Hoe werkt DNS?

[ware_item id=33][/ware_item]

Wat betekent DNS?


Het Domain Name System (DNS) fungeert als de telefoonlijst van internet. In plaats van telefoonnummers communiceren computers met behulp van numerieke adressen die IP-adressen worden genoemd en die eruitzien als 192.168.1.1.

Cijfers zijn prima voor computers, maar mensen kunnen ze niet goed onthouden. Stel je voor dat je moet weten dat je 172.217.24.196 moet typen om Google te bereiken. En dat is slechts één site - er zijn er miljoenen meer op internet! Je hebt een geweldig geheugen of een enorm notebook nodig en heel veel geduld om ze allemaal te onthouden. Herinner je al de telefoonnummers van je vrienden?

DNS lost het geheugenprobleem op omdat het een manier biedt voor een computer om een ​​voor mensen leesbare naam (zoals www.expressvpn.com) te accepteren en om te zetten in een IP-adres.

Tot nu toe is het goed, maar hier is het addertje onder het gras: om erachter te komen welk IP-adres bij welke naam hoort, moet u een DNS-server vragen. Standaard gebruikt u hoogstwaarschijnlijk de DNS-servers van uw internetprovider (ISP) en daarom vraagt ​​u hun DNS-server om het IP-adres voor u te vinden.

Het probleem is dat u uw ISP moet vertellen met wie u wilt praten om het gewenste IP-adres te vinden. Dus hoewel ze misschien niet zien wat u naar en van die site verzendt, weten ze welke sites u hebt geprobeerd of wilde bezoeken, omdat u het IP-adres van die site hebt opgezocht.

Wat kunnen DNS-internetproviders zien wanneer u een website bezoekt?

Denk aan DNS zoals het bellen van directory-vragen (we gaan ervan uit dat dit nog steeds een ding is !?). De operator zal u vragen wie u zoekt en hij zal u dan het telefoonnummer van die persoon geven. Als u ze niet de naam geeft, kunnen ze dat telefoonnummer natuurlijk niet opzoeken.

Maar dat is niet alles; het telefoonbedrijf kent ook de volgende metagegevens:

  • Wie je wilt bellen (omdat je het hen hebt verteld)
  • Hoe laat u het verzoek heeft gedaan
  • Waarschijnlijk uw telefoonnummer en waar u vandaan hebt gebeld

Alles bij elkaar kunnen ze zeggen: "Een persoon met telefoonnummer xxx belde om 18.05 uur op 18 september 2017 en vroeg naar het telefoonnummer van John Smith". Dat is nogal veel informatie over jou.

Wat erger is, is dat een derde ervan kan uitgaan dat als je belt om telefoonnummers op te vragen voor een nummer van John Smith, je ook wilt spreken met John Smith - en het is heel goed mogelijk dat hij een persoon is die interessant is voor iemand die bespioneert je.

Maar hoe verhouden directoryvragen zich tot een op internet gebaseerd scenario? Als u www.expressvpn.com wilt bezoeken, gebeurt het volgende:

  • Typ de URL in uw browser
  • Uw computer stuurt een verzoek naar uw DNS-server om het IP-adres te vragen
  • De DNS-server zal het IP-adres vinden en terugsturen naar uw computer

De DNS-server kan zien dat een computer op IP-adres 192.168.1.1 het IP-adres voor www.expressvpn.com op 18 september 2017 om 19:06 uur heeft opgezocht.

De enige reden waarom uw computer zou proberen die naam op te zoeken, is als u er verbinding mee probeert te maken. Dus, net als de telefoonnummeranalogie, kan ervan worden uitgegaan dat het een website is die u wilt bezoeken.

Bescherm uw DNS-verkeer met ExpressVPN

Het goede nieuws is dat wanneer u verbinding maakt met ExpressVPN, onze servers al uw DNS-aanvragen verwerken, niet uw ISP.

Omdat ExpressVPN uw verkeer beveiligt, weet uw ISP zelfs niet of u een DNS-verzoek indient. We registreren nooit DNS-aanvragen en wanneer we namens u een naam opzoeken, is alles wat een andere DNS-server kan zien ons serveradres - zij kunnen u nooit zien.

Omdat iedereen op dezelfde server dezelfde DNS-server deelt als u, komen alle aanvragen uit één bron en worden uw verzoeken gecombineerd met die van anderen. Zelfs als iemand geïnteresseerd zou zijn in DNS-verkeer, zouden ze geen specifieke gebruiker kunnen isoleren.

Laten we het scenario voor het opvragen van mappen opnieuw doornemen, maar deze keer voor een gebruiker beveiligd met ExpressVPN:

  • Typ www.expressvpn.com in uw browser
  • De DNS-lookup gaat naar een ExpressVPN DNS-server
  • Uw ISP kan het niet zien of zelfs identificeren als DNS-verkeer
  • Onze DNS-server doet het verzoek namens u

Hoe dit er vervolgens uitziet voor een andere DNS-server is: Een ExpressVPN-server vroeg het adres voor www.expressvpn.com om 19:09 uur op 18 september 2017. Kortom, het vertelt hen niets over wie het verzoek daadwerkelijk heeft gedaan, en dus uw privacy is beveiligd.

Hoe werkt DNS?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.