4 manieren om een ​​veilige back-up van uw gegevens te maken

[ware_item id=33][/ware_item]

Hooggerechtshof vol met gegevens


Foto's, documenten, opgeslagen videogames en oude e-mails: we verzamelen veel gegevens gedurende ons leven. En net als de zolder van onze ouders worden onze digitale tassen steeds voller.

Gelukkig zijn er meerdere opties om gegevens op te slaan, en het wordt goedkoper en goedkoper om nooit iets weg te gooien.

Waar moeten we onze gegevens echter bewaren en hoe beschermen we deze? Over welke bedreigingen maken we ons het meest zorgen?

1. Zorg ervoor dat uw gegevens zijn gecodeerd

Uw besturingssysteem moet standaard alle gegevens op uw harde schijf coderen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over dit proces. U kunt de versleutelingsstatus van uw schijven controleren in BitLocker (Windows) of FileVault (Mac OS).

Wanneer uw gegevens uw primaire harde schijf verlaten (bijvoorbeeld als u deze naar een externe harde schijf of online opslag verplaatst), worden deze mogelijk niet meer gecodeerd. Er zijn echter nog steeds manieren om deze gegevens te beschermen, waaronder:

PGP

PGP is een veelgebruikt en open source hulpmiddel dat allerlei soorten tekst en gegevens veilig kan coderen. Het enige probleem is dat u uw PGP-sleutel zeer zorgvuldig moet beschermen, wat andere uitdagingen kan opleveren.

VeraCrypt

VeraCrypt (voorheen bekend als TrueCrypt) is een ander open-sourceprogramma waarmee u uw bestanden eenvoudig kunt coderen. U kunt zelfs verborgen mappen maken binnen gecodeerde mappen om plausibele ontkenning van de inhoud te bereiken.

In tegenstelling tot PGP hoeft u niet het speciale proces te doorlopen om een ​​afzonderlijke coderingssleutel te maken en hiervan een back-up te maken, maar u hebt wel een goed wachtwoord nodig. Misschien kan uw Password Manager of Diceware helpen?

BitLocker of FileVault

Gebruik de opties van uw besturingssysteem. Zowel BitLocker (Windows) als FileVault (Mac OS) hebben opties om een ​​externe harde schijf te coderen.

2. Bewaar uw gegevens op een gemakkelijk toegankelijke externe harde schijf

U moet op zijn minst een back-up van uw gegevens maken op een plaats die voor u toegankelijk is. Met een externe harde schijf op uw bureau kunt u gemakkelijk regelmatig een back-up van uw gegevens maken. Als uw hoofdcomputer defect raakt of als u uw laptop verliest, kunt u snel weer aan het werk zonder al te veel gedoe.

  • U kunt uw externe schijf te allen tijde verbonden houden met uw computer en BitLocker of FileVault plannen om uw bestanden periodiek bij te werken. Het is erg handig, maar er is het potentiële risico dat een virus ook uw back-ups beschadigt.
  • Sluit uw externe harde schijf alleen aan wanneer u een back-up wilt maken, bijvoorbeeld eenmaal per week of wanneer u aanzienlijke vooruitgang hebt geboekt op uw werk.
  • U kunt ook een gecodeerde container maken met Veracrypt en uw belangrijke gegevens regelmatig kopiëren. Het is meer handmatig werk, maar maakt het gemakkelijker om bestanden van een ander besturingssysteem te herstellen of wanneer huidige versies van eigen software niet langer worden ondersteund.
  • Met PGP is uw beste optie om belangrijke mappen te identificeren, deze te comprimeren (bijv. Naar .zip of .rar) en ze te coderen.

3. Bewaar uw gegevens op een niet-gemakkelijk toegankelijke externe harde schijf

Het belangrijkste probleem met het bijhouden van uw externe back-ups is dat wat uw gegevens kan schaden ook uw back-ups kan schaden. Potentiële rampen kunnen diefstal, stroompieken, overstromingen en branden zijn. Voor extra back-ups is het raadzaam om een ​​kopie van uw gegevens ook ergens ver van u op te slaan.

Cloudopslag komt zeker in aanmerking, maar het is veel goedkoper om een ​​harde schijf te kopen. Het is misschien niet altijd gepast om je vrienden of familie te vragen om een ​​harde schijf voor je te bewaren, maar met 1 Terabyte-schijven die de grootte van een portemonnee naderen, is het misschien niet te veel gevraagd.

  • Als u uw gegevens thuis al op een externe harde schijf opslaat, kunt u er eenvoudig een kopie van maken en deze per post naar een veilige plek verzenden. Als u van plan bent uw harde schijf te vervangen, is het misschien het beste om uw oude te nemen en ergens op te bergen, in plaats van u zorgen te maken over hoe u deze op de juiste manier kunt vernietigen.
  • Als u zich zorgen maakt dat iemand de inhoud ervan te weten komt, kunt u ook een momentopname maken van de gegevens die u wilt bewaren, deze in een versleutelde VeraCrypt-container of een PGP-versleuteld zipbestand plaatsen en naar de harde schijf kopiëren. Het proces is vergelijkbaar met hoe u plausibele ontkenning in de cloud kunt bereiken.

4. Bewaar uw gegevens in de cloud

Als u veel onderweg bent en regelmatig toegang tot uw bestanden nodig hebt, is online opslag wellicht uw beste optie. Maar in vergelijking met een harde schijf kan online opslag duur zijn en met andere belangrijke uitdagingen gepaard gaan.

  • Online cloudopslagproviders zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive zijn relatief duur als je meer gegevens hebt dan hun gratis abonnementen toestaan. U zult ze waarschijnlijk alleen willen gebruiken voor gegevens die u snel beschikbaar moet hebben, niet voor grote bestanden die u in jaren waarschijnlijk niet zult aanraken, zoals oude foto's en video's.
  • Het kan lastig zijn om uw gegevens te coderen in cloudopslag. De opties VeraCrypt en PGP blijven bestaan, maar gegevenssnelheden kunnen het lastig maken om een ​​hele map of container opnieuw te uploaden telkens wanneer een bestand verandert.
  • Sommige providers, zoals Amazon Glacier, kunnen cloudopslag aanbieden tegen veel lagere kosten. Het opslaan van één Terabyte kost misschien slechts US $ 4 per maand, waarbij de meeste kosten alleen worden weergegeven wanneer u gegevens ophaalt of uploadt. Dergelijke diensten gebruiken goedkope magnetische banden die bijna niets kosten om op te slaan maar duur zijn om gegevens op te halen en te downloaden.
  • Als u een service zoals Amazon Glacier gebruikt, maakt u een momentopname van uw bulkgegevens, zoals uw map met foto's of video's, codeert u deze en uploadt u deze als één bestand.

Welke methode u ook gebruikt, bescherm altijd uw gegevens

Uw gegevens zijn waardevol. Je kunt je beter zorgen maken over hoe je het kunt beveiligen dan je zorgen te maken dat je het kwijt bent! U kunt uw gegevens gesynchroniseerd houden op een externe harde schijf thuis of in de cloud, of uw meest waardevolle bestanden op een harde schijf ergens anders bewaren.

Wat u ook kiest, codeer uw gegevens en maak een goed plan voor het maken van een back-up van uw wachtwoorden en coderingssleutels!

4 manieren om een ​​veilige back-up van uw gegevens te maken
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.