Vi har gjennomgått Tails 2.0, og her er hva som skjedde

[ware_item id=33][/ware_item]

ExpressVPN-nettstedet åpnes på Tails 2.


En av de største hindringene som Edward Snowden møtte da han forberedte den mest omfattende lekkasjen av klassifiserte dokumenter i moderne historie, var å lære Glenn Greenwald hvordan man bruker kryptering.
Snowden introduserte Greenwald for Amnesic Incognito Live System (Tails), som kjører fra en USB-pinne og ikke etterlater noe spor etter seg selv på datamaskinen din. Tails lar sikker kommunikasjon og rute all trafikk gjennom Tor-nettverket for å bevare din anonymitet.

Tails fikk akkurat en større oppgradering, med utgivelsen av versjonen Tails 2.0!

Forrige uke fikk vi hendene på løslatelseskandidaten, og vi kunne bare ikke vente med å prøve det.

Installere Tails 2.0 på enheten din

Siden 2.0 er en ny utgivelse, måtte vi lage en installasjon fra bunnen av. Dette er en ganske enkel prosess, men det kan se forvirrende ut hvis du er ny på systemet.

De første trinnene er fortsatt de samme som tidligere versjoner av Tails. Avhengig av datamaskinmerke, kan det hende du blir nødt til å trykke på en bestemt tast under oppstart for å starte opp Tails. I mange tilfeller kan du ganske enkelt koble til Tails USB-pinne og slå opp datamaskinen. Bare velg å starte fra USB-pinnen, og Tails vil begynne å laste.

Det første vi la merke til ved Tails 2.0 er at alternativet Windows XP Camouflage har gått. I tidligere versjoner kan denne funksjonen skjule Tails på enheten din ved å gjøre skrivebordet til å være identisk med Windows XP. Kanskje dette en gang var nyttig for å unngå uønsket oppmerksomhet på internettkafeer, men du vil sannsynligvis få mer oppmerksomhet for å bruke Windows XP i dag - XP er et femten år gammelt operativsystem! Dessuten eksisterer internettkafeer enda?

Tails-designet ser nå bra ut! Utviklerne forklarte at de byttet til GNOME Shell i klassisk modus. Det føles øyeblikkelig behagelig, og vinduene og menyene fungerer intuitivt.

Tails er nå berøringsskjermvennlig, og klarer å være det uten at det går ut over opplevelsen på din bærbare eller stasjonære PC. Du kan få en fin oversikt over alle åpne vinduer og arbeidsområder ved å flytte pekeren til øverste venstre hjørne, noe som er en fin touch. Det finnes også en applikasjonsoversikt, som er en flott funksjon, men føles dessverre litt klumpete når du blar gjennom appene med en mus.

Tails leveres med et virtuelt tastatur for berøringsskjermenheter (eller tastaturbrukere som ønsker å unngå risikoen for at en keylogger er installert på tastaturet).

Men på en eller annen måte er det virtuelle tastaturet det eneste som ble styggere i Tails 2.0.

haler skjermen skrapeDe flislagte vinduene i Tails 2.0

Koble til Internett med Tails 2.0

Det tok oss noen sekunder å finne Wi-Fi-symbolet, slik at vi kan koble oss til Internett. Av en eller annen grunn er det arkivert ett nivå dypt i menyen, og vi kan ikke se logikken bak dette. Wi-Fi skal være lett tilgjengelig. Bortsett fra at det tar litt tid å finne, fungerer prosessen bra. Og vi elsker at Tails randomiserer den unike identifikatoren til datamaskinens nettverkskort (MAC-adresse), slik at du blir mindre sporbar når du bruker offentlig Wi-Fi.

E-post og Tor-surfing

En stor endring er at Tails nå kommer med Icedove som standard e-postklient. Icedove er basert på Mozillas Thunderbird og tilbyr en mer tilfredsstillende brukeropplevelse enn Claws (den forrige e-postklienten), og ser bedre ut også.

Tor-nettleseren endret ikke synlig, selv om endringsloggen oppgir at nettleseren ikke lenger vil tilby muligheten til å åpne nedlastede filer med en ekstern applikasjon. Dette er en sikkerhetsfunksjon som tar sikte på å beskytte deg mot useriøse filer og virus. Det anbefales at du kobler fra Internett før du åpner filer som er lastet ned fra ukjente kilder. Hvis noe morsomt skjer, kan du starte datamaskinen på nytt.

tor på haler 2.0Bruke Tor on Tails 2.0

Redigere filene dine

Tails kommer med en rekke redigerings- og kontorverktøy. LibreOffice er den ferdigpakkede kontorpakken, og den lar deg redigere .doc-filer, som Windows bruker. Hver del av Tails er optimalisert for å minimere metadata, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å avsløre deg selv ved et uhell hvis du publiserer et anonymt dokument.

Programvaren for bilderedigering er også flott. Inkscape (vektorgrafikk) og Gimp (bilder), er gode nok til at du kan vurdere å bruke dem på ditt primære operativsystem.

Et av de mest nyttige verktøyene som er inkludert i Tails er ‘MAT’, Metadata Anonymization Tool. Du kan laste hvilken som helst filtype i MAT, og den vil fortelle deg alle metadataene som er tilknyttet filen. Dette er et verktøy som må brukes for journalister, ettersom metadata lagret på bilder ofte har skadet temaene i de vedlagte historiene, som John McAfee i 2012.

Tails 2.0-kryptering

Den største styrken til Tails har alltid vært den sterke implementeringen av PGP. I toppfeltet kan du finne et lite notisblokkikon som av årsaker vi ikke forstår står for kryptering. Tekst kan redigeres i et notisblokk kalt Gedit. En flott funksjon i Tails er muligheten til å kopiere, kryptere eller signere filer med din PGP-signatur - alt ved å klikke på en enkelt knapp. Du kan deretter legge inn eller sende resultatet hvor du vil.

Det er vanskelig å forestille seg at noen har problemer med å bruke PGP med et slikt verktøy på hånden.

pgp halerPGP er enkelt med Tails 2.0

Tails 2.0 fungerte bra for oss, men det er fremdeles bare en utgivelseskandidat. Hvis du vil ha en fullt støttet Tails-opplevelse, kan det være best å laste ned den gjeldende versjonen (1.8). Haler oppgraderes automatisk til versjon 2.0 når hele utgivelsen er klar.

Alt i alt får Tails 2.0 tommelen opp fra oss!

Vi har gjennomgått Tails 2.0, og her er hva som skjedde
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.