Ovatko kotona tehdyt DNA-testit yksityisyysriskien arvoisia?

[ware_item id=33][/ware_item]

Ovatko kotona tehdyt DNA-testit yksityisyysriskien arvoisia?


Myönnän, että minua ovat aina kiinnostaneet DNA-testisarjat. Perheeni sukupolvi on monimutkainen, kattaa useat kulttuurit ja maantieteelliset alueet, joten olen innokkaasti päässyt sen pohjalle. Lisäksi olisi hienoa ymmärtää millaisiin sairauksiin voin altistua ja mitä varotoimenpiteitä minun on ehkä toteutettava..

Ja en ole yksin. Yhdellä 25 amerikkalaisesta on nyt pääsy henkilökohtaiseen geneettiseen tietoonsa. Neljä johtavaa geenitietokantaa sisältää nyt arviolta 26 miljoonan ihmisen tietoja.

Osa viehätysvoimaa on se, kuinka helppo prosessi on. Testaussarjat ovat kohtuuhintaisia, alkaen 65 dollarista. Ja sinun tarvitsee vain lähettää näyte sylkestäsi ja odottaa tulosten postittamista sinulle.. 

DNA: ta tuotteena

DNA-testauspaketit näyttävät olevan hauskoja ja pelejä, kunnes huomaat, että maksat mielelläsi kovaa rahaa yrityksille, jotta heillä olisi joitain henkilökohtaisimpia tietojasi. Ja he eivät myöskään pidä tätä tietoa salassa. 

23andme, yksi suosituimmista DNA-testauspalveluista, alkoi myydä nimettömien DNA-tietojen saatavuutta yli 13 yritykselle vuonna 2016, mukaan lukien lääkevalmistaja GlaxoSmithKline, joka maksoi siitä lähes 300 miljoonaa dollaria..

Toki, suurin osa asiakkaista hyväksyy tämän ohjelman ehdot ja voi jättää sen pois. Terveydenhuollon lakimiehet huomauttavat kuitenkin hämmentävistä tietosuojalausunnoista sanomalla, että asiakkaat eivät usein tiedä, mitä he luovuttavat tai missä määrin DNA-yritykset hyödyntävät näitä tietoja. 

Voivatko DNA-sarjat kertoa sinulle tärkeitä asioita?

Perintösi tulokset saattavat olla mielenkiintoisia, mutta ne eivät ole täydellisiä, varsinkin jos et ole eurooppalainen esi-isä. Tämä johtuu siitä, että monet muut eurooppalaista alkuperää olevat ihmiset ovat suorittaneet testit tarjoamalla tietokannoille eniten tietoa, josta voittaa.

Joillekin heidän DNA-testitulokset ovat keino tutkia heidän terveysriskinsä ja käyttää sitä perustana uusiin neuvotteluihin lääkärinsä kanssa.. 

Mutta lääkärit sanovat, että testipakkaukset voivat aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta, varsinkin kun kotitestijen tarkkuuden tunnistamisessa sairaudeille alttius ja todennäköiset piirteet ovat vielä paljon parannettavia. Itse asiassa väärät positiiviset geneettisten tilojen tulokset ovat johtaneet lähes katastrofeihin, kuten käyttäjälle, joka suunnitteli ennaltaehkäisevää rintaleikkausta, kun testi osoitti virheellisesti mutaation, joka liittyy voimakkaasti rintasyöpään.  

Toinen syy siihen, että et voi asettaa liikaa painoarvoa kuluttaja-DNA-sarjojen tiedoille, on, että vaikka ne saattavat heijastaa todennäköisyyttäsi saada tauti, ne eivät vaikuta elämäntapaan vaikuttaviin tekijöihin, kuten ruokavalioon, tupakoitko, ympäristösi, jossa asut. , ja kuinka aktiivinen olet. 

Paitsi uutuustekijä, on vaikea löytää pakottava syy valita DNA-testisarjoja. 

Mutta se on tarkoitettu tutkimukselle!

DNA-pakkausvalmistajat eivät ole koskaan piilottaneet tosiasiaa, että heidän yrityksensä ovat yhtä paljon valtavan määrän geneettisen tiedon keräämisessä kuin heidän esi-isistäan kiinnostuneiden henkilöiden palvelemiseen. Keräämiensä tietojen arvo on se, kuinka he pystyvät pitämään DNA-testin kustannukset keskimääräisen ihmisen ulottuvilla.

