Facebook’s cryptocurrency laat regeringen door elkaar lopen

[ware_item id=33][/ware_item]

Een witte muntvormige cirkel op een paarse achtergrond. Binnen de muntvormige cirkel zijn de drie golvende lijnen van het Weegschaal-logo.


Er zijn meer dan 2.000 cryptocurrencies, tokens en blockchain-instrumenten die gewoonlijk op meer dan 250 platforms over de hele wereld worden verhandeld. Sommige van deze valuta's worden gecreëerd door pseudonieme personen zoals Bitcoins Satoshi Nakamoto, terwijl andere worden bedacht door wonderkinderen, startups, grote technische bedrijven of zelfs overheden. Bijna geen van hen krijgt aandacht. Tot vorige week had geen enkele zittende Amerikaanse president ooit het woord 'Bitcoin' gebruikt.

Weegschaal stijgt

Maar toen Facebook, na veel speculeren en wachten, zijn eigen cryptocurrency aankondigde, genaamd Libra, reageerden overheden snel. In India hebben politici duidelijk gemaakt dat "dit niet iets is waar we ons prettig bij voelen", terwijl de Amerikaanse senator Sherrod Brown, samen met vele andere collega's van beide kanten van het politieke spectrum, er snel op wees "we kunnen Facebook niet toestaan ​​een risicovolle nieuwe cryptocurrency van een Zwitserse bankrekening zonder toezicht. ”

Kremlin-econoom Vladislav Ginko voegde eraan toe dat 'de Weegschaal van Facebook geen andere mogelijkheid heeft dan te worden geblokkeerd op Russisch grondgebied', terwijl de Duitse Europarlementariër Markus Ferber waarschuwde dat Facebook een 'schaduwbank' zou worden. Binnen een maand na zijn oprichting had de Amerikaanse president Donald Trump kritisch gewogen op Twitter, toen democratische leden van de Tweede Kamer de Keep Big Tech Out of Finance Act voorstelden.

In de cryptocurrency-gemeenschap zelf heeft het project niet zoveel golven gemaakt. Maar hoe meer regeringen hun bezorgdheid uitten, des te meer enthousiastelingen van open, toestemmingloze alternatieven voor Weegschaal begonnen hun wenkbrauwen op te trekken. Waarom slaagde Facebook erin om zo'n sterke en beknopte kritiek uit te lokken, terwijl Bitcoin dat niet had gedaan? Zou het Libra echt lukken om een ​​algemeen verbod in de VS en Europa tegen te komen, terwijl Bitcoin legaal zou blijven? Zou Libra slagen in een brede acceptatie waar Bitcoin had gefaald?

Weegschaal als een bedreiging

Facebook is ook niet de eerste grote organisatie die zijn eigen munt heeft gelanceerd. JP Morgan Chase kondigde zijn eigen cryptocurrency aan in februari van dit jaar, terwijl betaling startup Circle, ondersteund door Goldman Sachs, in september 2018 een token lanceerde. Facebook-concurrent Telegram heeft naar verluidt 1,7 miljard USD opgehaald om zijn eigen token TON te bouwen.

Het lijkt erop dat Facebook, in tegenstelling tot Bitcoin of een van zijn privé-concurrenten, snel een zenuw heeft geraakt in de politiek goed verbonden financiële kringen. Net als Bitcoin daagt het niet alleen het banksysteem uit, maar ook de hegemonie van de Amerikaanse dollar door een systeem te bouwen dat is losgekoppeld van de Federal Reserve en commerciële banken. Hoewel Facebook heeft aangekondigd dat zijn valuta, net als de speciale trekkingsrechten (SDR) van het IMF, aanvankelijk wordt ondersteund door een mandje met nationale valuta, is het niet gekoppeld aan door de overheid uitgegeven geld en kan het vrij tegen hen zweven, mogelijk ook ondersteund door goud of onroerend goed in de toekomst.

