Wat is een Bitcoin-knooppunt en wie heeft er een nodig?

[ware_item id=33][/ware_item]

Talrijke Bitcoin-logo's door elkaar geschakeld.


Het Bitcoin-netwerk heeft geen centrale autoriteit die beslist welke transacties geldig zijn en welke niet. Er is niemand die munten uitgeeft en niemand die ze terug kan nemen. Niemand weet hoe Bitcoin moet worden uitgeschakeld. In plaats daarvan bestaat Bitcoin uit computers die knooppunten worden genoemd, die zo klein kunnen zijn als een Raspberry Pi.

Wat is een Bitcoin-knooppunt?

Deze knooppunten worden onderhouden door personen en organisaties, en sommige kunnen meerdere knooppunten uitvoeren. Een knoop heeft verschillende functies, sommige essentiëler dan andere. Het knooppunt kan worden geconfigureerd om sommige van deze functies uit te schakelen.

Hoe u uw eigen Bitcoin-knooppunt kunt instellen.

Een Bitcoin-knooppunt kan al dan niet worden gebruikt voor het minen van Bitcoin. Tijdens het mijnen heeft een knooppunt extra speciale hardware nodig die repetitieve wiskundige uitdagingen in een soort wereldwijde loterij kan berekenen. Dit helpt het netwerk te beschermen tegen aanvallers en mijnwerkers worden beloond met nieuw uitgegeven Bitcoin en transactiekosten.

Er zijn ongeveer 100.000 Bitcoin-knooppunten actief en vormen het netwerk, hoewel exacte cijfers moeilijk te vinden zijn. Dit komt omdat een knooppunt slechts een stukje software is dat iedereen kan downloaden, wijzigen en uitvoeren. Er is geen autoriteit die knooppunten registreert of certificeert, of zelfs definieert wat een knooppunt is.

Functies van een Bitcoin-knooppunt

Bij het lanceren van een Bitcoin-knooppunt, zal het eerst proberen verbinding te maken met andere Bitcoin-knooppunten en historische gegevens downloaden, helemaal terug naar het allereerste Bitcoin-blok, het Genesis-blok. Meer specifiek zal een nieuw opgezet knooppunt vragen om elk bestaand Bitcoin-blok te downloaden, momenteel meer dan 580.000. Dit is ongeveer 220 GB aan gegevens en kan behoorlijk wat tijd kosten, afhankelijk van de internetverbinding.

Verificatie van de regels

Een Bitcoin-knooppunt berekent vervolgens via deze historische stapel gegevens en zorgt ervoor dat alle regels van kracht zijn. Wat deze regels precies kunnen zijn, kan van versie tot versie verschillen, maar in het algemeen is de Bitcoin-regelset in de loop van de tijd constant gebleven. De regels zijn met opzet moeilijk te wijzigen: als u de regels wijzigt, kunt u plotseling niet meer communiceren met het netwerk. Als u een blok volgens een nieuwe regelset produceert, wordt het misschien door iedereen afgewezen.

Voor degenen die Bitcoin bezitten, is het vaak van groot belang om te weten wat ze hebben. Welke regels gelden voor het netwerk? Worden deze regels gevolgd? Hoeveel munten zijn er en hoeveel kunnen door wie worden gecreëerd?

Informatie over inkomende betalingen

Voor degenen die Bitcoin als betaling accepteren, is het belangrijk om te weten of een betaling is gedaan of niet, en of het bedrag voldoende is. Zonder deze informatie zelf te verzamelen, moeten ze een derde partij vertrouwen, zoals een website. Deze informatie kan op elk moment niet beschikbaar zijn of, meer problematisch, kan verkeerd zijn.

De enige manier om met zekerheid te achterhalen of een betaling is gedaan of niet, is deze te verifiëren met een Bitcoin-knooppunt.

Informatie over historische gebeurtenissen

Een Bitcoin-knooppunt slaat standaard alle historische Bitcoin-gegevens op. Dit is erg handig voor het netwerk als geheel, omdat elke nieuwe deelnemer verbinding kan maken met uw knooppunt en een kopie van deze gegevens kan ontvangen om de historische transacties te valideren, zonder welke de huidige status niet kan worden bepaald. Dit kost echter wel bandbreedte, die schaars of duur kan zijn. In deze situaties kan de operator ervoor kiezen om te beperken hoeveel van deze historische records moeten worden gedeeld. Omdat de records ook ruimte op de computer verbruiken, kan iemand ervoor kiezen om zijn knooppunt te configureren om oudere transacties en blokken die de operator niet aangaan, automatisch te verwijderen.

Andere opties

Het is ook mogelijk om een ​​Bitcoin-knooppunt anoniem via het Tor-netwerk te bedienen of uitsluitend andere knooppunten te bedienen die alleen via Tor bereikbaar zijn. Dit kan worden gedaan om Bitcoin-activiteit verder te verbergen voor ISP's of autoriteiten, of ook om DDoS-aanvallen te trotseren door zich te verbergen. In gevallen waarin internetontvangst wordt onderbroken of niet beschikbaar is, is het mogelijk om de gegevens van een satellietfeed te ontvangen en deze met anderen te delen via een Wi-Fi-netwerk.

Run je eigen knooppunt

Voor een gedecentraliseerde cryptocurrency is het belangrijk dat iedereen altijd in staat is om een ​​knooppunt te runnen zonder dat daarvoor een vergunning of vergunning vereist is. Dit betekent dat de software voor het uitvoeren van een knooppunt een vrije en open bron moet zijn, maar ook dat de gegevens die nodig zijn om de hele Blockchain te verifiëren, niet te groot of te zwaar kunnen zijn voor de computer. Het moet mogelijk zijn om een ​​knooppunt anoniem en zonder censuur te runnen.

Als het ooit te duur en omslachtig wordt om een ​​knooppunt uit te voeren, kunnen de entiteiten die een knooppunt uitvoeren mogelijk samenspannen om de regels te wijzigen, historische gegevens te verwijderen of de regelset te wijzigen, zelfs zonder dat we het weten.

Wat is een Bitcoin-knooppunt en wie heeft er een nodig?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.