5 beroemde klokkenluiders die alles riskeerden

[ware_item id=33][/ware_item]

Een illustratie van een fluitje versierd met de sterren en strepen.


'Iets zien, iets zeggen' is een veiligheids- en bewustmakingscampagne die door meerdere steden in de Verenigde Staten loopt.

Als u wangedrag, criminele activiteiten of gewoon iets verdachts ziet, wordt van u verwacht dat u de autoriteiten waarschuwt.

Maar wat als de autoriteiten iets verkeerd doen, door hun macht te misbruiken of achterdochtig te handelen? Idealiter zou een instelling interne klachtenmechanismen, een ombudspersoon of een extern anti-corruptiebureau moeten hebben.

Leden van de Intelligence Community van de Verenigde Staten vinden het echter moeilijk om intern hun zorgen te uiten en leden die dat wel doen, worden vaak genegeerd.

Bovendien is klokkenluidersbescherming vaak niet van toepassing (bijvoorbeeld op aannemers) en moet deze alleen aan het Congres worden gemeld.

Wat gebeurt er met degenen die erin slagen te fluiten? Van de beroemde voorbeelden hieronder, zit een in de gevangenis, heeft een gevangenisstraf gedaan, is een in afwachting van proces, is een in ballingschap en de andere is op de vlucht.

1. Edward Snowden

In 2013 verliet ‘Ed’ zijn baan bij een Amerikaanse defensiecontractant voor Hong Kong en nam hij 10.000 documenten met details over het Amerikaanse bewakingsapparaat mee.

Snowden gaf deze trove aan journalisten die jarenlang de informatie in verschillende dossiers over surveillance, spionage, hacking en schendingen van de burgerrechten bleven vrijgeven.

Edward Snowden kreeg asiel in Ecuador maar raakte door de intrekking van zijn paspoort onderweg vast op de luchthaven Sheremetyevo in Moskou. Hij kreeg tijdelijk asiel in Rusland, waar hij tot vandaag blijft wonen.

2. Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg bracht de Pentagon Papers in 1971 uit en beschreef de voortdurende leugens van de regering Lyndon B. Johnson over de oorlog in Vietnam..

De documenten waren fotokopieën die Ellsberg tijdens zijn werk bij de RAND Corporation kon maken en in eerste instantie probeerde hij Senator Fulbright te overtuigen de papieren vrij te geven aan de Senaat (omdat een senator niet kon worden vervolgd voor iets dat ze op de vloer zeggen).

Toen dat mislukte, stuurde Ellsberg de documenten naar de New York Times, die snel een gerechtelijk bevel ontving dat hen verbood de inhoud ervan te publiceren of erover te rapporteren.

Ellsberg, nog steeds op de vlucht voor de FBI, mailde de documenten naar andere kranten, waaronder de Washington Post, die eindelijk de verhalen publiceerde.

Het proces van Ellsberg in 1973 onthulde dat de regering Ellsberg illegaal had afgeluisterd en zelfs ingebroken had in het kantoor van zijn psychiater om discrediterende informatie te vinden. De zaak werd door de rechtbank weggegooid.

De Pentagon Papers werden pas volledig vrijgegeven en beschikbaar gesteld voor het publiek in 2011.

3. Chelsea Manning

Chelsea Manning was een inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger gestationeerd in Irak. Ze had toegang tot geclassificeerde databases met video's, diplomatieke kabels en oorlogslogboeken uit Afghanistan en Irak - die ze vrijgegeven aan Wikileaks.

Enkele inhoud gedetailleerde Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak, inclusief de moord op journalisten van Reuters en degenen die de gewonden hielpen.

Chelsea Manning vertelde een online kennis over haar acties, wat resulteerde in haar vangst. Chelsea werd geconfronteerd met aanklachten die tot de doodstraf hadden kunnen leiden, maar kreeg een gevangenisstraf van 35 jaar in de gevangenis met maximale beveiliging.

In 2017 werd de straf teruggebracht tot zeven jaar door president Obama, en ze werd hetzelfde jaar vrijgelaten.

4. Realiteitswinnaar

Een Amerikaanse militaire aannemer had Reality Winner in dienst, waar ze een document kon verkrijgen over de inmenging van Rusland in de verkiezingen van 2016, die ze beschikbaar stelde voor de publicatie The Intercept.

Autoriteiten hebben Winnaar gepakt vanwege metagegevens die zijn aangetroffen in de documenten waaruit de gebruikte printer bleek. Ze werd veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf, de langste dergelijke straf door een federale rechtbank voor het vrijgeven van informatie aan de media.

Er is hoop dat Winner misschien gratie krijgt van president Trump, die zijn steun voor Winner uitsprak in een Tweet.

5. Schaduwmakelaars

The Shadow Brokers zijn een hackgroep (en klokkenluiders) die sinds 2010 actief zijn. Ze waarschuwen het publiek voor beveiligingsproblemen die door de NSA zijn gecreëerd en geëxploiteerd..

De leider van de Shadow Brokers is Harold T. Martin III, een aannemer bij hetzelfde bedrijf waar Snowden mee werkte voordat hij op de fluit blies.

Sommigen speculeren dat Shadow Brokers het werk is van Russische contra-inlichtingen, met als doel de NSA te ondermijnen in haar wereldwijde operaties.

Harold T. Martin III wordt momenteel gearresteerd en wacht op proces.

Bonus: Paul Revere een klokkenluider?

Paul Revere was een Amerikaanse revolutionair die in 1775 letterlijk een fluitje blies en Amerikaanse revolutionairen waarschuwde voor de komst van Britse koloniale milities.

Hoewel niet algemeen aangeduid als een klokkenluider, regeerden de Britse troepen destijds over de koloniën. Hun daden van macht waren wettig, terwijl de revolutie illegaal was.

Doen wat goed is, is niet altijd doen wat legaal is, en de vele vrouwen en mannen die doen wat goed is in het licht van de gevangenisstraf of zelfs de dood zijn helden.

Anonimiteit is een essentieel hulpmiddel om als klokkenluider veilig te blijven. Wees voorzichtig, maar krijg hulp, van gerenommeerde journalisten en advocaten en technologen bij het waarschuwen van de wereld over de misdaden uitgevoerd door autoriteit.

5 beroemde klokkenluiders die alles riskeerden
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.