De geheime codes die niemand kan kraken

[ware_item id=33][/ware_item]

De geheime codes die niemand kan kraken


Weet je nog op school, toen jij en je beste vriend geheime notities in de klas in code zouden uitwisselen? Jullie twee dempen giechelen omdat je wist dat zelfs als de leraar je krabbels in beslag nam, ze het niet zou kunnen lezen ...

Hoewel je eigen cijfers waarschijnlijk vrij eenvoudig waren en je leraar ze kon hacken als ze dat wilden, was het nog steeds een leuk geheim om te delen. Codes zijn geheim, een mysterie dat de innerlijke schatzoeker in ons allemaal aanspreekt - daarom proberen we ze graag op te lossen.

Maar ongelooflijk, sommige codes lijken niet te kraken, zelfs met het gebruik van geavanceerde supercomputers. Natuurlijk zijn er bruikbare en niet-logische (lees: saaie) codes die we niet kunnen kraken (zoals sterke AES-codering), maar er zijn andere die veel interessanter en mysterieuzer zijn ...

Bekijk hieronder drie van de grootste breinbrekers en probeer ze eens als je zin hebt om je hoofd in knopen te zetten!

Wat is het Kryptos-beeldhouwwerk?

Het is logisch dat de CIA hun eigen stuk crypto-kunst in gebruik heeft genomen dat trots uit de voorkant van hun hoofdkantoor in Langley staat.

Het Kryptos-sculptuur, gebouwd in 1990, is niet alleen een bewijs van de cryptografen die achter die schermen op dezelfde grond werken, maar maakt ook een opvallend stuk op de natuur geïnspireerde kunst.

Vier verschillende puzzels vormen Kryptos, en hoewel een interne CIA-analist de eerste drie in 1998 heeft opgelost, blijft het antwoord op de vierde onbekend.

De kunstenaar achter Kryptos gaf eerder aanwijzingen over hoe de laatste puzzel op te lossen - zoals in 2014 toen hij zei dat de 64e tot 74e karakters, wanneer ontcijferd, de woorden ‘BERLIJN KLOK’ spellen - maar het mysterie achter het beeld blijft.

Denk je dat je hebt wat nodig is om Kryptos op te lossen? Zie het raadsel hier.

Het Voynich-manuscript is echt oud en verwarrend

Deze is voor alles wat je opkomende kruidendokters daar is. Het Voynich-manuscript is een boek van 240 pagina's dat wetenschappelijk dateert uit de jaren 1400.

De moderne ontdekking was in 1921 toen Wilfrid Voynich het kocht van een antiekwinkel. Het manuscript is met de hand geschreven in een vreemde, niet-geïdentificeerde tekst, vergezeld van een verscheidenheid aan illustraties: voornamelijk kruiden, maar ook astrologisch en van de menselijke vorm.

Het boek is door vele handen gegaan, hoewel de maker van de tekst onbekend is. Er zijn natuurlijk speculaties geweest, zoals Roger Bacon, een 13e-eeuwse broeder; Giovanni Fontana, een ingenieur wiens illustraties enigszins op die in het manuscript lijken; en zelfs Voynich zelf, in een uitgebreide fabricage - hoewel dit vrijwel ongetwijfeld onjuist is gebleken vanwege de datering met koolwaterstoffen.

Bekijk het Voynich Manuscript online in het Beinecke Rare Book & Manuscriptbibliotheek om het in al zijn glorie te zien.

Een dode vertelt geen verhalen: The Somerton Man

In 1948 werd een goed passende dode man gevonden zittend op een strand met een onverlichte sigaret op zijn kraag. Hij had geen identificatie, slechts enkele bezittingen en een vreemde uitdrukking uit een boek scheurde zorgvuldig zijn zak met de tekst "Tamam Shud".

De rippende Tamam Shud kwam uit een boek genaamd Rubáiyát van Omar Khayyam, dat onderzoekers later in een auto zouden vinden. De eigenaar van het voertuig had geen idee hoe het daar kwam en, vreemdeling nog, de laatste pagina ontbrak en vervangen door een wirwar van letters.

Was dit een cijfer van de dode man? Er stond een telefoonnummer in de krabbels, maar de dame waartoe het behoorde, ontkende elke kennis van de mysterieuze dode man ... Heel vreemd!

Ondanks het verstrijken van 70 jaar moeten de identiteit van de Somerton Man, een doodsoorzaak en het cijfer nog worden bepaald. Er is zelfs een mogelijke liefdesdraai bij betrokken.

Kun jij het Somerton Man-mysterie oplossen?

Wat is je favoriete onkraakbare code?

Mensen houden van een mysterie. En het is fascinerend om te horen dat veel raadsels onbeantwoord blijven. Komt dit door een perfecte beveiliging? Is zoiets mogelijk?

Kent u nog lang onopgeloste puzzels? We horen ze graag in de reacties hieronder!

De geheime codes die niemand kan kraken
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.