hun ga ut til Wikileaks.

Noe av innholdet detaljerte amerikanske krigsforbrytelser i Irak, inkludert drapet på Reuters-journalister og de som hjalp de sårede.

Chelsea Manning fortalte en bekjent på nettet om sine handlinger, noe som resulterte i fangsten hennes. Chelsea sto overfor siktelser som kunne ha resultert i dødsstraff, men fikk en dom på 35 år i maksimalt sikkerhetsfengsel.

I 2017 ble dommen redusert til syv år av president Obama, og hun ble løslatt samme år.

4. Virkelighetsvinner

En amerikansk militærentreprenør ansatte Reality Winner, der hun kunne skaffe et dokument om Russlands innblanding i valget i 2016, som hun gjorde tilgjengelig for publikasjonen The Intercept.

Myndighetene fanget Winner på grunn av metadata som ble funnet på dokumentene som avslørte skriveren hun brukte. Hun ble dømt til fengsel i fem år og tre måneder, den lengste slike dom av en føderal domstol for å ha gitt ut informasjon til media.

Det er håp Winner kan benådes av president Trump, som ga uttrykk for sin støtte til Winner i en Tweet.

5. Skyggemeglere

Shadow Brokers er en hackinggruppe (og varslere) som er aktiv siden 2010. De varsler publikum om sikkerhetsproblemer opprettet og utnyttet av NSA.

Leder for Shadow Brokers er Harold T. Martin III, en entreprenør i samme selskap som Snowden jobbet med før han sprengte fløyta.

Noen spekulerer i at Shadow Brokers er arbeidet til russisk motintelligens, og handler med det formål å undergrave NSA i sin globale virksomhet.

Harold T. Martin III er for tiden arrestert og avventer rettssak.

Bonus: Paul Revere en varsling?

Paul Revere var en amerikansk revolusjonær som bokstavelig talt blåste en fløyte i 1775, og advarte amerikanske revolusjonærer om ankomsten av den britiske kolonimilitsen.

Selv om de ikke ofte ble referert til som en varslere, regjerte de britiske styrkene den gang over koloniene. Makthandlingene deres var lovlige, mens revolusjonen var ulovlig.

Å gjøre det som er riktig er ikke alltid å gjøre det som er lovlig, og de mange kvinnene og mennene som gjør det som er rett i møte med fengselstiden eller til og med dødsfallet er helter.

Anonymitet er et viktig verktøy for å holde deg trygg som varslere. Vær forsiktig, men få hjelp fra anerkjente journalister og advokater og teknologer når du varsler verden om forbrytelsene som er utført av myndighet.

5 kjente varslere som risikerte alt
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.