De populariteit van FaceApp veroorzaakt privacykwesties, maar wanneer zullen we leren?

[ware_item id=33][/ware_item]

Het FaceApp-logo, met hoorns.


De kans is groot dat je onlangs foto's van vrienden en familiejaren in de toekomst tegenkomt, dankzij de virale foto-app FaceApp.

De app, die voor het eerst bekend werd in 2017, heeft een comeback gemaakt dankzij de populaire #FaceAppchallenge, gevoed door beroemdheden die een weergave uploaden van hoe hun toekomstige zelf eruit zou kunnen zien.

Bekijk dit bericht op Instagram

Wanneer u een reis naar het jaar 3000 maakt.

Een bericht gedeeld door Jonas Brothers (@jonasbrothers) op 16 juli 2019 om 14:38 uur PDT

Maar ondanks de schijnbaar onschadelijke aard van de sociale media-trend, kwamen privacykwesties naar voren na een tweet (nu verwijderd) door beveiligingsonderzoeker Joshua Nozzi.

Een verwijderde Joshua Nozzi Tweet over Faceapp.

Sindsdien publiceerde Joshua een soort verontschuldiging en zei dat hij "ten onrechte de beschuldiging had gepost zonder het eerst te hebben getest." Maar veel publicaties hebben die tweet opgepikt, met één die luidde dat "Russen al je oude foto's bezitten".

De kwestie trekt nu de aandacht bij de hoogste echelons van de Amerikaanse regering, waarbij Chuck Schumer, een minderheidsleider uit de Senaat, een officieel verzoek aan de FBI doet om een ​​nationaal veiligheidsonderzoek naar FaceApp uit te voeren.

Is het privacygedrag van FaceApp echt??

Het kernteam van FaceApp, inclusief de CEO en ontwikkelaars, opereert vanuit St. Petersburg, wat (uiteraard) niet helpt en het belangrijkste punt van discussie is voor de meeste afwijkende stemmen.

De gebruiksvoorwaarden van de app doen weinig om de zorgen weg te nemen. Als u FaceApp downloadt en zich aanmeldt, verleent u het bedrijf “een eeuwigdurende, onherroepelijke, niet-exclusieve, royaltyvrije, wereldwijde, volledig betaalde, overdraagbare, sublicentieerbare licentie voor het gebruiken, reproduceren, wijzigen, aanpassen, publiceren, vertalen, creëren afgeleide werken van, distribueren, openbaar uitvoeren en uw gebruikersinhoud en elke naam, gebruikersnaam of gelijkenis die in verband met uw gebruikersinhoud wordt verstrekt in alle mediaformaten en kanalen die nu bekend zijn of later zijn ontwikkeld, weergeven zonder compensatie voor u. "

En het privacybeleid gaat nog een stap verder: "door u te registreren en de Service te gebruiken, stemt u in met de overdracht van informatie naar de VS of naar een ander land waar FaceApp, zijn gelieerde ondernemingen of serviceproviders faciliteiten onderhouden."

TL; DR: FaceApp is eigenaar van al uw inhoud

Eenmaal geüpload, bezit FaceApp al uw inhoud en kan deze overbrengen naar servers in landen waar deze fysiek aanwezig is (lees: Rusland). Wat meer is, het heeft de vrije hand om ermee te doen wat het leuk vindt, inclusief het wijzigen, verspreiden of openbaar weergeven.

Als u hier niet tevreden over bent, kunt u niet veel anders doen dan het verwijderen van de app en het nooit meer gebruiken. Een deel van de serviceovereenkomst ziet af van uw recht om het bedrijf voor de rechtbank te dagen.

Ja, de voorwaarden en implicaties voor de privacy zijn ernstig. Maar is het bedrijf echt een stroman voor de Russische overheid, op een missie om het persoonlijke leven van miljoenen Amerikanen binnen te vallen?

Niet helemaal, zeggen beveiligingsonderzoekers Elliot Anderson en Will Strafach. Ze stellen dat er "geen bewijs" is dat FaceApp de volledige camerarollen van gebruikers uploadt naar externe servers. Elliot heeft in een verklaring aan NBC News toegevoegd dat "deze app over het algemeen niet veel gegevens van de gebruiker vraagt."

In een verklaring aan TechCrunch ging FaceApp's CEO Yaroslav Goncharov rechtstreeks in op de controverse en beschuldigingen van privacyinbreuk.

Hij verklaarde dat "we geen gebruikersgegevens verkopen of delen met derden," en voegde eraan toe dat "alle FaceApp-functies beschikbaar zijn zonder in te loggen, en je kunt alleen inloggen vanuit het instellingenscherm. Als gevolg hiervan logt 99% van de gebruikers niet in; daarom hebben we geen toegang tot gegevens die een persoon kunnen identificeren. "

De cloudinfrastructuur van de app bevindt zich ook niet in Rusland, waarbij het bedrijf een combinatie van Amazon Web Services en Google Cloud gebruikt om zijn AI-bewerkingstechnologie overeind te houden.

Dus hoewel je onhandige selfies waarschijnlijk geen deel zullen uitmaken van een enorme database die wordt gecontroleerd door de KGB, onthult de FaceApp-controverse potentiële privacykwesties in onze omhelzing van all things tech.

Maar hoe zit het met mijn privacy?

De ongelukkige realiteit is dat we niet genoeg doen om technologiebedrijven verantwoordelijk te houden voor de gegevens die ze vragen.

Hoe vaak heb je haastig alle naar voren gebrachte app-machtigingen geaccepteerd, in een haast om je selfie te bewerken met het nieuwste kattenfilter? Waarschijnlijk verleent u de app expliciet toestemming om meer informatie te controleren en te verzamelen dan absoluut noodzakelijk is.

In feite is er vrijwel geen verschil tussen FaceApp en Facebook's servicevoorwaarden, die het bedrijf ook een 'niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie verlenen voor het hosten, gebruiken, distribueren, wijzigen, uitvoeren, kopiëren, openbaar uitvoeren of weergeven, vertalen en afgeleide werken van uw inhoud maken. "

Laten we niet vergeten dat de kern van het Cambridge Analytica-schandaal een schijnbaar onschuldige quiz-app was met de naam 'thisisyourdigitallife'. Velen accepteerden al snel alle overeenkomsten met eindgebruikers met een gedachte aan wat dat zou kunnen omvatten. In het proces kregen gewetenloze ontwikkelaars toegang tot de persoonlijke gegevens van 87 miljoen mensen.

Er is geen twijfel dat technologiebedrijven meer kunnen doen om gebruikers te helpen begrijpen waar ze aan beginnen. Maar wat is de reden voor hen om dit te doen wanneer het hele model afhankelijk is van een zeer invasief raamwerk van gegevenspunten voor precieze advertentietargeting?

Natuurlijk is er af en toe een schandaal dat uitbarst en verontwaardigde gebruikers berichten op dezelfde platforms pleisteren als waar ze een hekel aan hebben. Maar de nieuwscyclus gaat verder en wij ook. Er zijn rekeningen om te betalen en banen om naar terug te keren. Onze privacy kan nog een dag wachten.

De populariteit van FaceApp veroorzaakt privacykwesties, maar wanneer zullen we leren?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.