5 redenen waarom u zou moeten zorgen voor uw privacy

[ware_item id=33][/ware_item]

NSA-hoofdkwartier-gebouwNSA-hoofdkantoor in Fort Meade, Maryland


In 2015 gaf de veelgeprezen journalist en privacyadvocaat Glenn Greenwald een spectaculaire TED Talk over het belang van privacy. Hij liet ons zien hoe internet is veranderd van een hulpmiddel voor bevrijding in een hulpmiddel voor naleving. 

Met alle recente ontwikkelingen met de FBI, Apple en codering van de afgelopen weken, dachten we dat het de moeite waard was om even terug te gaan naar de basis en het terugkerende debat over privacy te bezoeken.

Iedereen moet om zijn privacy geven. Dit is waarom.

1. Iedereen heeft iets te verbergen

"Ruzie maken dat je niet om het recht op privacy geeft omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrije meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."
-Edward Snowden

We hebben allemaal iets te verbergen, zelfs als we het ons niet realiseren.

Hier is een voorbeeld:

In een CNBC-documentaire van 2009 zei de toenmalige Google-CEO Eric Schmidt beroemd: “Als je iets doet waarvan je niet wilt dat iemand het weet, moet je het misschien niet in de eerste plaats doen.”

Hij verwees naar hoe Google de zoekopdrachten van gebruikers registreert, wat inhoudt dat 'onschuldige' mensen niets te verbergen hebben. (We komen later bij het ‘onschuldige’ gedeelte.)

Toen CNET Magazine echter een artikel publiceerde met privé-informatie over Schmidt, inclusief zijn inkomen, zijn buurt en zijn politieke donaties, veroordeelde hij de site voor het binnendringen van zijn privacy en stond hij onder controle van Google de site publiekelijk op de zwarte lijst.

Hoewel Schmidt geen wetten overtrof of zijn hand stak in snode activiteiten (althans geen die we wisten), was hij nog steeds blootgesteld en voelde hij de steek van het hebben van delen van zijn privacy - zo simpel en alledaags als er waren -exposed.

2. Massabewaking stelt u in staat anders te handelen

"Een samenleving waarin mensen te allen tijde kunnen worden gevolgd, is een samenleving die conformiteit, gehoorzaamheid en onderwerping kweekt."
-Glenn Greenwald

Heb je ooit iets alleen gedaan, maar zodra je je realiseerde dat je in de gaten werd gehouden, stopte je onmiddellijk of probeerde je je acties te wijzigen om meer in lijn te zijn met wat je normaal vindt?

Ja dat heb je.

als-je-denkt-youre-alone

Schaamte is een krachtige motivator en daarom handelen mensen vaak anders als ze denken dat ze in de gaten worden gehouden.

In de jaren vijftig voerde psycholoog Solomon Asch een reeks nu beroemde experimenten uit over de psychologische effecten van een surveillance-toestand. De resultaten waren verbluffend.

Hij was in staat om te bewijzen hoe mensen zo ingebakken waren in sociale conformiteit dat ze bereid waren de menigte te volgen - zelfs als ze wisten dat de menigte verkeerd was. Erger nog, toen mensen wisten dat ze werden geobserveerd, bleken ze hogere niveaus van stress, angst en twijfel te hebben.

3. De betekenis van privacy verandert

"Privacy is niet langer een" sociale norm "."
-Mark Zuckerberg

De fundamentele betekenis van privacy evolueert. Sommige mensen willen je zelfs laten denken dat het geen recht meer is. Deze mensen hebben het mis.

De waarheid is dat internet verandert wat het betekent om privé te zijn. Wanneer u iets op sociale media plaatst, kiest u wat u wilt delen. We hebben allemaal die vriend die dagelijks verschrikkelijk privé-informatie over zichzelf publiceert, maar dat is het wel hun informatie, en daarom, hun keuze om te posten.

Maar hoe zit het met alle informatie die u niet openbaar wilt maken?

Telkens wanneer u een zoekopdracht in Google typt, wordt die zin opgeslagen. Uw IP-adres krijgt een willekeurige reeks getallen toegewezen die honderdduizenden naamloze bedrijven kunnen gebruiken om aangepaste advertenties weer te geven op basis van uw surfgedrag. De informatie die ze over u hebben, is zo geavanceerd, zo gedetailleerd dat u er ziek van kunt worden.

Je kunt je cookies wissen, je kunt je geschiedenis verwijderen, maar je digitale voetafdrukken blijven voor altijd.

