9 dingen die u kunt doen met een thuisserver

[ware_item id=33][/ware_item]

Het startpictogram van internet. Maar groter. En rood.


Uw eigen server thuis uitvoeren kan goedkoop zijn en vereist alleen basiskennis van de opdrachtregel. Een oude laptop kan zonder fysieke aanpassingen worden omgezet in een server, en zelfs een bescheiden desktop uit de winkel zou in staat zijn om eenvoudig alle onderstaande applicaties uit te voeren zonder veel moeite.

De redenen voor het opzetten van een dergelijk systeem kunnen enorm verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen geloven dat een computer die u bezit, instelt en fysiek thuis houdt de enige server is die u volledig kunt vertrouwen, vooral wanneer deze wordt gebruikt voor het opslaan van gevoelige informatie zoals cryptografische sleutels, persoonlijke gegevens of Bitcoin. Velen zijn meer comfortabel met deze optie dan het gebruik van een provider zoals Dropbox.

In andere gevallen kan de prestaties er ook toe doen. Als uw persoonlijke muziek- en filmbibliotheek te groot is voor uw laptop, kan het in de cloud houden betekenen dat u te maken krijgt met lage internetsnelheden. Een internetstoring thuis zou ook de toegang tot uw films blokkeren.

Hier zijn enkele ideeën over wat u met uw thuisserver kunt doen:

1. Bewaar persoonlijke bestanden

U kunt gegevens op de harde schijf van de server delen met wie u maar wilt. Dat kan handig zijn als je bestanden beschikbaar wilt maken voor anderen zonder via Dropbox te gaan. U kunt dit ook beperken tot alleen computers binnen uw thuisnetwerk, waardoor het eenvoudig is om bestanden tussen familieleden te delen. De snelheidsverbeteringen zullen merkbaar zijn, vooral voor grote bestanden.

Als alternatief voor een full-sized server kunnen sommige externe harde schijven ook fungeren als een "netwerk-aangesloten opslag" -eenheid.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
$$$

2. Host een persoonlijke website

Tenzij u miljoenen vertoningen per maand heeft of aan de rand van de wereld woont, zal elke oude laptop op dezelfde manier presteren als uw cloudprovider. Zoiets als een WordPress- of Jekyll-site kost u niets en presteert goed. Dit is geweldig voor het hosten van uw contactgegevens, coderingssleutels en links naar uw sociale media. En u kunt het ook gemakkelijk als een uiensite uitvoeren!

moeilijkheid
Kosten
Privacy
✱✱ $

3. Gebruik SecureDrop

Als u bestanden veilig en anoniem moet accepteren, bijvoorbeeld in uw hoedanigheid van journalist, dan zult u SecureDrop erg nuttig vinden. SecureDrop is als een dode mailbox in het bos waaraan iedereen anoniem bestanden kan toevoegen. U kunt SecureDrop ook gebruiken om met uw bronnen te communiceren. Hoewel de software ook veilig in de cloud kan worden gebruikt, maakt het installeren op een machine in de buurt van jou het gemakkelijker te vertrouwen dat niemand er mee heeft geknoeid.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
✱✱✱ $

4. Heb je eigen chatserver

Toegegeven, de berichtenservice Jabber / XMPP heeft de afgelopen jaren een behoorlijk aantal gebruikers verloren, vooral vanwege de slechte prestaties op mobiele apparaten. Maar de waarheid is dat geen enkel ander berichtenprotocol voldoet aan alle voorwaarden om goed getest te zijn, goed gecontroleerde encryptie te hebben en te kunnen werken zonder het gebruik van een derde partij. Als je niet alleen wilt dat je chats worden gecodeerd, maar ook je metadata worden beschermd, is Jabber de juiste keuze. Het kan ook via een uienserver worden uitgevoerd.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
✱✱ $

5. Voer uw eigen e-mailserver uit

Als het je lukt om je eigen mailserver te runnen, ben je zo hardcore als een voorstander van privacy. Vanwege de prevalentie van spam is het erg moeilijk om e-mail van uw eigen server te accepteren. Het is ook niet eenvoudig om de coderingsprotocollen goed te configureren. Rekwisieten voor jou!

moeilijkheid
Kosten
Privacy
✱✱✱✱✱ $$$

6. Maak uw eigen VPN

Een thuis-VPN verschilt voornamelijk van een commerciële VPN-provider doordat er maar één serverlocatie is: uw huis. Met uw eigen VPN kunt u veilig internetten, waar u ook bent - op voorwaarde dat u uw thuis-ISP kunt vertrouwen. Uw verkeer wordt echter niet gemengd met dat van anderen, wat betekent dat sommige van de privacyvoordelen van een commerciële VPN er niet zijn. U mist ook een gebruikersinterface (UI) en apps voor al uw apparaten, maar een thuis-VPN kan u helpen op afstand toegang te krijgen tot uw persoonlijke bestanden en IoT-apparaten.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
✱✱✱ $

7. Voer een Tor-knooppunt uit

Afhankelijk van uw bereidheid om bij te dragen aan het Tor-netwerk en de wettigheid ervan in uw eigen rechtsgebied, kunt u uw Tor-knooppunt configureren als een relais of een exit-knooppunt. Als het een exit-knooppunt is, laat je anderen je thuisnetwerk gebruiken om op internet te surfen alsof het hun eigen netwerk is. Dit helpt hen anoniem te zijn. Als het slechts een relais is, doneert u uw bandbreedte aan het netwerk, maar wordt al het verkeer in en uit uw huis gecodeerd.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
$$$

8. Stel een Bitcoin-knooppunt in

Als u Bitcoin bezit en zich zorgen maakt of de regels van Bitcoin worden gevolgd, kunt u een Bitcoin-knooppunt instellen. Op deze manier kunt u controleren, zonder anderen te vertrouwen, hoeveel Bitcoins er zijn en dat ze allemaal worden uitgegeven door hun rechtmatige eigenaars. Als u Bitcoin als betaling ontvangt, kunt u uw knooppunt gebruiken om te controleren of het geld in uw portemonnee is aangekomen. Het is ook heel gemakkelijk om achter Tor te rennen.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
$$

9. Voer een Lightning-knooppunt uit

Als u regelmatig kleine Bitcoin-betalingen uitvoert en ontvangt, zal een Lightning-knooppunt u helpen hun snelheid aanzienlijk te verhogen en hun kosten te verlagen. Om een ​​Lightning-knooppunt te gebruiken, hebt u ook een Bitcoin-knooppunt nodig, maar heel weinig extra opslag- of computercapaciteit. Net als veel andere services, kunt u dit knooppunt ook achter Tor uitvoeren.

moeilijkheid
Kosten
Privacy
$

Een thuisserver is een leuke manier om meer te weten te komen over internet

Het verkrijgen van een thuisserver kan een geweldige leerervaring zijn. Door een nieuw besturingssysteem op uw oude computer te installeren, te leren hoe u de opdrachtregel kunt gebruiken en servers, configuratiebestanden en software kunt configureren, krijgt u te zien hoe internet werkt, houdt u zich aan enkele principes rond privacy en decentralisatie en laat u dit in het algemeen zien hoe slecht je bent.

9 dingen die u kunt doen met een thuisserver
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.