Technische geschenken die uw privacy respecteren (en sommige die dat niet doen)

[ware_item id=33][/ware_item]

Een geschenkdoos met een wit lint en rood inpakpapier met een doorgestreept oogsymbool.


In het wervelwindseizoen van Black Friday-verkoop en kerstaanbiedingen, kan het moeilijk zijn om de belachelijke besparingen op Amazon Ring-camera's of verschillende thuisassistenten te weerstaan.

Maar met meer mensen die hun privacy beschouwen bij het kopen van producten en diensten, wordt de vereiste voor een veilig product dat uw gegevens niet afzuigt een steeds belangrijkere factor bij het kopen van apparaten.

Wees niet eng

We komen regelmatig artikelen tegen die kijken naar producten die gebruikers bespioneren of afluisteren, maar minder vaak zien we de vraag omgedraaid: welke technische gadgets beschermen uw privacy en veiligheid terwijl u ze gebruikt?

De aandacht vestigen op populaire producten aan beide zijden van het privacyspectrum is Mozilla's Privacy Not Included-lijst, die in zijn derde jaar tientallen apparaten heeft geanalyseerd, variërend van koptelefoon tot voer voor huisdieren. De lijst controleert producten aan de hand van hun eigen minimale beveiligingsstandaarden en gaat ook in op hoe uw privacy wordt behandeld door het product. Gebruikers worden ook uitgenodigd om te stemmen over hoe eng ze denken dat het product is.

We bekijken de producten met het label "niet eng" om hun privacygegevens te verkennen.

1. Spelconsoles

Vanaf nu is het bovenaan de lijst "niet eng" Nintendo Switch. Het codeert niet alleen al uw gegevens tijdens transport en in rust, maar het heeft ook een zeer gebruikersvriendelijk privacybeleid en zegt dat het uw Switch-gegevens niet zal delen met derden voor commerciële of marketingdoeleinden. Er zijn echter spellen die dat wel doen, dus wees daar maar voorzichtig mee.

Er is een infraroodcamera die voor een paar games wordt gebruikt en die binnen een zeer beperkt bereik van de console de locaties van de Joy-Con-controllers kan volgen, maar deze heeft geen GPS-tracking (tot grote ergernis van degenen die de ongeluk van het verliezen van hen).

2. Sprekers

Het groeiende assortiment luidsprekers van Sonos bevat al lang functies voor AI-spraakassistent, maar dit jaar heeft het bedrijf een luidspreker uitgebracht die die functie heeft verwijderd, de zogenaamde Sonos One SL. Gecontroleerd via Wi-Fi in plaats van Bluetooth, codeert deze luidspreker het apparaat en alle communicatie met andere apparaten. Er is geen ingebouwde microfoon, dus u kunt erop vertrouwen dat niemand u kan afluisteren.

3. Trackers voor huisdieren

Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig om een ​​tracker in deze lijst te hebben. Maar als het een huisdier is dat de neiging heeft om weg te dwalen, zou die gemoedsrust het privacyrisico van een GPS-tracker waard zijn. De minst enge griezelige huisdieren-tracker van Mozilla is Findster, waarmee de locatiegegevens worden gecodeerd en huisdieren maximaal drie kilometer kunnen worden bijgehouden.

De belangrijkste aarzeling die we hier hebben, is dat Findster geaggregeerde, niet-geïdentificeerde gegevens met iedereen verkoopt of deelt. Zoals we eerder hebben geschreven, kunnen geanonimiseerde gegevens nog steeds worden gebruikt om u te identificeren als er voldoende gegevens zijn. Als Findster daar aan toe komt of transparanter is over hoe het uw gegevens vervormt, dan zou ik minder aarzelend zijn om dit item een ​​duim omhoog te geven.

4. Coderingssets

Als je een kind hebt of gewoon je tenen in de codering van beginners wilt steken, Kano bovenaan de lijst van Mozilla als codeerkit voor kinderen, waardoor codering niet alleen instinctief aanvoelt, maar dit ook doet zonder uw persoonlijke informatie met derden te delen.

Het bedrijf verzamelt uw gegevens en anonimiseert deze voor klantenonderzoek en profilering, volgens haar privacybeleid. Net als bij Findster kunnen deze gegevens worden gebruikt door iemand die voldoende vastbesloten is om erachter te komen wie je bent. De Harry Potter-kit wordt bijvoorbeeld geleverd met een toverstok die je bewegingen herkent en deze vergelijkt met hun database via machine learning (!), Maar die stopt zodra je de toverstok neerlegt.

5. Hoofdtelefoons

We kunnen helaas niet achter een van de koptelefoons op de lijst van Mozilla komen. De best beoordeelde "niet enge" hoofdtelefoon is de Sony WH-1000XM3, maar die heeft nog steeds ingebouwde toegang tot Alexa en Google, wat ons afschrikt. Er is gewoon iets vreemds aan het dragen van een hoofdtelefoon die luistert u altijd.

De AI assistent-functie lijkt tegenwoordig echter moeilijk te vermijden in draadloze koptelefoons, dus je kunt het beste kiezen om een ​​koptelefoon of oortelefoons te kopen waarvoor je een stemassistent handmatig moet activeren met een druk op de knop (ja, inclusief Apple EarPods die bij uw iPhone worden geleverd).

Niet genoeg keuze voor privacybewuste consumenten

Als de lijst van Mozilla een indicatie is van de status van privacy en beveiliging op onze slimme apparaten, laat de meerderheid van hen nog veel te wensen over. Zelfs de minst enge producten bevatten ingebouwde microfoons en sturen niet-gepersonaliseerde gegevens naar hun makers.

Er zijn ook niet genoeg lijsten die de aankoop van producten die de privacy en veiligheid van gebruikers respecteren positief aanmoedigen. We vonden het bijvoorbeeld moeilijk om naar een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit te zoeken niet hebben een stemassistent in de hoofdtelefoon ingebouwd. Misschien als de afwezigheid van deze afluisterfuncties een duidelijker verkoopargument werd, kunnen bedrijven meer geneigd zijn om de privacy en veiligheid van gebruikers daadwerkelijk te respecteren.

De hierboven vermelde apparaten zijn slechts enkele die we hebben gekozen uit de volledige lijst van Mozilla, die u hier kunt bekijken. En als u weinig tijd hebt, maakt u zich geen zorgen - er zijn altijd deze last-minute geschenken die u kunt krijgen voor die speciale privacybewuste persoon.

Technische geschenken die uw privacy respecteren (en sommige die dat niet doen)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.