Klokkenluidersgids: fluiten is moeilijk

[ware_item id=33][/ware_item]

Hoe de fluit veilig te blazen.


** Dit is onderdeel van de klokkenluidersgids van ExpressVPN. **

Deel 2: Klokkenluidersgids: anoniem blijven bij het fluiten
Deel 3: Klokkenluidersgids: hoe u uw bronnen kunt beschermen
Deel 4: Klokkenluidersgids: waarom u de metagegevens moet verwijderen

Een waarschuwingsgids voor degenen die zich moeten uitspreken

Klokkenluiden betekent illegaal of onethisch gedrag in uw organisatie aan het licht brengen en delen. Opmerkelijke klokkenluiders zijn Edward Snowden, Chelsea Manning en Reality Winner.

Elke organisatie zou het onderwerp van klokkenluiden kunnen zijn. Het kan een publieke of private organisatie zijn - met of zonder winstoogmerk -, een gemeenschapsgroep of een multinational. Het is ook belangrijk op te merken dat fluiten niet noodzakelijkerwijs betekent het publiek of de hele wereld waarschuwen.

Interne klokkenluiden wordt vaak als legitiemer beschouwd, hoewel organisaties eerder geneigd zijn om naar buiten te buigen, publieke druk meer dan een intern onderzoek. Maar tenzij de ethische schending van algemeen belang is, kan het voor een klokkenluider moeilijk zijn om een ​​publiek buiten hun organisatie te vinden.

Wat riskeer je met je klokkenluiden??

Hoewel het voor u vanzelfsprekend lijkt dat illegale schendingen en ethisch wangedrag in uw organisatie moeten stoppen, kan het grotere geheel ingewikkeld zijn en zorgvuldig worden overwogen.

Ben je bereid om met je beschuldigingen naar buiten te gaan en mogelijk je baan of carrière te verliezen? Ben je zelfs verbannen? Maakt deel uit van uw doel om de integriteit van uw organisatie te behouden, of bent u klaar om deze ontmanteld te zien?

Vanaf het moment dat u besluit om aantijgingen naar voren te brengen, moet u nadenken over uw opties. Intern opnemen van je zorgen kan het moeilijk maken om later anoniem naar het publiek te gaan. Rechtstreeks contact opnemen met het publiek is echter niet altijd de meest efficiënte optie als u de integriteit van uw organisatie wilt behouden.

Als een overheid of bedrijf illegaal verkregen informatie gebruikt om u te vinden, is deze waarschijnlijk niet toelaatbaar voor de rechtbank. Hoewel ontoelaatbaar bewijs kan voorkomen dat een organisatie je gevangen neemt, zal het waarschijnlijk niet voorkomen dat ze op andere manieren tegen je wraak nemen.

Het is zeer de moeite waard om een ​​advocaat te raadplegen voordat u fluit, omdat de precieze omstandigheden waarin u uw kennis bekendmaakt, het verschil kunnen maken tussen bescherming door de wet en 'berecht in een geheime militaire rechtbank'.

Het is echter vermeldenswaard dat advocaten onbetaalbaar duur en moeilijk in het geheim te bereiken zijn.

Wie wil je bereiken?

Rechtstreeks contact opnemen met het hogere management is een efficiënte manier om problemen op te lossen, maar kan ingewikkelder zijn dan het lijkt, vooral als het management uw zorgen niet deelt.

Sommige organisaties hebben interne waakhonden, maar deze zijn mogelijk niet geschikt. Het is moeilijk om te evalueren wie u kunt vertrouwen, en waakhondgroepen zijn mogelijk niet uitgerust met de technologie of kennis om anonieme tips te ontvangen.

Regelgevers kunnen ook niet altijd vertrouwd worden. In veel landen en industrieën kunnen toezichthouders en degenen die ze moeten reguleren heel dichtbij zijn.

Of u nu contact opneemt met het hogere management, een intern team, wetshandhavers of de pers zal een groot verschil maken voor uw OPSEC. Het is echter het beste om aan te nemen dat je vijanden sterker zijn dan je zou verwachten.

U moet niet vertrouwen op bescherming tegen diegene waarnaar u lekt; ze kunnen vrienden, assistenten of trouw hebben op plaatsen die je niet verwacht, en ze zijn misschien niet zo slim of voorzichtig als je wilt. Het is tenslotte niet hun huid in het spel - het is van jou.

Wat wil je onthullen??

Houd uw communicatie tot een absoluut minimum beperkt. Vermijd onnodig geklets en dien alleen de informatie in die relevant is voor uw claims. Alle informatie, hoe klein ook, kan tot uw ontdekking leiden.

Hoe minder gegevens u exfiltreert, hoe gemakkelijker het wordt om onder de radar te vliegen. Als u een volledige harde schijf downloadt, is de kans groter dat u wordt opgemerkt dan wanneer u een enkel bestand kopieert. Evenzo zijn lange telefoongesprekken meer vatbaar voor onderzoek dan korte, die als een misdrijf kunnen worden doorgegeven.

In deel twee van deze serie kijkt ExpressVPN naar mogelijke gevaren wanneer u materiaal uit uw organisatie lekt en communiceert met journalisten of toezichthouders.

Klokkenluidersgids: fluiten is moeilijk
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.