4. Het toezicht evolueert

"Er komt een tijd dat het niet meer is" Ze bespioneren me via mijn telefoon ". Uiteindelijk zal het zijn "Mijn telefoon bespioneert mij". "
-Philip K. Dick

Het feit dat internetreuzen zoals Facebook en Google zettabytes aan zeer persoonlijke gegevens verzamelen, is één ding. De talloze andere sites die uw surfgedrag verzamelen en uw verblijfplaats achter de schermen volgen, zijn er nog een.

Als je een extensie tegen blokkering of tracking hebt gebruikt, heb je gezien hoeveel 'vuil' er online is.

En dat is gewoon krassen op het oppervlak. Hoe zit het met de sites die de informatie gebruiken die ze over u en uw surfgedrag leren om te bepalen hoeveel ze moeten betalen? In 2012 kreeg reissite Orbitz veel negatieve aandacht voor het in rekening brengen van Mac-gebruikers meer voor hotelopties dan pc-gebruikers.

sad-mac-gebruikerSoms is het slecht om een ​​Mac te hebben

Legaal? Kan zijn. Ethische? Echt niet.

Dit is slechts een voorbeeld van wat er gebeurt als bedrijven meer informatie hebben dan ze terecht zouden moeten hebben. Stel je voor dat die informatie dieper gaat dan alleen welke browser je gebruikt of wanneer je je laatste spijkerbroek hebt gekocht.

5. Als het gaat om privacy, kunnen uw acties vandaag u achtervolgen morgen

"Privacy is een inherent mensenrecht en een vereiste om de menselijke conditie met waardigheid en respect te handhaven."
-Bruce Schneier

Het concept vrijheid is inherent aan privacy. Wanneer iemand - of het nu een hacker is die uw identiteit heeft gestolen of een bedrijf dat records heeft van elke site die u bezoekt - voldoende informatie over u heeft, maakt het het voor hen exponentieel gemakkelijker om u te manipuleren.

De vuile waarheid is dat iedereen door zijn internetgeschiedenis op een schurk kan lijken. Denk aan elke forumcommentaar die je ooit hebt achtergelaten, elke site die je ooit hebt bezocht. Elke opmerking die je ooit hebt verwijderd ...

-Bericht verwijderd

Wie wil dat alles wat ze ooit hebben gedaan wordt opgenomen? Elke opmerking klaar om tegen u te worden gebruikt wanneer en wanneer de noodzaak zich voordoet? Stel je de gevolgen voor als dat in ons dagelijks leven zou gebeuren. Alles wat we ooit hebben gezegd of gedaan, opgeslagen in een map, wachtend om tegen ons te worden gebruikt of ons sinister te schilderen.

Het hek in uw voortuin, de sloten op uw slaapkamerdeur, de gordijnen voor uw ramen - dit zijn allemaal pogingen om uw privacy, uw persoonlijke ruimte te beschermen. Dus waarom zou je diezelfde online bescherming niet willen??

Het gaat niet over terroristen die proberen een bomplot te verbergen; het gaat om normale, alledaagse mensen die niet elke onbeduidende kleinigheid van hun leven willen hebben opgeslagen in het publieke domein.

Wat u doet, is uw zaak

Het probleem met de huidige staat van bewaking is dat deze evolueert. Als mensen niet wakker worden en zich realiseren hoe hun burgerlijke vrijheden schaamteloos worden geschonden, zullen de dingen erger worden.

Het wordt meer dan alleen de cookies die bijhouden welke websites u bezoekt of de NSA-agenten die de audiogegevens van uw telefoongesprekken samenstellen; het wordt een sombere toekomst waarin we worden gedwongen ons te conformeren aan een nieuwe normaliteit die de meesten nooit zagen aankomen.

Dit probleem is belangrijk voor ons en we zijn het zat om mensen te zien beweren dat ze onverschillig staan ​​tegenover een van de grootste problemen waarmee we vandaag te maken hebben.

Privacy is een grondrecht. Als het erop aankomt, is iedereen die zegt dat ze niets te verbergen hebben, een leugenaar of verkeerd geïnformeerd.

Wat je online doet, is je eigen bedrijf, niet het onze, niet het bedrijf waar je je jeans hebt gekocht en zeker niet die van je overheid.

Uitgelichte afbeelding: "NSA Headquarters" via Wiki Commons
Sad Mac-gebruiker: Tim Gouw / Unsplash

5 redenen waarom u zou moeten zorgen voor uw privacy
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.