DNA-testausyritykset voivat väittää, että niiden tietokannat edistävät muun muassa syöpätutkimusta tai diabeteksen ehkäisyä, mutta vaikka tämä olisi totta, lääkeyritykset eivät maksa 23 miljoonan dollarin suuruisia lahjoja hyväntekeväisyyttä edistävänä pyrkimyksenä. Kumpi lääkeyritys tekee läpimurron, se keskittyy enemmän lääkkeiden patentointiin ja miljardien tuottamiseen keksinnöstä. 

Ja kuten viimeaikaiset huumeiden hinnankorotukset osoittavat, terveydenhuollon teollisuus ei ole jalo pelastaja tehdä parempaa maailmaa meille kaikille. Sinun tehtäväsi on oletko O.K. näiden yritysten ansiosta sinun tietosi.

Mutta se auttaa ratkaisemaan rikoksia!

Sitten nousee käyttää sukupuun sukupolven tietokantaa GEDmatch, rikoksista kaikkein korostuvin tapaus on viime vuoden vangitseminen miehestä, jonka uskotaan olevan Golden State Killer, sarjamurhaaja, joka toimi Kaliforniassa 1970- ja 80-luvuilla. . Tutkijoiden ei tarvitse löytää tarkkaa hakua rikospaikoilla löydetylle DNA: lle, vaan melko läheisiä otteluita, jotka voivat auttaa koota luettelon etäisistä sukulaisista - tekniikka, joka on osoittautunut arvokkaiksi tässä kylmässä tapauksessa ja kymmeniä muita, jotka ovat sittemmin samalla tavalla murtuneet.

Vaikka tämä voi olla lainvalvonnan ja oikeudenmukaisuuden voitto, se on herättänyt eettisiä huolenaiheita. Pitäisikö jonkun, joka vain yrittää selvittää sukupuustaan, olla osa rikostutkintaa? Tämä DNA-tietokantojen käyttö edellyttää myös, että yksilöt ovat tunnistettavissa eivätkä ole osa nimettömää aggregaattia.

Poliisin ratkaistua Golden State Killer -tapauksen, GEDmatch muutti palvelusehtojaan niin, että käyttäjien on valittava DNA-profiilinsa sisällyttäminen lainvalvontahakuihin. Sivustoa käyttävät rikoksitutkimukset on nyt rajoitettu vakaviin luokkiin, kuten murhat ja raiskaukset..

Voidaanko DNA: tasi käyttää sinua vastaan?

GEDmatchin muutos palvelusehtoihin viittaa toiseen huolenaiheeseen kotona tehdyistä DNA-testeistä: Vaikka suostutkin yrityksen ehtoihin tänään, niitä voidaan muuttaa aina huomenna, parempaan tai huonompaan..

Toinen huolenaihe on mahdollisuus, että vakuutusyhtiöt käyttävät joskus DNA: ta DNA: nne vakuutettavuuden arvioimiseksi. Yhdysvalloissa on lakeja, jotka estävät genetiikkaan perustuvan syrjinnän sairausvakuutuksen ja työpaikan saamiseksi, mutta henkilöiltä voidaan evätä henkivakuutus kliinisen geneettisen testin perusteella. On selvitettävä, kehittyykö tämä laki jonain päivänä kotitutkimuksiin.

Ja muista, testi ei paljasta vain geneettistä koodiasi, vaan tarjoaa myös välähdyksiä myös läheisille perheenjäsenille.

Sitten on hakkereita

Viimeinkin mitä tahansa tietokannassa on mahdollisuus hakkeroida, suojatoimenpiteistä riippumatta.

Ajattelin, että DNA-sarjat olivat vaarattomia, käsittäen ne jopa hauskena kokeiluna. Mutta yrityksiin ei voida luottaa tietoihimme. Enkä halua lihottaa johtoryhmän palkkioita siirtämällä tietoisuuteni heille vapaaehtoisesti. 

En sano, että sinun pitäisi tehdä sama. Mutta ymmärrä tietosuojariskit ennen kuin otat asteittain.

Ovatko kotona tehdyt DNA-testit yksityisyysriskien arvoisia?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.