De macht van een financieel systeem overhandigen aan een technologisch conglomeraat dat een land op elk moment kan verlaten voor een Caribisch belastingparadijs, boeit beleidsmakers zeker nergens. Als Facebook bovendien zijn eigen betalingsgateways beheert, verliezen overheden de mogelijkheid om het bedrijf te bestraffen of te dwingen om te voldoen aan de lokale wetgeving, of het nu gaat om privacybescherming in Canada, hulp bij wetshandhaving in Rusland of haatdragende taal in Duitsland.

Waarom weegschaal gewoon zou kunnen slagen

Er is een gevoel dat Facebook een aanzienlijk aantal mensen zal kunnen overtuigen om Weegschaal te gebruiken, in tegenstelling tot andere cryptocurrencies die tegenwoordig bestaan. Het brede gebruikersbestand van Facebook is een indicatie. Whatsapp, het meest gebruikte product van het bedrijf, heeft meer dan 1,5 miljard gebruikers. Het uitrusten van de telefoons van deze 1,5 miljard gebruikers met een handige digitale portemonnee is mogelijk de sleutel tot een "vierde industriële revolutie".

Maar het kan ook een technocratische dystopische nachtmerrie blijken te zijn. Hoewel Facebook er misschien niet op uit is om ons direct te onderdrukken, zal gedetailleerde kennis van onze koopgewoonten naast onze sociale kringen en persoonlijke interesses een enkel bedrijf in staat stellen een ongekende hoeveelheid gegevens te verzamelen van elke transactie.

Geld heeft intense netwerkeffecten. Wij accepteren als betaling wat onze collega's ook accepteren als betalingen, vooral voor huur, transport en voedsel. De "Zuckbucks" zijn misschien moeilijker voor ons om te ontsnappen dan het sociale netwerk. Als Libra zijn koopkracht beter kan behouden dan fiat-valuta's, kan dit onweerstaanbaar zijn voor miljarden mensen in opkomende markten. Facebook, in tegenstelling tot de economen bij centrale banken, heeft misschien geen zin om gebruikers met inflatie weg te jagen.

Het pad naar adoptie zal echter zeer moeilijk zijn, zelfs voor Facebook. Geen enkele bank is aangemeld als partner van Libra, en zowel Mastercard als Visa hebben zich teruggetrokken uit het project, waardoor de belofte (voorlopig) van mensen die aan boord kunnen springen met een creditcard wordt ontnomen. En voor velen vormt het feit dat weegschaal niet één op één aan een bekende valuta is gekoppeld, een risico - maar er zijn die gevestigd in landen zonder een stabiele valuta die zich tot dit aspect aangetrokken voelen.

Kan het net zo vet zijn als Bitcoin?

De mogelijkheid om gemakkelijk geld in te wisselen voor Weegschaal zal waarschijnlijk het succes ervan bepalen of breken.

Stel dat een gebruiker in de VS Weegschaal koopt met een creditcard en de Weegschaal overzet naar een familielid in het buitenland. Hoe kan Libra snel en goedkoop worden verzilverd? Elke lokale partner zal zich moeten houden aan dezelfde lokale wetten die andere betalings- en betalingsplatforms verbieden, zoals de onrustige Whatsapp Payments. Om lokale geldwisselaars op de grijze markt te overtuigen om Weegschaal te behandelen zoals elektronisch geld brengt zijn eigen risico's met zich mee en vereist dat Weegschaal contant-achtige eigenschappen heeft, zoals een draagbaar instrument zijn met onomkeerbare, pseudonieme transacties.

Degenen die gebruik maken van en pleiten voor het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn bekend met deze problemen en beperkingen. Bitcoin heeft veel politiek debat kunnen ontwijken omdat er niets aan te doen is. Elke wisselaar is verantwoordelijk voor zijn eigen klanten en transacties, maar niemand kan verantwoordelijk worden gehouden voor het systeem als geheel.

Facebook is slechts een van de vele leden van de in Zwitserland gevestigde Libra Foundation, maar het bedrijf heeft het publiek er al niet van overtuigd dat dit een project is waar ze geen controle over hebben. Facebook zal politiek en economisch gericht zijn op elke juridische inbreuk van Libra, en zonder Bitcoins gewaagde bereidheid om wetgeving en financiën te negeren, is Libra gewoon een andere Fintech-app.

Facebook's cryptocurrency laat regeringen door elkaar lopen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.