Cryptojacking: wat is het en hoe bescherm ik me ertegen?

[ware_item id=33][/ware_item]

Een illustratie van een laptop en een pick ax.


De term 'cryptocurrency', een combinatie van 'cryptography' en 'currency', verwijst naar het feit dat cryptocurrencies een vorm van digitaal geld zijn dat cryptografische sleutels gebruikt om de rekeninghouders te identificeren en handtekeningen om transacties te authenticeren. Cryptocurrencies komen alleen in omloop via 'mining', een proces dat zowel wordt gebruikt voor het maken van nieuwe valuta-eenheden als het beveiligen van het grootboek tegen geknoei.

Het mijnbouwproces omvat meestal krachtige, krachtige computers, die mijnwerkers gebruiken om met elkaar te concurreren om beloningen te oogsten. Voordat cryptocurrencies zo populair werden als ze nu zijn, was het mogelijk om ze te minen met reguliere computers. Nu worden cryptocurrencies zoals Bitcoin echter meestal gedolven in uitgestrekte boerderijen met honderden computers die tegelijkertijd en 24 uur per dag werken.

Foto: Wikimedia

Met zijn enorme schaalgroei is cryptocurrency-mining een zeer dure aangelegenheid geworden, waarvoor steile hoeveelheden kapitaal nodig zijn voor de initiële infrastructuur en hoge terugkerende maandelijkse facturen. Dit heeft ertoe geleid dat dubbelzinnige hackers tijdelijke oplossingen zoeken in de vorm van cryptojacking.

Wat is cryptojacking?

Simpel gezegd is cryptojacking het illegale gebruik van apparaten van derden, zoals laptops, tablets of smartphones om in het geheim cryptocurrency te ontginnen zonder medeweten of toestemming van eigenaren van apparaten. Dit type kwaadaardige hack steelt een deel van de bronnen van uw computer en wijdt het aan het oplossen van cryptografische puzzels namens de hacker.

Als slachtoffer van cryptojacking zul je opgezadeld worden met alle kosten, zoals hoge elektriciteitsrekeningen en inefficiënte systeemprestaties, zonder dat je de vruchten plukt. Onnodig te zeggen dat het een situatie is die u liever vermijdt.

Veel cryptojacking-software is subtiel ontworpen, zodat gebruikers niet merken dat er iets mis is. Het is tenslotte niet de gewoonte om de systeemprestaties constant te controleren en de processen in ons systeemvak te onderzoeken. Als onze apparaten langzamer werken dan normaal, geven we de schuld aan de nieuwste software-update of wijzen we op de tientallen tabbladen die in onze browser zijn geopend. En als onze koelventilator vaker wordt ingeschakeld dan voorheen, gaan we ervan uit dat ons apparaat moet worden geüpgraded of onderhouden.

Het zijn echter waarschijnlijk deze subtiele tekens die wijzen op de aanwezigheid van cryptojacking-software.

Hoe detecteer ik cryptojacking?

Als je het gevoel hebt dat je het slachtoffer bent geworden van een cryptojacking-schema, controleer dan eerst het CPU-gebruik.

Voor Mac-gebruikers, ga eenvoudig naar Lanceerplatform > Activiteitenmonitor > CPU.

Voor Windows-gebruikers, open Taakbeheer > Processen > CPU.

Een CPU die op normale niveaus draait, zou er ongeveer zo uit moeten zien:

Als uw systeemgebruik hoog is, ondanks minimaal gebruik van processen en apps, is het mogelijk dat u het slachtoffer bent geworden van een cryptojacking-schema.

Andere veelbetekenende tekenen van cryptojacking zijn oververhitte CPU's en consistente laggy-prestaties.

Hoe kan ik me beschermen tegen cryptojacking?

Schadelijke programma's die zijn ontworpen om verborgen cryptocurrencies op uw apparaat te ontginnen, verspreiden zich net als elk ander virus of malware. Vandaar dat bescherming tegen hen vereist dat men zich houdt aan voorzichtige beveiligingspraktijken.

Om te beginnen betekent dit afzien van klikken op koppelingen in e-mails die zijn verzonden door mensen die u niet kent of niet vertrouwt. Het is ook belangrijk om uw apparaten te allen tijde bijgewerkt te houden (we raden aan automatische updates in te schakelen) en alleen software of apps van officiële marktplaatsen te installeren.

Er zijn ook enkele browser-add-ons die beweren te beschermen tegen cryptocurrency-mining. Om te beginnen heeft de Opera-browser een ingebouwde bescherming die beschermt tegen deze dreiging, vergelijkbaar met ad-blockers op webpagina's.

Als u liever bij Chrome blijft, kunt u de No Coin-extensie downloaden, terwijl Firefox-gebruikers de NoMiner-add-on kunnen gebruiken.

We raden ook aan een robuust antivirusproduct te gebruiken, ervoor te zorgen dat u het regelmatig bijwerkt en om de paar weken een diepe scan uitvoert. Ad blockers zoals uBlock Origin en Adblock Plus bieden ook bescherming.

Is wijdverspreid?

De hoeveelheid cryptocurrency die kan worden gedolven vanaf een enkel apparaat is nogal minuscuul, maar wanneer cryptojacking-software honderdduizenden apparaten bereikt, wordt het zeer lucratief. Bovendien brengt het nul kosten met zich mee voor de hacker.

Dat is precies waarom cryptojacking veel gebruikelijker is dan je zou denken. De Federal Trade Commission waarschuwt hiertegen en dringt er bij gebruikers op aan om rekening te houden met "oplichters die uw computer als hun virtuele geldautomaat gebruiken." In 2017 verklaarde Fortune cryptojacking de "volgende grote cybersecurity-bedreiging." met dubieuze code die in staat is om Monero een paar jaar geleden op te duiken.

Cryptojacking zal waarschijnlijk niet snel op magische wijze verdwijnen, en hackers kunnen misschien nog ingenieusere methoden bedenken om onze systeembronnen voor hen te extraheren. Zolang u echter voorzichtig en alert blijft, is het zeker mogelijk om de schadelijke effecten te voorkomen.

Aan de andere kant, als je wat van je overtollige computerbronnen wilt delen om een ​​goed doel te helpen, kijk dan op Doneer je tabblad.

Cryptojacking: wat is het en hoe bescherm ik me ertegen?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.