Is Craig Wright de man achter Bitcoin?

[ware_item id=33][/ware_item]

wie-is-Satoshi-Nakamoto


Zullen de echte Satoshi alstublieft opstaan??

Dat is de vraag waar iedereen aan denkt deze week nadat de Australische computerwetenschapper en zakenman Craig Wright beweerde Satoshi Nakamoto te zijn - de uitvinder van Bitcoin.

De "bekentenis" van Wright is op grote schaal gepubliceerd in de BBC, GQ, The Economist en zijn persoonlijke blog. Het heeft ook een aantal reacties opgeroepen die beweren dat Wright in feite geen Nakamoto is. Dus wie heeft gelijk? Is Craig Wright de persoon achter het alias van Satoshi Nakamoto? We besloten om onze detectivemuts op te doen en het mysterie zelf te ontrafelen.

Dus waar beginnen we?

In tegenstelling tot andere openbaringen van het alter ego, heeft de jacht op de ware identiteit van Satoshi Nakamoto betrekking gehad op tal van individuen waarvan werd gespeculeerd dat ze de uitvinder van Bitcoin waren, maar tot nu toe heeft elke waarschijnlijke kandidaat dit ontkend. Tot op de dag van vandaag blijft de identiteit van Satoshi Nakamoto een van de grote mysteries van het internet.

Wright is de laatste in een lange reeks mogelijke kandidaten om Nakamoto te zijn, hoewel hij de eerste is die beweert de Bitcoin-uitvinder zelf te zijn. Ter ondersteuning van zijn wilde claims, heeft Wright een reeks bewijzen aangeboden die zich verbinden met de ongrijpbare programmeur, en heeft zelfs aanbevelingen van andere personen achter Bitcoin die zijn claims bevestigen. Dus wat zijn de bewijsstukken? En stapelen ze zich allemaal op?

1. Blogberichten voorafgaand aan de release van Bitcoin

Een van de eerste en meest eenvoudige bewijsstukken die suggereren dat Wright Nakamoto is, is een verzameling berichten uit de persoonlijke blog van de vorige, waarin de aanstaande release van Bitcoin wordt vermeld voordat de cryptocurrency daadwerkelijk werd vrijgegeven.

Helaas voor Wright werd dit bewijs vrij gemakkelijk ontkracht. Verschillende rapporten geven aan dat de berichten van Wright zijn verouderd om de indruk te wekken dat Wright informatie over Bitcoin had vóór de release. De berichten zijn, niet verrassend, sindsdien verwijderd uit de blog van Wright.

2. Academische en persoonlijke geschiedenis van Wright

Bitcoin maken was geen sinecure en hints naar het cryptografische genie van Nakamoto. Velen hebben sindsdien gespeculeerd dat Wright's indrukwekkende lijst van academische prestaties hem een ​​goede kandidaat maakt om de vader van Bitcoin te worden. Volgens zijn nu verwijderde Linkedin-profiel heeft Wright een Ph.D. in computerwetenschappen van Charles Sturt University in Sydney, diende als docent en vakcoördinator aan de universiteit en ontwikkelde zelfs een masteropleiding in digitale forensisch onderzoek voor de school.

Of niet. Forbes ontving in december 2015 een verklaring van CSU waarin stond dat

“Wright heeft geen Ph.D. van CSU ”.

De universiteit weigerde ook om Wright's andere prestaties op CSU te bevestigen, wat vragen oproept over de geloofwaardigheid van zijn andere claims. Bovendien was Wright eerder het centrum van een onderzoek door de Australische belastingdienst, die begon nadat de ondernemer een verdachte claim voor miljoenen dollars aan belastingkredieten had ingediend. Alles bij elkaar wekt de geblokte geschiedenis van Wright niet veel vertrouwen dat hij de grondlegger is van een cryptocurrency die is gebaseerd op verantwoording en veiligheid.

3. Een digitale handtekening van Nakamoto

Het feit dat Wright in het verleden twijfelachtige beweringen over zichzelf heeft gedaan, kan echter niet onmiddellijk garanderen dat zijn huidige claim ook onwaar is. Om dat te beslissen, moeten we kijken naar het bewijs dat hij heeft gepresenteerd om aan te tonen dat hij de maker van Bitcoin is.

Naar verluidt creëerde Wright een digitale handtekening en voegde deze toe aan een toespraak van Nobelprijswinnende auteur en filosoof Jean-Paul Sartre. Het succes van het bewijs van Wright hangt af van het idee dat de digitale handtekening is gemaakt met behulp van een cryptografische sleutel die alleen in het bezit van Nakamoto kon zijn.

digitale handtekeningen wrightWright beweert dat hij een nieuwe digitale handtekening van Nakamoto heeft toegevoegd aan een toespraak van schrijver Jean-Paul Sartre.

Dus werkt het bewijs van Wright? De consensus van computerbeveiliging en cryptocurrency-kringen is een volmondig "nee". De handtekening die door Wright als bewijs werd gepresenteerd, was niet aan een stuk van Sartre gehecht, maar gewoon een handtekening van een Bitcoin-transactie van Nakamoto uit 2009. Met andere woorden, Wright nam een ​​bestaande digitale handtekening en presenteerde deze als een nieuwe om zijn identiteit als Nakamoto te bewijzen.

Anderen hebben beweerd dat het bewijs van Wright onnodig ingewikkeld is en in principe niet voor validatie openstaat. Ze beschuldigen Wright van het opzettelijk presenteren van een ingewikkeld bewijs om minder technisch onderlegde leden van de pers en het publiek voor de gek te houden wanneer een veel eenvoudiger bewijs zou volstaan. Zoals een kernontwikkelaar van Bitcoin heeft verklaard, hoeft Wright alleen een handtekening, bekend als Nakamoto's, te geven op het bericht "Craig Wright is Satoshi Nakamoto", in plaats van "het kopiëren van de handtekening van iemand anders op een openbaar beschikbaar document en beweren dat het een bewijs is dat u hen."

Wright heeft sindsdien gereageerd op zijn sceptici en beweert dat hij "bitcoin van een vroege blokkering" zal overdragen en een reeks onafhankelijk verifieerbare bewijzen zal presenteren "in de komende dagen". Sommige experts zijn echter ervan overtuigd dat zelfs het verplaatsen van geld uit een vroege blokkering niet voldoende, en Wright zou zijn zaak niet kunnen bewijzen tenzij hij een munt uit de eerste groep transacties van bitcoin (bekend als het Genesis-blok) kon verplaatsen of een bericht kon ondertekenen met de privésleutel uit dat blok.

Tot verbazing van niemand heeft Wright zijn belofte om verder bewijs te leveren teruggedrongen door te zeggen dat hij "niet de moed heeft" om zijn zaak te bewijzen en (alweer) al zijn eerdere blogberichten verwijderen.

De jury zit erin en Wright is vrijwel zeker niet Satoshi Nakamoto

Al met al lijkt het bewijs niet in het voordeel van Wright te liggen. Maar de man zelf lijkt zich geen zorgen te maken over de situatie

"Ik wil geen geld, ik wil geen roem, ik wil geen aanbidding. Ik wil gewoon met rust gelaten worden ... Ik zal nooit meer ooit op camera worden gezet. "

Als we het einde van deze controverse van een week bereiken, is het bijna zeker dat Craig Wright niet Satoshi Nakamoto is. Maar de vragen blijven: wie is Satoshi Nakamoto? Waar is Nakamoto nu? Zal de volgende kandidaat die beweert dat hij / zij / zij / zij / zij / zij / zij een dwingender geval zijn? De tijd zal het leren.

Uitgelichte afbeelding: ulchik74 / Deposit Photos
Craig Wright: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Digitale handtekening: Julia Tim / Deposit Photos

Is Craig Wright de man achter Bitcoin?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.